Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Det sjunde skottet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-11-27

Handling

Rosalita färdas i en bil tillsammans med sonen Jens, nio år. Hon har permission från fängelset där hon sitter för att ha tagit livet av sin man Peter. Jens har hon kidnappat från...

Visa hela handlingen

Press

Det sjunde skottet sågades, mer eller mindre nyanserat, av de flesta storstadskritikerna. Dock fanns det avvikande röster. Flera framhöll Lena Nilssons inspirerade spel i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
FAD (First Assistant Director)
Scripta
Produktionsekonom
Filmkonsulent
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Ljussättare
Negativklippning
Rekvisita
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Triangle Art Film Production AB (i samarb m)
Samproduktionsbolag Canal+ Television AB
FilmhusAteljéerna AB
Viking Vision Productions
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Triangelfilm AB 1998
Kulturföreningen Kedjan 1998
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1999
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning FilmhusAteljéerna AB
Mixning Cinepost Studios AB
Övrigt bolag Pandora Film AB (©)

Handling

Rosalita färdas i en bil tillsammans med sonen Jens, nio år. Hon har permission från fängelset där hon sitter för att ha tagit livet av sin man Peter. Jens har hon kidnappat från fostermodern Sonja. Text: "Hon hade två dagar på sig." Hon betalar rikligt bilföraren som skjutsat dem och snattar sen mat i en affär.

Fredag. Mor och son vandrar genom en skog och gör halt vid en sjö. Rosalita tar ett bad och slumrar sen in på stranden. Jens går under tiden och leker någonstans i närheten.

Rosalita väcks brutalt av en man, beväpnad med ett hagelgevär. Han anklagar henne för tjyveri och försöker sen våldta henne. Hon försvarar sig framgångsrikt, lyckas ta från honom vapnet och slår honom medvetslös med kolven. Hon tar från honom hans plånbok, och sen ger sig hon och Jens iväg i hans bil, där hon hittat ammunition.

Rosalita bankar på dörren till ett upplyst hus, men ingen öppnar.

Lördag. Hon och Jens har sovit över i bilen på gården till huset. Ägaren väcker dem på morgonen. Han är tatuerare och kallas Lejonet efter en av sina tatueringar. Hon bekänner att hon längtat efter honom och han efter henne, säger han. När en tjej anländer i bil, gör Rosalita en rivstart och kör iväg.

Rosalita och Jens kommer till den gård, där hon, Peter och Jens tidigare bodde. Hon har ingen nyckel och sparkar in dörren. Inne i huset är allt oförändrat. Rosalita gräver bland foton och bilder. Sen lagar hon mat. Jens finner sig inte till rätta: "Jag vill inte vara här. Jag vill inte ha din äckliga mat." Sen äter han ändå. Jens undersöker ladan där det finns alla möjliga verktyg och föremål. Han blir intresserad. När han lägger sig att sova, frågar Rosalita: "Vill du bo här med mig igen?"

På kvällen kommer Lejonet försedd med vin, men Rosalita säger att hon behöver vara ensam med Jens.

Söndag. Rosalita och Jens har åkt in till stan. Där träffar de en polis som känner till hennes historia. På snabbköpet handlar hon för en uppseendeväckande hög summa, bland annat en fjärrstyrd bil åt Jens. På vägen tillbaka plockar de upp en punktjej, Ebba, som följer med dem.

Rosalita tar sig in hos sin mamma, som är fylld av förebråelser mot henne. "Pappa tog så illa vid sig av det du gjorde." När mamman inte vill låna henne pengar, tar hon dem med våld. Åter hemma skjuter hon med hagelgeväret två skott mot sitt bröllopsfotografi. När Jens också vill skjuta, nekas han: "Pappa hade låtit mig. Det är ditt fel att han är död!"

Ebba och Jens har lämnats ensamma och kastar kniv mot en bild på väggen. Rosalita är hos Lejonet. De älskar med varandra. Hon vill att han ska skaffa pass åt sig och Jens. Han hänvisar till hennes advokat.

Måndag. I stan får hon syn på en löpsedel som säger: "Jens, 9, kidnappad av sin mamma." Hennes advokat vägrar hjälpa henne med pass. På väg ut ur parkeringen kommer hon i bråk med en bilägare. Hon tappar koncepterna och skjuter en hagelskur i dennes bil. "Varför sköt du?" frågar Jens.

