Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (19 st)

Originaltitel En rackarunge
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1923-11-26

Medverkande

Elsa Wallin
Ann-Mari Sofia Lindelöf, fosterflicka, 13 år

Fredrik Frendberg
Rudel i Smestorp

Sven Bergvall
pastor Dammel

Ebba Gard
Elin, pastorskan

Ida Gawell-Blumenthal
Augusta, faktotum

Bertil Duroj
Josef Andersson i Tolfteryd

Visa alla medverkande

Handling

Ann-Mari Lindelöf är fosterflicka i en småländsk prästgård, där hon är strängt hållen och försöker sätta piff på tillvaron med att göra rackartyg av skilda slag, gärna...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmskritikerna gav vitt skilda omdömen både om filmen, den debuterande regissören och huvudrollsskådespelerskan. Att utformningen blivit något amatörmässig och tablåartad och att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Arkitekt

Medverkande

Elsa Wallin Ann-Mari Sofia Lindelöf, fosterflicka, 13 år
Fredrik Frendberg Rudel i Smestorp
Sven Bergvall pastor Dammel
Ebba Gard Elin, pastorskan
Ida Gawell-Blumenthal Augusta, faktotum
Bertil Duroj Josef Andersson i Tolfteryd
Mia Gründer änkedomprostinnan Dammel född Silvercloo, pastorns mor
John Norrman Niklas i Backesta
Torsten Lennartsson Josefs morbror
Anders Boman fil. kand. John Didrik, Elins bror
Aina Bergström Tilda, Johns kusin
Yonna Melinder Alice Bergöö
Axel Janse Sjövinder, adjunkt
Ellen Ädelstam fröken Humble
Ragnar Klange godsägare Bergöö på Skeppstavik, Alices far
Gustaf V kung av Sverige Gustaf V

Bolag

Produktionsbolag Filmfred Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fredrik Andersons Filmbyrå 1923

Handling

Ann-Mari Lindelöf är fosterflicka i en småländsk prästgård, där hon är strängt hållen och försöker sätta piff på tillvaron med att göra rackartyg av skilda slag, gärna tillsammans med den lille Rudel från Smestorp. De gör bl a tillsammans en otillåten järnvägsresa till Värnamo marknad och ger Niklas i Backesta ett kok stryk för att han slår en blind häst.

Ann-Mari deltar i timmerflottning och faller i forsen men lyckas själv rädda sig upp, och hon hjälper den godhjärtade mördaren Josef Andersson att få medel att utresa till Amerika.

En kärlekshistoria utspelas mellan ett par semestrande ungdomar. (Referatet baserat på recensioner, censurbeskrivning och branschpressmaterial.)

Censur / granskning

Censurnummer 32684
Datum 1923-11-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1994 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 460-370-339-396-429 = 1994 meter. Visningskopiornas längder varierade mellan 2004 meter och 2018 meter. Längsta visningskopians aktlängder: 457-376-348-396-441 = 2018 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 19
Längd i meter 1994 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmskritikerna gav vitt skilda omdömen både om filmen, den debuterande regissören och huvudrollsskådespelerskan. Att utformningen blivit något amatörmässig och tablåartad och att texterna överflödade var de flesta dock överens om.

"Rackarungen är en filmatisering av Ester Blenda Nordströms friska och trevliga bok med samma namn, och som dess regissör debuterar direktör Fredrik Andersson. För att vara ett försök måste emellertid resultatet kallas riktigt gott, ty En rackarunge har blivit en trevlig och underhållande, alltigenom sympatisk film, som åtminstone hjärtligt roade premiärpubliken. Visserligen har filmsäsongen bjudit på en hel härskara av odygdiga ungar, men den oefterrättliga Ann-Marie Lindelöfs alla öden och äventyr äro roligt påhittade och fullt naturliga. De verka inte att vara hopkomna för sin egen skull, utan hänga mera samman med handlingen.

