Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (27 st)

Originaltitel 33.333
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-02-04

Medverkande

Fritz Strandberg
Ferm, skomakare

Stina Berg
skomakare Ferms hustru

Vera Schmiterlöw
Inga, skomakare Ferms dotter

Einar Hanson
Tore Kramer

Nils Arehn
Kramer d.ä., varuhusdirektör

Tora Teje
Laisa Petra, skådespelerska

Visa alla medverkande

Handling

Tore Kramer bryter med sin far varuhusdirektören, som inte tål att sonen är så musikintresserad att han försummar sina framtidschanser i faderns etablissemang. Tore flyttar till...

Visa hela handlingen

Press

Det förelåg enighet bland kritikerna om att Stina Berg med sitt komiska snille bar upp hela filmen -- och om att filmen strängt taget bara hade lottsedelsnumret och skomakarparet gemensamt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Fritz Strandberg Ferm, skomakare
Stina Berg skomakare Ferms hustru
Vera Schmiterlöw Inga, skomakare Ferms dotter
Einar Hanson Tore Kramer
Nils Arehn Kramer d.ä., varuhusdirektör
Tora Teje Laisa Petra, skådespelerska
Nils Lundell Petterssohn
Fredrik Hedlund Slinken, kypare på Gyllene Flöjten
Georg Blomstedt poliskonstapel
Vilhelm Bryde kapellmästare
Josua Bengtson ej identifierad roll
Carl Browallius ej identifierad roll
Gucken Cederborg ej identifierad roll
Eric Gustafson ej identifierad roll
Axel Högel ej identifierad roll
Olof Molander ej identifierad roll
Anna Bodén ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1924

Handling

Tore Kramer bryter med sin far varuhusdirektören, som inte tål att sonen är så musikintresserad att han försummar sina framtidschanser i faderns etablissemang.

Tore flyttar till ett rum på Söder hos skomakare Ferm, som är gift med ett huskors men har en vacker dotter Inga. Tillsammans med Ferm och grannen "Slinken" -- kypare med akademiskt förflutet -- bildar Tore ett litet musiksällskap. Dessutom komponerar Tore balettmusik, därtill uppmanad av den uppburna operettdivan Laisa Petra som vid ett tillfälligt sammanträffande fattat tycke för den unge mannen. Av ytterligare en tillfällighet är fru Ferm påkläderska på Kristallteatern just åt Laisa Petra.

Musiktrion inköper gemensamt en lottsedel med numret 33.333, och Ferm stoppar in den en gammal sko för att inte hustrun ska upptäcka saken.

Så dyker hr Petterssohn upp och stör kvartersidyllen, en skomakare med gulaschmanér, amerikansk pliggmaskin, trattgrammofon, damasker och motorcykel. Med sina chevalereska later stjäl han kunder från Ferm och charmar traktens alla fruntimmer, i all synnerhet fru Ferm som börjar känna sig ung och svärmisk på nytt. Men Petterssohn är en opålitlig herre, och när han en dag får se en lottsedel sticka upp i en sko lägger han sig till med den och gömmer den i grammofontratten.

Ferm vågar inte tala om för sina kamrater att lotten försvunnit, och när det visar sig att högsta vinsten, 300.000 kronor, utfallit på nr 33.333 bjuder Slinken intet ont anande en stor skara bekanta på fest på gården. Men Tore vill inte delta. Laisa Petra har i ett hysteriskt utbrott vägrat att ta emot hans balettmusik, eftersom hon upptäckt att han inte alls hör till hennes tillbedjare utan älskar skomakardottern Inga. Dessutom har Tore fått veta att fadern kommit på obestånd.

Ferm får naturligtvis panik på den uppsluppna festen och försöker ta Slinken avsides för att berätta om den förkomna lottsedeln innan Slinken låter basunera ut den sensationella nyheten om vinsten. Men då ska den balettgalna fru Ferm visa upp ett eget dansnummer och tar grammofontratten för att blåsa signal. Ut fladdrar lottsedeln.

Tore kan nu erbjuda sin far ekonomisk hjälp, men fadern avböjer rörd. Han ska själv reda ut stormen, men han försonar sig med sonen och ger honom och Inga sin förlovningsvälsignelse. Petterssohn finner för gott att fly sin kos, och fru Ferm börjar behandla sin beskedlige make med större respekt än tidigare. (Bearbetning av program och textlista.)

Censur / granskning

Censurnummer 33096
Datum 1924-01-31
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2207 meter
Kommentar I akt IV text 110: "Stilla som fanken..."


