Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (32 st)

Originaltitel Fröken Fob
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1923-11-05

Medverkande

Ally Kay-Bing
Gabby Dulcroft

Rudolf Forster
Horace Milltorp

Axel Hultman
Filip Torben, generalkonsul

Robert Scholz
Harry Fellips, bankir

Carl Auen
Keyler, bankirens kamrer

Visa alla medverkande

Handling

Generalkonsul Filip Torben kryssar i Medelhavet med sin lustjakt Trocadero. Med ombord finns hans dotter Fob och dennas kusin, Gabby Dulcroft. Ett affärstelegram från bankiren Harry Fellips...

Visa hela handlingen

Press

Meningarna om Fröken Fob var delade på två motsatta och jämnstora läger. Den ena gruppen ansåg filmen vara ett koncentrat av hjälplös enfald, medan de övriga talade om en elegant,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Renée Björling Fob
Ally Kay-Bing Gabby Dulcroft
Rudolf Forster Horace Milltorp
Axel Hultman Filip Torben, generalkonsul
Robert Scholz Harry Fellips, bankir
Carl Auen Keyler, bankirens kamrer
Thor Modéen ej identifierad roll
Carl-Gunnar Wingård ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Bewefilm
Distributör i Sverige (35 mm) B. Wahlströms Filmbyrå 1923

Handling

Generalkonsul Filip Torben kryssar i Medelhavet med sin lustjakt Trocadero. Med ombord finns hans dotter Fob och dennas kusin, Gabby Dulcroft. Ett affärstelegram från bankiren Harry Fellips stör semestern och leder till en finansmiddag ombord med bankiren och hans kamrer som gäster och med de unga damerna som uppasserskor vid bordet.

Bankiren blir ytterst attraherad av Fob, och eftersom han tror att hon är tjänsteflicka försöker han vid ett senare möte i land att förföra henne vid en supé. Då flickan inte visar sig mottaglig för hans karesser blir bankiren våldsam. En ung pokerspelare med självmordsplaner råkar upptäcka vad som håller på att ske och rusar till Fobs hjälp och slår ned den berusade Fellips. Den unge mannens namn är Horace Milltorp, och han har tidigare en gång i tiden blivit räddad till livet av Fob efter en förlustkväll på Kasinot.

För Milltorps vidkommande leder detta förnyade möte med Fob till att han beslutar sig för att ge sitt liv en ny inriktning och han reser bort för att arbeta sig upp igen.

Tiden går, och flickorna och generalkonsuln vistas en tid på godset Caroly hos tant Caroline. Även här dyker Harry Fellips med kamrer upp som gäster. Även nu fortsätter bankiren sina attacker mot Fob, och med hjälp av ett förfalskat dokument som han påstår kan skicka generalkonsuln i fängelse tvingar han den unga kvinnan att gå med på giftermål. Mot sitt löfte behåller Fellips det ominösa dokumentet även efter bröllopet och isolerar sin hustru på ett välbevakat gods. Hemkommen från en årslång parisvistelse anar emellertid kusin Gabby oråd när hon inte lyckas få kontakt med Fob. Trots den stränga bevakningen tar sig Gabby in på godset och förstår på Fobs inbundna sätt att något är galet. Till all lycka visar det sig, att närmaste granne till godset är Horace Milltorp som vid det här laget skaffat sig solid ställning och blivit godsägare.

Tillsammans med Gabby börjar han smida planer för att befria Fob. Deras intrigerande upptäcks emellertid av Fellips spionerande hejdukar, och med hjälp av sin kamrer, som i själva verket är en framstående handstilsförfalskare, lockar bankiren Gabby i en fälla: hon får ett brev, där Fob ber henne komma till sin stadsvåning. När Gabby anläder dit blir hon inlåst i våningen av Fellips, som först fåfängt försökt att beröva även denna dam hennes dygd. Ensam i våningen lyckas Gabby hitta det komprometterande papper som orsakat Fob hennes olycka. Dessutom lyckas Gabby rymma och telefonledes komma i kontakt med Milltorp.

Nästa dag samlas Gabby, Milltorp, generalkonsuln och Fob -- som under natten blivit befriad av Horace -- till överläggning, varvid det visar sig att dokumentet är en skickligt utförd förfalskning som förfärdigats av Fellips kamrer.

