Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (21 st)

Originaltitel I fjällfolkets land : Dagar i Lappland hos Inka Länta och hennes fränder
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1923-12-03

Medverkande

Handling

Dokumentärfilm om de svenska samernas liv, innehållande bl a skildringar av tillvaron i kåtan, getmjölkning, bakning, vävning, renskötsel och undervisning i nomadskola. En...

Visa hela handlingen

Press

Filmen premiärvisades inom ramen för samma kvällsprogram som huvudnumret Johan Ulfstjerna (1923/21). De kritiker som valde att uppmärksamma också den utfyllande dokumentärfilmen var...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Skandias Filmbyrå/Svensk Filmindustris skolfilmavdelning 1923

Handling

Dokumentärfilm om de svenska samernas liv, innehållande bl a skildringar av tillvaron i kåtan, getmjölkning, bakning, vävning, renskötsel och undervisning i nomadskola. En vandring över Sulitelmas jökel ingår liksom bilder från renskiljning och kalvmärkning. Händelseförloppet kretsar kring den unga sameflickan Inka Länta som framstår som filmens centralgestalt.

(Redigerad 2019-03-21)

Censur / granskning

Censurnummer 32664
Datum 1923-11-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1282 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1282 meter
Längd i minuter 62 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen premiärvisades inom ramen för samma kvällsprogram som huvudnumret Johan Ulfstjerna (1923/21). De kritiker som valde att uppmärksamma också den utfyllande dokumentärfilmen var samfällt positiva.

"Programmet utfylles av bl a en mycket bra och instruktiv skildring av lapparnas liv, fotograferad av Boge. Det är troligen den bästa lappfilm, som hittills visats."

"Dessa bilder från lapparnas liv var en ståtlig och ytterst intressant film, som man knappast sett maken till. Vandrarfolkets hårda och strävsamma, men dock muntra och friska liv, upprullades på det åskådligaste sätt. Man såg renhjordarnas väldiga massor och all möda och bekymmer deras skötsel vållar, livet i kåtorna och de långväga expeditionerna till bebyggda trakter, då förråden av kaffe och mjöl behöva förnyas -- allt fångat i utomordentligt vällyckade bilder.

Gustaf Boge, som skött kameran, förtjänar stora komplimangen för sitt arbete." (Arbetaren)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen fick en kommerisell biografpremiär tillsammans med Johan Ulfstjerna (1923/21) på Palladium i Stockholm som vid denna tid endast visade en föreställning per kväll och som alltså kunde rymma två ganska långa filmer inom ett och samma program. I övrigt distribuerades filmen huvudsakligen utanför det kommersiella systemet som skol- och bildningsfilm. Den är bevarad i TV-arkivet, Sveriges Television.

Som skolfilm hade I fjällfolkets land så stor framgång att en fortsättning spelades in 1926 av SF:s skolfilm!avdelning under titeln Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (se do i Appendix). Även denna film tillkom i samarbete mellan samerna själva, nomadskolinspektören Erik Bergström samt fotografen Gustaf Boge.

Denna andra film som hade en längd av ca 1350 m premiärvisades den 6.12.1926 på Borgarskolan i Stockholm och förefaller inte ha lanserats på biografrepertoaren, endast i skolfilmscirkulationen. Däremot framställdes av material från den senare inspelningen en kortfilm, kallad En fimbulvinter hos Inka Länta, som förutom att den ingick i SF:s skolfilm!utbud också visades som förspel på den kommersiella biografrepertoaren från december 1926.

Inspelning

Lappland innanför Stora Lulevatten och Stora Sjöfallet.

Visningar

Sverigepremiär 1923-12-03 Palladium Stockholm 47 min
Urpremiär 1923-12-03 Palladium Stockholm 47 min

Ämnesord

Dokumentärfilm
Lappland
Nationella minoriteter, samer
Samer
Sulitelma

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Bakombild papper 1
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?