Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (18 st)

Originaltitel Studenterna på Tröstehult
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1924-01-14

Medverkande

Richard Svanström
baron Brusenhielm, slottsherren på Tröstehult

Nils Ekstam
Karl Oskar, bron Brusenhielms son, student

Ellen Dall
Ann-Marie

Edvard Persson
Tobias Bruce, Karl-Oskars informator

Wera Berg von Linde
Märta, Karl Oskars syster

Victor Hallin
Jan, arrendator, Ann-Maries far

Visa alla medverkande

Handling

Baron Brusenhielm på slottet Tröstehult i Skåne ser med oblida ögon hur hans lille son Karl Oscar leker "mor och far" med arrendatorns dotter Ann-Marie, eftersom han anar begynnelsen till...

Visa hela handlingen

Press

Det var flera av stockholmskritikerna som tyckte att herr Persson begått en lovande debut som filmregissör och att han spelade sin roll duktigt eller rent av ypperligt. Filmen uppskattades...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
B-foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Richard Svanström baron Brusenhielm, slottsherren på Tröstehult
Nils Ekstam Karl Oskar, bron Brusenhielms son, student
Ellen Dall Ann-Marie
Edvard Persson Tobias Bruce, Karl-Oskars informator
Wera Berg von Linde Märta, Karl Oskars syster
Victor Hallin Jan, arrendator, Ann-Maries far
Nils Carlberg Gunnar Storm, latinare
Algot Larsson Jakob Blide, teolog
- Ej krediterade:
Göta Larsson Britta, Ann-Maries mor
Harry Persson Karl Oskar som barn
Olle Persson Karl Erik, Karl Oskars och Ann-Maries son
Johan Rosén Per, lagårdsdräng
Olga Hellquist Stina, lagårdspiga
Ellen Rosengren guvernant på Tröstehult
Ernst Malmquist betjänt på Tröstehult

Bolag

Produktionsbolag AB Skånefilms Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) Malmö Biograf AB 1924

Handling

Baron Brusenhielm på slottet Tröstehult i Skåne ser med oblida ögon hur hans lille son Karl Oscar leker "mor och far" med arrendatorns dotter Ann-Marie, eftersom han anar begynnelsen till en framtida mesallians.

Åren går, och Karl Oscar ska ta studenten med hjälp av informatorn Tobias. Han låtsas studera kyrkohistorien men läser i själva verket "Förförarens dagbok" och kastar sina blickar genom fönstret på Ann-Marie, som nu vuxit upp till kvinna. Tobias älskar också Ann-Marie, som tvekar mellan de uppvaktande kavaljererna.

Karl Oscar klarar emellertid sin examen i Lund och firar en våt natt tillsammans med Tobias och studentkamraterna Gunnar Storm och Jakob Blide. En polis i kask och valrossmustasch dyker upp men bjuds på en sup och överser med rumlerierna. Hemfärden till Tröstehult företas i en öppen Cadillac och medför bl a att en bonde får några gäss ihjälkörda, men eftersom han får en rejäl ersättning hälsar han herrarna välkomna åter att köra ihjäl resten av gässen också.

På Tröstehult fortsätter de fyra kumpanerna drickandet under frukosten. Teologen Jakob trillar i mjölktunnan, latinaren Gunnar flirtar med Karl Oscars syster, och Tobias talar allvarsamt med Karl Oscar om Ann-Marie, eftersom han inser att Ann-Marie kommer att välja den unge baronen och inte den fattige informatorn. Före avskedet lovar de fyra studenterna att mötas igen om tio år på Tröstehult.

Efter tio år har Jakob blivit präst, Gunnar har blivit officer och gift sig med Karl Oscars syster. Tobias har blivit en förkommen journalist i landsorten, "där han med hjälp av allt starkare groggar sökte sig tillrätta i livets gråa vardag". Karl Oscar har övertagit Tröstehult, gift sig med Ann-Marie och fått en son -- som nu till faderns irritation leker husliga lekar med tjänstefolkets jämnåriga dotter Lena!

Vid midsommartid är det stora festligheter på Tröstehult med långbord och folkdanslag, och nu samlas de gamla kamraterna till det överenskomna återseendet på slottet. Den fattige Tobias låter vänta på sig, och när han äntligen kommer blir han först avvisad som tiggare i porten. In!släppt i gemenskapen finner han snart, att Ann-Marie blivit djupt olycklig med Karl Oscar som är otrogen med jungfrun. Tobias och Ann-Marie har ett vemodigt samtal om sina förspillda liv.

Tobias uppsöker trädet där han en gång ristat sina och Ann-Maries initialer i barken och minns hur de svärmade under trädkronorna. Sedan går han bort mot ensamheten igen.

Censur / granskning

Censurnummer 32919
Datum 1924-01-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1983 meter
Kommentar I akt 4 och 5: alla scener, där ladan visas. Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 335-300-347-256-188-234-323 = 1983 m. Längsta visningskopian efter censurklipp: 351-3116-351-247-376-341 = 1982 m (6 akter), kortaste visningskopian efter censurklipp: 341-308-346-244-359-327 = 1925 m (6 akter).


