Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (25 st)

Originaltitel Sten Stensson Stéen från Eslöv
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-01-07

Medverkande

Elis Ellis
Sten Stensson Stéen, student

Axel Hultman
Sten Månsson, hans far, bonde

Frida Dahlskog
mor Månsson

Sam Ask
Jonas Urman

Kurt Welin
Per Urman

Inga Sundblad-Ellis
Anette Strand

Visa alla medverkande

Handling

I en inledning beskrivs Sten Stenssons barnaår. Han är den välfödde och snåle skånebonden Sten Månssons son, självsäker, ekonomisk och begåvad redan som liten påg och sina...

Visa hela handlingen

Press

Elis Ellis fick föralldel rätt mycket beröm för sin glansroll som Sten Stensson Stéen, men annars var det tunnsått med blommorna från stockholmspressen. Framför allt påtalades att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Elis Ellis Sten Stensson Stéen, student
Axel Hultman Sten Månsson, hans far, bonde
Frida Dahlskog mor Månsson
Sam Ask Jonas Urman
Kurt Welin Per Urman
Inga Sundblad-Ellis Anette Strand
Edvin Adolphson Löfman, godsägare
Hilda Castegren fru Lindgren, inackorderingstant
Helga Carlson Elin, fru Lindgrens dotter
Elsa Lindqvist Hildegard, Anettes syster
Frans Oscar Öberg Jöns
Eric Sundborg Anders Persson
Frithiof Hedvall Truls
Knud Almar Falengren, docent

Bolag

Produktionsbolag Ellis-Film
Distributör i Sverige (35 mm) B. Wahlströms Filmbyrå 1924

Handling

I en inledning beskrivs Sten Stenssons barnaår. Han är den välfödde och snåle skånebonden Sten Månssons son, självsäker, ekonomisk och begåvad redan som liten påg och sina föräldrars stolthet. Han ska få bli studerad karl.

När Sten vid mogen ålder ska studera för preliminär!examen vid universitetet i Lund får han inackordering hos fru Lindgren på Adelgatan. Hans entré i lärdomsstaden blir något genant, eftersom ett par medhavda gäss rymmer från honom ut på stan med påföljd att Sten Stensson trillar i en damm under jakten. En av gässen tar sin tillflykt i famnen på den vackra fröken Anette Strand som sitter på en parkbänk med uppvaktande kavaljeren godsägare Löfman. Sten blir avhånad och utskälld av paret.

Sten Stensson bedriver sina studier med påfallande framgång, men han utsätts också för studentlivets frestelser och faror. Överliggaren Jonas Urman och hans kusin Per Urman lyckas förmå Sten att skriva på en växel för att finansiera deras dyrbara krogleverne: de super honom saligt under bordet.

Hemkommen till inackorderingsrummet inleder kandidat Sten en häftig nattlig uppvaktning av värdinnans dotter Elin som han i fyllan och villan förväxlar med den vackra Anette vilken blivit hans kvinnliga ideal. Nästa morgon upptäcker han att han uppenbarligen friat till Elin. Och inför hotet att stämmas för brutet äktenskapslöfte beslutar han att ge sig iväg från stan, i synnerhet som kusinerna Urman vid det här laget upptäckt att han undertecknat värdepapperet med "Carolus Rex"!

Sten Stensson beger sig till badorten Vaggarp, där Anette Strand ska befinna sig. Han förklarar henne sin kärlek, möts av kyla och avvisas brutalt av godsägare Löfman, som plötsligt uppenbarar sig. Anette och godsägaren ingår förlovning. Sten Stensson fortsätter sin akademiska karriär med ogrumlad självtillit. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 32879
Datum 1924-12-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1929 meter
Längd efter klipp 1902 meter
Kommentar I akt III: Stens fylleriscener sedan han slagit omkull bordet, samt hans innescener efter texten: "Du här, hulda ängel... möjligt." Texten i akt IV "O, mitt arma, nästan förförda barn," ändras till "O, mitt arma, bedragna barn."


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1929 meter
Längd i minuter 70 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Elis Ellis fick föralldel rätt mycket beröm för sin glansroll som Sten Stensson Stéen, men annars var det tunnsått med blommorna från stockholmspressen. Framför allt påtalades att pjäsens framgång i så hög grad bygger på det skånska idiomets komiska resurser att överförandet till stumfilm blir särdeles platt.

"Något felas, något väsentligt, måhända en duktig och fantasifull regissör. Ty iscensättningen är onekligen amatörmässig, det blir ingen fart och geist över det hela, det går inte 'smort' som ett lustspel skall gå." (Marfa i DN)

"Resultatet har blivit ett magert och något amatörmässigt skämt". (SvD)

"Sten Stensson Sten i filmupplaga är icke det första beviset för att en talscenssuccés kan misslyckas på den vita duken." (FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen "Sten Stensson Stéen från Eslöf" av John Wigforss (1872--1909) torde ha skrivits ungefär vid sekelskiftet. Rollen blev en av Elis Ellis stora glansnummer på scenen, och vid tiden för filminspelningen skall han ha spelat den närmare tusen gånger.

På film gjorde han rollen ännu en gång i Sten Stensson Stéen från Eslöv på nya äventyr (1932/13). Senare kom Nils Poppe att kreera Stensson-figuren i inte mindre än fyra filmer, Sten Stensson kommer till stan (1945/7), Ballongen (1946/20), Ljuset från Lund (1955/35) samt Sten Stens!son kommer tillbaka (1963/17).

Förlaga

Originaltitel Sten Stensson Stéen från Eslöf (Pjäs)
Författare John Wigforss


Inspelning

1923 1923
Lund Sverige
Eslöv Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1924-01-07 Palladium Malmö Sverige 70 min
Urpremiär 1924-01-07 Palladium Malmö Sverige 70 min
Sverigepremiär 1924-01-07 Skandia Stockholm Sverige 70 min
Urpremiär 1924-01-07 Skandia Stockholm Sverige 70 min

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Badorter
Bonde
Eslöv
Examen
Familj
Frierier
Godsägare
Gäss
Inackorderingar
Lund
Rivaler
Skåne
Student
Student/överliggare
Växelrytteri
Äktenskapslöfte/brutet

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STEN STENSSON STÉEN FRÅN ESLÖF


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?