Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (40 st)

Originaltitel Boman på utställningen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1923-12-26

Medverkande

Karin Swanström
Fru Sjöborg, änka

Frans Pfunkenhofer
Johan Sjöborg, hennes son

Karin Gardtman
Karin Sjöborg, Johans hustru

Ann-Mari Kjellgren
Brita, deras dotter

Wiktor "Kulörten" Andersson
Emanuel Göransson, skräddare

Visa alla medverkande

Handling

Ombord på en ångare från New York befinner sig Johan Sjöborg och hans Karin på väg hem till Sverige. De erinrar sig i en återblick den sommar för sex år sedan då Johans mor, den...

Visa hela handlingen

Press

Smittande gott humör och frisk humor, fyndig och dråplig skrev stockholmspressen om Boman på utställningen och lovordade inte minst den trevliga, mångsidiga och levande bild som filmen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Karin Swanström Fru Sjöborg, änka
Frans Pfunkenhofer Johan Sjöborg, hennes son
Karin Gardtman Karin Sjöborg, Johans hustru
Ann-Mari Kjellgren Brita, deras dotter
Georg Blomstedt Boman
Wiktor "Kulörten" Andersson Emanuel Göransson, skräddare
Ingeborg Strandin Fru Eulalia Göransson, hans hustru
Elsa Adenius Ada
Robert "Rulle" Bohman Kålle
Josef Fischer Farbror Jörgen
Torre Cederborg Elander, detektiv
Carl Hagman Persson, polis
Vilhelm Berndtson Betjänt
Gösta Björkman Postbud
Harald Adelsohn Adelsohn, intendent
Valdemar Ekegårdh Ekegård på Pripps
Nils Vilhelm Lund skoputsarpojke
Sven Nilsson ej identifierad roll
Orvar Rasmussen ej identifierad roll
Mim Ekelund ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1923

Handling

Ombord på en ångare från New York befinner sig Johan Sjöborg och hans Karin på väg hem till Sverige. De erinrar sig i en återblick den sommar för sex år sedan då Johans mor, den myndiga änkefrun på Österby, tvingade Johan att resa till Paris för att glömma sin förälskelse i Karin som var dotter till inspektorn och sålunda inte värdig hans kärlek. Medan Johan var borta födde Karin en dotter som ackorderades ut till skräddarparet Göransson i Persbacka, medan Karin själv skickades till Amerika. När Johan efter en tid återkommit till hemlandet beslutade hans sig för att söka reda på sin älskade. Han lyckades och är nu på hemväg med Karin för att också söka reda på sitt barn.

Lilla Brita, deras dotter, har det inte bra som fosterbarn hos skräddarns. Fru Göransson föder henne med stryk, liksom hon emellanåt också klår sin stackars hunsade make. Brita har två vänner i livet, schäfern Napoleon och överliggaren Boman, ett gammalt original som bor i en uråldrig fästning i närheten. Med hjälp av sina vänner rymmer Brita en natt för att söka reda på sina riktiga föräldrar som förväntas komma till Göteborg ungefär samtidigt som Gustav V inviger Göteborgsutställningen på Götaplatsen.

Medan Boman förgäves letar efter Johan Sjöborg ombord på den nyanlända amerikabåten sitter Brita på kajen i Göteborg och gråter, när en vacker dam -- som råkar vara hennes mor -- kommer förbi och tröstar henne utan att ana vem hon är. Boman som inte har några pengar inser efter en natt under en presenning i hamnen att han måste ta ett tillfälligt arbete för att få ihop till mat åt sig, flickan och hunden, varför han lämnar Brita i "Barnens paradis" på utställningsområdet.

Samtidigt har Johan och Karin varit hemma på Österby och försonats med änkefrun för att därefter bege sig till Göteborg för att leta efter Brita. Skräddarparet är också på jakt efter sin fosterdotter för att inte gå miste om de tolv tusen kronor som fru Sjöborg utlovat om de återfinner henne.

I "Barnens paradis" träffar Brita en något äldre lekkamrat från Persbacka, skoputsarpojken Pelle, som chevalerskt bjuder på choklad med vispgrädde och erbjuder henne jobb som assistent i putsandet. De ger sig ut på utställningsområdet och får bl a tillfälle att betjäna utställningens generalkommissarie Harald Adelsohn. "Om vi svärtar ner oss alldeles, så vi blir som niggrer, ska du se att vi får mera dricks", säger Pelle.

Iklädd rekorderliga kvinnokläder får Boman plats som diskerska på utställningens huvudrestaurang, där han ganska snart blir berusad av att dricka ur alla vinslattar ur glasen. Han blir emellertid spik nykter när han plötsligt står ansikte mot ansikte med skräddarfrun, som omedelbart börjar jaga honom runt i environgerna med hjälp av en rad tillrusande personer. Boman lyckas låsa in alla sin förföljare i en köttbod. Med skräddarparet i närheten inser han att Brita löper risk att bli bortrövad och han börjar ett intensivt letande efter flickan som försvunnit från "Barnens paradis". Under hans sökande presenteras åskådaren för den ena av utställningens sevärdheter efter den andra. Han hittar Brita och Pelle på Nöjesfältet, men nu har skräddarparet intensifierat jakten, som går via linbana, berg- och dalbana och andra anslående fortskaffningsmedel inom utställningsområdet. Plötsligt får Brita syn på den vänliga dam som tröstat henne på Göteborgs-kajen, och nu ordnar allting upp sig till det bästa. Johan och Karin återfår sin dotter och Boman lägger sig att sova i sommarnatten tillsammans med Napoleon och en flaska.