Generalkonsuln som fram till nu varit ovetande om dotterns prekära situation tar slutligen itu med den svekfulle bankiren och tvingar honom att skriva under ett papper, där han dels samtycker till skilsmässa, dels också att omedelbart lämna landet och aldrig mer besvära med sin närvaro -- vid risk av omedelbart fängelsestraff. Fob och Milltorp får varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 32476
Datum 1923-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1951 meter
Längd efter klipp 1949 meter
Kommentar I akt I: Fellips' närgångenhet mot Fob.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1951 meter
Längd i minuter 71 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Meningarna om Fröken Fob var delade på två motsatta och jämnstora läger. Den ena gruppen ansåg filmen vara ett koncentrat av hjälplös enfald, medan de övriga talade om en elegant, ögonfägnande och spännande äventyrsfilm av bästa märke. Recensenten i StD hörde till de senare:

"Filmen är nästan lika underhållande som boken. Det finns ingen anledning att beskylla Elis Ellis för rampfeber; man märker inte, att det är hans första film. Den är tvärtom redigerad med säker hand, longörer saknas, och endast de trevliga partierna i boken serveras. Skådespelarna göra också sin sak bra, och fotograferingen -- av Adrian Bjurman -- är mestadels vacker, fast damerna i somliga innescener äro rätt fult fotograferade."

Recensionen i SocD var representativ för den negativa kritiken och löd i sin helhet: "På Imperial gives en filmatisering av Anders Ejes roman Fröken Fob med Renée Björling och Axel Hultman bland de medverkande. Det är något av det hopplösaste man kan få se i filmväg, en kolportageroman utan vank och lyte. Där förekommer en bov så nattsvart och bovaktig att till och med de falska papper han presenterar icke äro äkta. Då kan man förstå! Att redogöra för det röriga och naiva sammelsurium som rullas upp på en och en halv timme är ingen idé! Det kan ej beskrivas. Filmen verkar en gengångare från en som man trodde passerad epok, den rafflande melodramens. Det är ofattligt hur pengar och arbetskraft kunna satsas på en så naiv spekulation. Skådespelarna sleto tappert med sina omöjliga roller. Renée Björling var söt och boven till och med riktigt bra. Det hade också sitt behag att slippa höra Axel Hultman gnägga. Den som mest helskinnad kom ifrån spektaklet var fotografen, som lyckats ganska bra."

Kommentar Svensk filmografi

Flera kritiker kallade Fröken Fob för Elis Ellis' regidebut, vilket var något inkorrekt, eftersom han redan under 10-talet hade gjort ett par framträdanden som filmregissör; han hade dessutom 1922 prövat på filmregi i samband med den otursförföljda inspelningen av Charleys tant som först 1926 kom till premiärvisning (1926/6).

Ellis var en populär scenaktör i farsgenren med Charley's tant och Sten Stensson Stéen från Eslöv som favoritroller. Under de närmaste åren skulle han framträda även på film i dessa roller, med sig själv som regissör. Hans enda mer minnesvärda insats i den svenska filmhistorien kom emellertid med rokokoföreställningen Två konungar (1925/20) som han regisserade 1925.

Romanen "Fröken Fob" av Anders Eje (1880--1951) utkom 1919. Filmatiseringen var en av de tidiga exponenterna för svensk tjugotalsfilms nya internationella orientering: miljön är kosmopolitisk, inspelningarna förlagda till kontinenten och rollistan domineras av tyska skådespelare. "Kan ha inträffat varsomhelst i Europa utom i Sverige" var en slogan i reklamen för filmen. Den spelades in våren 1923.

Förlaga

Originaltitel Fröken Fob (Roman)
Författare Anders Eje


Inspelning

(våren) 1923 1923
Förhyrda ateljéer Berlin Tyskland
Genua Italien
Schweiz
Stockholms skärgård Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1923-11-26 Imperial Stockholm Sverige 71 min
1923-11-26 Mosebacke Stockholm Sverige 71 min
1923-11-26 Nua Teatern Stockholm Sverige 71 min
1923-11-26 Nytorgsbio Stockholm Sverige 71 min
1923-11-26 Olympia Stockholm Sverige 71 min
Urpremiär 1923-11-05 Lilla Teatern Uppsala Sverige 71 min
Sverigepremiär 1923-11-05 Lilla Teatern Uppsala Sverige 71 min

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Bankir
Berlin
Brev
Bröllop
Falska identiteter
Förfalskningar
Förförelseförsök
Genua
Herrgårdar
Konsuler
Kryssning
Lustjakt
Medelhavet
Omvändelse
Piga
Rymningar
Räddningsbragd
Schweiz
Självmordsförsök
Skilsmässor
Skärgård
Slagsmål
Spelare
Stockholms skärgård
Tjänsteflicka
Utpressning
Våldtäktsförsök

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fröken Fob. Av Arthur Wellin.
Omfång Ca 60 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fröken Fob. Filmkomedi i 5 akter efter Anders Eje's roman "Fröken Fob".
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?