På nytt hos Lejonet insisterar hon på att han ska skaffa pass åt henne och Jens: "Jag klarar inte av att skiljas från honom en gång till."

Åter hemma frågar henne Ebba: "Är det sant att du dödat nån?" Och Rosalita berättar om hur hennes man Peter drack och slog henne. Efter ett krogbesök hade han slängt henne mot spisen. I självförsvar hade hon då tagit en kniv som han fick i sig när han kom emot henne. Det var blod överallt.

Tisdag. Jens, som hört hennes bekännelse kvällen innan, anklagar Rosalita för faderns död. Det var en olyckshändelse, säger hon, men Jens vill inte lyssna: "Jag skiter i det. Jag vill bo hos Sonja."

Rosalita eldar upp foton med henne och Peter. Ebba berättar om sin styvfar som missbrukat henne sexuellt. Han har jakt som hobby, säger hon. "Jävla pedofiläckel!"

Ute på gården passerar tre jägare, av vilka Ebba identifierar den ene som sin styvfar. Rosalita tar hagelgeväret och förföljer Ebbas styvfar i skogen, där hon till slut skjuter honom till döds.

När hon kommer tillbaka, har huset börjat brinna, och hon kan med knapp nöd rädda Jens ur eldhavet. Polisen bedriver nu helikopterspaning. "Mamma, vart ska vi ta vägen," frågar Jens. "Jag vet inte riktigt," svarar Rosalita.

De tar sig till Rosalitas mamma, som hon ber att lämna Jens till Sonja. Ja, säger mamman, men gå tillbaka, lova det.

Rosalita kör genom skogen fram till en sjö. Där avlossar hon med geväret två salvor ut över vattnet. Hon laddar geväret med det sista, sjunde skottet. Sen brister hon i gråt.

Tillbaka hos Lejonet får hon två pass. Det hörs polissirener och en högtalare talar om att huset är omringat. "Kan vi inte bara sitta här en stund," säger hon. Lejonet kysser henne.

En bil kör henne till fängelset.

Censur / granskning

Censurnummer 135726
Datum 1998-11-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2425 meter
Kommentar Aktlängder: 465-497-461-448-554


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgsystem Kodacolor
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det sjunde skottet sågades, mer eller mindre nyanserat, av de flesta storstadskritikerna. Dock fanns det avvikande röster. Flera framhöll Lena Nilssons inspirerade spel i huvudrollen.

Bertil Palmqvist, AN: "Som långfilmsregissör debuterar Ulf Aldevinge som tidigare sysslat med dokumentärer och teater. Det senare kunde ha inneburit att han skulle behärska personinstruktionen någorlunda. Och Lena Nilsson som Rosalita är bra, hon är filmens behållning. Däremot omges hon av ett antal schablonfigurer, från våldtäktsmannen till tonåringen Ebba (Tina Lenne) som ansluter sig till sällskapet (-). Det är delvis manusets fel men också regissörens. Det hade gått att göra mer av alla dessa figurer, inklusive Örjan Ramberg som älskaren.

Aldevinge behärskar däremot filmberättandet hyggligt. Miljöerna får atmosfär och filmen håller bra tempo."

Agneta Svensson, GP: "Det sjunde skottet är regissören Ulf Aldevinges debutfilm. Han har valt flera goda skådespelare. Lena Nilsson spelar huvudrollen som kvinna på permission från fängelset. Hon har utstrålning och förtjänar bättre material att arbeta med än det hon erbjudits här. (-)

Hans-Åke Lerins foto har (-) en stark lyster, särskilt märkbar i de naturscenerier som förekommer. Dramaturgin är däremot ett sorgligt kapitel. Om det beror på ett svagt manuskript, eller om regissören har hushållat dåligt med det manus han haft tillgång till, är svårt att yttra sig om. Resultatet är i alla fall undermåligt. Ingen spänning, föga trovärdiga och dåligt underbyggda karaktärsteckningar, usel research. Polisarbete och efterspaningar går inte till på det här sättet. Det kunde blivit en thriller. Det blev ett sömnpiller."

Mats Bråstedt, Expr: "Det sjunde skottet är (-) helt utan styrsel och riktning och dessutom så illa agerad att jag misstänker att Aldevinge var den som stöp [av det första skottet].