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1983 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det var flera av stockholmskritikerna som tyckte att herr Persson begått en lovande debut som filmregissör och att han spelade sin roll duktigt eller rent av ypperligt. Filmen uppskattades överlag för sin stämning av sol och sommar, för sitt sköna naturfoto och för "små filmtrick här och var som pigga upp det hela".

Mest avog var Marfa i DN: "Det är möjligt att pjäsen är njutbar, filmen är det inte. Outsägligt ledsam, rörig och långtrådig släpar den sig fram genom sina sex akter, slående alla andra svenska rekord i amatörmässighet. Av de spelande är väl författaren-regissören den acceptablaste. Ellen Dall som den unga flickan är inte att känna igen från förr, Nils Ekstam verkar inte ett ögonblick varken student eller baron, den studentikosa humorn saknas och all annan humor med för resten. Det är förvånande att två stora biografer tagit upp en dylik film på sina program."

Robin Hood i StT däremot blev angenämt överraskad. "Ingenting av detta krystade skämtlynne, som förstört så många nya svenska filmer. I Studenterna äro t o m 'bönderna' roliga på ett naturligt sätt. Detta beror väl närmast på Edward Persson, pjäsens författare, filmens regissör och främste skådespelare. Han spelar sympatiskt med små medel, och sin egen naturlighet har han lyckats bibringa de övriga personerna i filmen. Den enkla, rätt sentimentala handlingen spelas mot en ståtlig fond -- Hjularöds slott. Regissör och fotograf ha förstått att göra skildringen livlig och fyllig -- regissören genom inflikandet av djur, barn, lustiga situationer -- fotografen genom att fotografera från väl valda punkter.

Som debutarbete är Studenterna på Tröstehult mycket förtjänstfullt."

Kommentar Svensk filmografi

Edvard Persson, ett av den svenska filmens märkligaste fenomen och så småningom en av dess folkkäraste stjärnor, begick med Studenterna på Tröstehult sin tämligen anspråkslösa debut både som filmskådespelare och filmregissör. Han var sedan några år en populär teateraktör på Folkets Hus- och friluftsscenerna i Malmö. Denna första film var också helt provinsiell i sina pretentioner: den riktade sig snarare till dansk än till uppsvensk publik.

Bakom officinen Skånefilm stod fr a den skånske biokungen Jens Edvard Kock, tillika VD i Malmö Biograf AB. Enligt Jan Richters biografi över Edvard Persson ska även fastighetsmäklare Åberg ha bidragit till debutfilmens finansiering.

Pjäsen "Studenterna på Tröstehult" var skriven av Edvard Persson själv, byggde på ett uppslag från Tor Hedbergs "Karlavagnen" och uruppfördes av det Hallin-Hellqvistska sällskapet på Malmö Friluftsteater den 25 maj 1922. Det var i stort sett samma skådespelare som nu uppträdde i filmen, förstärkta med Nils Ekstam från Stockholm och Ellen Dall från Danmark. Hon hade tidigare gjort sig ett namn i svensk film med rollen i Synnöve Solbakken 1919.

Studenterna på Tröstehult spelades in i Skåne sommaren 1923, samtidigt som huvudparten av ensemblen om kvällarna uppträdde på Friluftsteatern i Oscar Wennerstens lustspel "Den gamla herrgården". Detta blev Edvard Perssons nästa inspelningsprojekt (se 1925/6). Studenterna på Tröstehult gjorde visserligen publikfiasko i Stockholm men gick på flera håll i landsorten så bra, att Kock var villig att satsa även på denna nya lustspelsfilmatisering.

Det är känt, att man för inspelningen av Studenterna på Tröstehult planerade två alternativa slut, ett lyckligt och ett olyckligt. Veterligt kom det lyckliga, som främst var tänkt för utlandspubliken, aldrig till användning.

Ett avsnitt ur Studenterna på Tröstehult ingick i den kavalkadfilm som Europa Film 1948 släppte ut i samband med Edvard Perssons 60-årsdag under titeln Glada paraden (1948/8).

Förlaga

Originaltitel Studenterna på Tröstehult (Pjäs)
Författare Edvard Persson


Inspelning

Sverige 1923-06 1923-09
Hjularöds gods Eslövs kommun
Harlösa Eslövs kommun
Åsums herrgård Kristianstads kommun
Dalby kyrka Lunds kommun
Lund
Malmö

Visningar

Stockholmspremiär 1924-01-21 Imperial Stockholm Sverige 96 min
1924-01-21 Rialto Stockholm Sverige 96 min
Sverigepremiär 1924-01-14 Metropol Malmö Sverige 96 min
Urpremiär 1924-01-14 Metropol Malmö Sverige 96 min
Glada paraden (1948) Citat ingår från Studenterna på Tröstehult (1924)

Ämnesord

Adel
Alkoholmissbruk
Arrendator
Barn
Bilfärd
Dalby
Examen
Fester
Folkdans
Förnedring
Föräldrar som kärlekshinder
Gäss
Harlösa
Hjularöd
Informator
Journalist
Kamratskap/manligt
Levande tablå
Lund
Malmö
Mesallians
Midsommar
Officer
Otrohet
Polis
Präst
Rivaler
Skåne
Slott
Student
Svärmeri
Teolog
Äktenskap
Åsum

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1913


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?