Censur / granskning

Censurnummer 32858
Datum 1923-12-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2079 meter
Längd efter klipp 2078 meter
Kommentar I akt III: Förkortat väsentligt kyss-scenen mellan sjöbeväringen och hans käresta.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2079 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Smittande gott humör och frisk humor, fyndig och dråplig skrev stockholmspressen om Boman på utställningen och lovordade inte minst den trevliga, mångsidiga och levande bild som filmen gett av utställningen. Invändningarna i den mån de förekom gällde det långsamma tempot och överflödet av kringbilder som fick inkräkta på intrigens koncentration.

"Det hela är naturligtvis mest lagt på att publiken skall känna igen den berömda utställningens alla förföriska platser, och därför snurrar man ideligen rundt i den numera döda staden. Många muntra episoder äro inlagda och publiken -- åtminstone den på premiären -- skrattar rätt som det är. Det är något soligt och gemytligt över hela filmen, och texterna, i vilka man känner igen den rolige Åbergsson, äro alltså bra." (StD)

"I och med detta lustspel har Svensk filmindustri visat, att den icke blott kan åstadkomma storslagna skådespel utan även lättare förströelsefilmer." (AB)

"Det är numera inte den stilla humorn, den lilla, men fina poängen som lockar fram leendet på publi!kens anleten. Nej, för att få fram ett skratt eller flin hos våra dagars filmpubliker kräves det ett halsbrytande nummer eller något mer eller mindre 'fånigt'. Man märkte också detta i går. Då författarna till denna något torra, men hederliga svenska filmkomedi, som döpts till 'Boman på utställningen', någon enstaka gång skattat åt det groteska knep de sin publik. Men i övrigt föreföll denna mycket kallsinnig." (O-O i FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Detta var Karin Swanströms debut som filmregissör. Hennes insatser i den funktionen skulle inskränka sig till fyra framträdanden vid mitten av 1920-talet och kan inte jämföras med hennes betydelse som skådespelerska eller -- på 30-talet -- som produktionsledare hos Svensk Filmindustri. Förtexterna till Boman på utställningen uppger att hon denna gång delade regiansvaret med Oscar Rydqvist, filmens huvudförfattare. Hans del i regiarbetet var emellertid i praktiken av underordnad betydelse.

Boman på utställningen är om inte annat en utsökt och nöjsam dokumentation av utställningsarrangemangen vid 1923 års stora Göteborgs-evenemang. Utställningen hade tidigare under året ägnats ett mer prosaiskt långfilmsreportage i SF:s Göteborgsutställningen utan och innan (1923/5).

Österrikaren Franz Punkenhofer som fick en av de större rollerna i spelfilmen var en f d officer, verksam som skådespelare i Göteborg. Han hade nyligen provfilmat hos Mauritz Stiller för huvudrollen i Gösta Berlings saga (1924/6--7). Av dom förhoppningarna blev intet, och rollen som Johan Sjöborg blev veterligt hans enda framträdande i svensk film. Georg Blomstedt -- filmens Boman -- hade vid denna tid etablerat sig som pälsvaruhandlare i Stockholm men åtog sig då och då engagemang som filmskådespelare.

Inspelning

(sommaren) 1923 1923
Filmstaden Råsunda Sverige
Stora Teatern Göteborg Sverige
Götaplatsen Göteborg Sverige
Göteborgsutställningen Göteborg Sverige
Gunnebo gård Mölndal Sverige
Bohus fästning Kungälv Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1923-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 76 min
1923-12-26 Skandia Stockholm Sverige 76 min
1923-12-26 Svea Sundsvall Sverige 76 min
1923-12-26 Skandia Örebro Sverige 76 min
Urpremiär 1923-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 76 min
1923-12-26 Skandia Stockholm Sverige 76 min
1923-12-26 Svea Sundsvall Sverige 76 min
1923-12-26 Skandia Örebro Sverige 76 min
TV-visning 1983-06-30 TV1 Sverige 73 min

Ämnesord

Alkoholkonsumtion
Amerika
Amerikabåtar
Barn
Barn/utomäktenskapligt
Barn/återfunnet
Barnmisshandel
Berg- och dalbana
Bohus fästning
Bohuslän
Diskerska
Enlevering
Fosterbarn
Förklädnad/man som kvinna
Föräldrar som kärlekshinder
Gunnebo
Göteborg/Stora teatern
Göteborgsutställningen
Göteborgsutställningen 1923
Huskors
Kungligheter
Kungälv
Kvinnovälde
Linbana
Moderskärlek
New York
Restauranger
Rymningar
Skoputsare
Skräddare
Student/överliggare
Toffelhjälte
Äktenskap
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1952


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1952


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?