För just när man - tack vare Ögat, Fucking Åmål, Zingo och Hela härligheten - trodde att den svenska filmkrisen inte var över så i alla fall på väg bort, kommer denna roadmovie som omgående kör rätt ner i diket. (-)

Lena Nilssons Rosalita är ständigt i bild, men aldrig intressant nog att fylla den med något. Lika illa är det för Harriet Andersson och Örjan Ramberg som famlar utan att hitta något att greppa tag i. Rambergs passförfalskande tatuerare är bitvis parodisk.

Det sjunde skottet är 1998 års Blankt vapen och borde följaktligen aldrig avfyrats."

Annika Gustafsson, SDS: "Manusförfattaren Thore Sonesons idé var att skildra den skräck och desperation som en förälder kan känna i samband med en påtvingad separation från sitt barn, det vill säga ett välbekant läge för många människor.

Dessvärre fokuserar inte regissören Ulf Aldevinge på den laddade konflikten. I stället riktar Det sjunde skottet främst in sig på Rosalita och hennes ofta oöverlagda handlingar. Hon (-) bär på traumatiska upplevelser (-) men filmen intresserar sig inte nämnvärt för att förtydliga och djupborra i hennes bakgrund och motiv.

Med en sämre skådespelerska än Lena Nilsson i huvudrollen hade Det sjunde skottet kunnat bli en fullständig flopp. Nu hålls engagemanget uppe därför att Nilsson tillhör de mest begåvade, ännu inte överexploaterade, skådespelarna i landet. Hon har den där gudabenådade gåvan att kunna bära en hemlighet som väcker publikens nyfikenhet. Det finns också någonting farligt, hotfullt, i hennes porträtt av Rosalita.

Ändå lämnar man filmen otillfredsställd med alltför många frågor obesvarade."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Jag kan tycka att filmen är lite kraftlös, å andra sidan far den varsamt fram med människorna. Aldevinge har tidigare för teatern satt upp ett par pjäser av Bernard-Marie Koltès; något man nog inte gör utan en speciell lyhördhet. Och just lyhörd är han när det gäller Rosalita och Jens: här förmår filmen skildra en utveckling.

Lena Nilsson som Rosalita är den som bär filmen; med klok uppläggning av rollen hamnar hon aldrig i klichébilden av stökig kvinnlig fånge på rymmen. Hon är en kvinna som försöker mogna så att hon kan ta hand om sin Jens (-).

Det sjunde skottet är en film som är otillfredsställande i sin periferi men engagerar i sitt centrala tema."

Mats Weman, Nöjesguiden: "Det visar sig (-) att Ulf Aldevinge, sin ringa rutin till trots, behärskar ett filmiskt och dynamiskt berättarspråk. Närbild, helbild, perspektivskifte, klipp, åkning - den låga budgeten till trots så har det jobbats hårt bakom kameran och i klipprummet. Den här filmen lever och andas. Miljöerna är också, i dubbel mening, färgstarka. Det är alltid lika friskt med ofilmade miljöer, och skogarna och de trista småsamhällena i Göinge har inte exakt slitits ut på biodukarna."

Kommentar Svensk filmografi

Det sjunde skottet var regissören Ulf Aldevinges långfilmsdebut. Sin filmutbildning fick han på School of Cinema and Television vid University of Southern California. Sedan 1985 har han varit verksam som frilansregissör och -producent av dokumentärer, korta spelfilmer och teaterföreställningar.

Anmärkningsvärd är den låga publiksiffran (167 personer) för en spelfilm av det här slaget.

Inspelning

1997-07 1997-09
Skåne Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1998-11-27 Svea Göteborg Sverige 88 min
1998-11-27 Södran Lund Sverige 88 min
1998-11-27 Metropol Malmö Sverige 88 min
1998-11-27 Sture Stockholm Sverige 88 min
1998-11-27 Royal Uppsala Sverige 88 min
Videorelease 1999-04 Sverige 84 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DET SJUNDE SKOTTET
Affischdesign Trekant film & reklam


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version III. En ängel reser hem. Av Thore Soneson.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version IV. En ängel reser hem. Av Thore Soneson.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version V. En ängel reser hem. Av Thore Soneson.
Omfång 94 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Färg papper 3
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?