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2207 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det förelåg enighet bland kritikerna om att Stina Berg med sitt komiska snille bar upp hela filmen -- och om att filmen strängt taget bara hade lottsedelsnumret och skomakarparet gemensamt med pjäsen. Däremot var meningarna delade i frågan om detta var en fördel eller en nackdel och om filmen var bra eller dålig.

Flertalet var rätt belåtna, bland dem Ax A i Arbetaren: "Den sista tiden, då sommarens svenska filminspelningar visats, har enbart givit besvikelser. Det är därför med odelad glädje man utan ringaste förbehåll kan ge fullt erkännande åt den filmkomedi, som i går hade premiär på Röda Kvarn. Att 33.333 blivit en film av hög klass inom sin genre, får naturligtvis först och främst räknas som regissörens, Gust. Molanders förtjänst, men beror nog till stor del också på att icke Algot Sandbergs intentioner alltför mycket blivit följda.

DN hade den mest kristiska recensionen: "Av den sällsynt roliga folkpjäsen finns platt intet kvar, och i stället har det blivit en ganska ledsam film, rätt vacker och nätt på sina ställen visserligen, men med en rudimentär handling, full av longörer, som bäres upp av några goda skådespelarprestationer, främst Stina Bergs. Det är knappast någon överdrift att säga att det är hon som räddade det hela från att bli, med respekt till sägandes, pannkaka. Hennes koketta, smått amourösa skomakarmadam, som en gång i sin ungdom hoppat lite balett, men vars konstnärliga karriär ändat i en plats som påkläderska vid en revyteater, där hon dock får insupa det kära teaterdammet, vilket hållit hennes konstnärsdrömmar vid liv, är en dråplig studie."

Slutligen kan noteras, att flera kritiker oavsett inställning till filmen i stort harangerade Nisse Lundell för ett tydligen enastående komiskt frukostätarnummer.

Kommentar Svensk filmografi

Folkpjäsen "33.333" av Algot Sandberg (1865--1922) framfördes första gången på Folkteatern i Stockholm 1911, redan den gången med Fritz Strandberg som skomakare Ferm. När den nu -- sommaren och hösten 1923 -- filmades för första gången var handlingen framflyttad till samtiden och -- som kritiken nogsamt påpekade -- till oigenkännlighet omstuvad. Filmen presenterades till och med med något som liknade en ursäkt: "Fritt efter en för Algot Sandberg främmande idé" (jfr den likartade reservationen i förtexterna till En piga bland pigor, 1924/9)

En andra och lika fri filmatisering av pjäsen kom till stånd 1936 i regi av John Lindlöf (1936/5).

Förlaga

Originaltitel 33.333 (Pjäs)
Författare Algot Sandberg


Inspelning

(sommaren och hösten) 1923 1923
Filmstaden Råsunda Sverige
Djurgårdsteatern Stockholm Sverige
Färgaregården, Södermalm Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1924-02-04 Röda Kvarn Gävle Sverige 81 min
Urpremiär 1924-02-04 Röda Kvarn Gävle Sverige 81 min
Sverigepremiär 1924-02-04 Metropol Malmö Sverige 81 min
Urpremiär 1924-02-04 Metropol Malmö Sverige 81 min
Sverigepremiär 1924-02-04 Skandia Norrköping Sverige 81 min
Urpremiär 1924-02-04 Skandia Norrköping Sverige 81 min
Sverigepremiär 1924-02-04 Röda Kvarn Stockholm Sverige 81 min
Urpremiär 1924-02-04 Röda Kvarn Stockholm Sverige 81 min
Sverigepremiär 1924-02-04 Svea Sundsvall Sverige 81 min
Urpremiär 1924-02-04 Svea Sundsvall Sverige 81 min
Sverigepremiär 1924-02-04 Skandia Örebro Sverige 81 min
Urpremiär 1924-02-04 Skandia Örebro Sverige 81 min

Ämnesord

Balett
Dans
Direktörer
Ekonomiskt obestånd
Fester
Förlovningar
Försoning
Gulasch
Huskors
Inackorderingar
Kalas
Kamratskap/manligt
Kompositörer
Konflikt/far-son
Kvinnovälde
Kypare
Lotterivinst
Motorcyklar
Musiker
Musiksällskap
Operettstjärna
Påkläderska
Rivaler
Skomakare
Skådespelare
Sol och vårare
Stockholm/Djurgårdsteatern
Stockholm/Färgaregården
Stockholm/Södermalm
Storstad
Stölder
Sångare
Teatrar
Tjuv
Toffelhjälte
Varuhus
Äktenskap

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel 33.333
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Fritt efter en för Algot Sandberg främmande idé av Björn Hodell och Gustaf Molander.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?