Den som nästan helt och hållet bär upp filmen är Elsa Wallin i rackarungens roll. Hon har gjort en verkligt skicklig studie av den trettonåriga flickungen och i sin behärskning av plastik och mimik för hon tanken på Mary Pickford. Men också endast i detta, de eljest så frestande Pickfordska korkskruvslockarna har hon alldeles låtit vara i fred och är så svenskt och okonstlat stripig och rufsig som man kan önska. Det är ett riktigt nöje bara att se hennes hårt flätade, krokiga råttsvans! För övrigt är hon bra på alla sätt, käck, varmhjärtad, absolut naturlig och med ett ypperligt humör, inte rädd för någonting." (Marfa o Co i DN)

"Den bok av Ester Blenda Nordström, som lämnat stoffet till denna film är måhända en underhållande lektyr. I varje fall skall varken boken eller författarinnan lastas för att filmen inte gör någon människa glad. Den 13-åriga Ann-Maris små upptåg och rackarstreck i den småländska prästgården äro samvetsgrant inregistrerade, fotograferade och kommenterade i kilometerlånga texter -- men åskådaren känner sig fasligt oberörd av alltsammans. Filmen saknar fart och liv. De olika påhitten verka omsorgsfullt förberedda och utspekulerade. Den löst skisserade kärlekshistorien mellan några semestrande ungdomar, som skall kitta ihop det hela, är släpig, matt och ointressant. Över hela filmen ligger ett slags avmätt värdighet, som ju visserligen kan passa i en prästgård, men som är döden för ett lustspel." (Bes i FDP)

"För några år sedan förebrådde man oss, att vi filmade för mycket bönder. Då slutade vi med det. Nu ha vi i stället slagit oss på att filma våra odygdiga ungar, större och mindre. Materialet bör räcka ännu en tid framåt." (SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Filmdirektören Fredrik Anderson hade varit med om att lansera Anderssonskans Kalle på film och gjorde med denna produkt ett nytt försök i rackartygsgenren.

Liksom för Andersson, Pettersson och Lundström (1923/8), som han producerat tidigare under året, engagerade han från början Carl Barcklind som regissör. Producent och regissör blev emellertid snart oense, varpå Fredrik Anderson själv övertog regiansvaret för En rackarunge. Den spelades in under högsommaren 1923 med start vid mitten av juli. Det kan tilläggas att Fredrik Anderson efter flera års uppehåll i filmproducerandet 1929 återkom med ännu en rackartygsfilm, Ville Andesons äventyr (1929/2).

Filmen byggde på en roman av Ester Blenda Nordström (1891--1948) som utkommit 1919. Det är oklart vem som stod för filmmanuskriptet.

Ett scenario, byggt på romanen och signerat Ernst Eklund, förvaras i SFI:s arkiv. Det är skrivet med gammalstavning, odaterat och i avsaknande av andra attributionstecken, och det är ytterst tveksamt om det är det manus som använts vid inspelningen. Personbeteckningar, textutformning och intrigmoment saknar på flera punkter överensstämmelse med vad som är känt om den slutliga filmen.

Förlaga

Originaltitel En rackarunge (Roman)
Författare Ester Blenda Nordström


Inspelning

1923-07 1923-08
Ateljé i kvarteret Harpan, Linnégatan Stockholm Sverige
Växjö Sverige
Evedals hälsobrunn Växjö Sverige
Bergkvara herrgård Växjö Sverige
Räppe sågverk Växjö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1923-11-26 Odéon Stockholm Sverige 88 min
1923-11-26 Rivoli Stockholm Sverige 88 min
Urpremiär 1923-11-26 Odéon Stockholm Sverige 88 min
1923-11-26 Rivoli Stockholm Sverige 88 min

Ämnesord

Barn
Bergkvara
Djurplågeri
Drunkningstillbud
Emigration
Evedal
Forsfärder
Fosterbarn
Herrgårdar
Marknad
Mördare
Präst
Prästgårdar
Rackartyg
Räppe
Småland
Sommarnöjen
Stryk
Timmerflottning
Värnamo
Växjö

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1785


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1785


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Ester Blenda Nordström. Bearbetat för filmen av Ernst Eklund.
Omfång 88 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter Ester Blenda Nordströms bok "En rackarunge".
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lustspel i 5 akter efter Blenda Nordströms bok "En rackarunge".
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 18
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?