Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Sverige - vårt vackra land : Första serien. Det feta Skåne och det vilda Hälsingland.
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-02-11

Handling

Dokumentärskildring av "det feta Skåne och det vilda Hälsingland".

Press

Lasse Rings Sverige-film fick ett utomordentligt !högaktningsfullt mottagande av kritikerna -- även om signaturen Max i FDP var ofin nog att tala om att den rullades inför tomma bänkrader....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Söktitel

Filmteam

Bolag

Handling

Dokumentärskildring av "det feta Skåne och det vilda Hälsingland".

Censur / granskning

Censurnummer 33091
Datum 1924-01-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1806 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1808 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Lasse Rings Sverige-film fick ett utomordentligt !högaktningsfullt mottagande av kritikerna -- även om signaturen Max i FDP var ofin nog att tala om att den rullades inför tomma bänkrader.

"Redan filmens begynnelsescener äro briljanta. Först några vackra molnbilder. Sedan får man se en väldig jätte, som beväpnad med en spade kommer traskande längs ett avlångt Sverige. Han gräver ett par tag i jorden, och kastar ut mullen i havet. Så uppstodo enligt sagan groparna Vänern, Vättern, och Mälaren, och öarna Öland, Gotland och Åland. Sedan kommer en lustig framställning av istiden. Och man kan övergå till det moderna Sverige." (StT)

"Det är två svenska landskap av helt olika kynne -- Skåne och Hälsingland -- som rullas upp för publiken. Efter en kort geologisk och statistisk orientering får man först en bild av det feta och bördiga Skåne, några snapshots av dess befolkning i helg och söcken, än glimta de stora herrgårdarna, framför allt det ståtliga Torup, varefter skildringen specialiserat sig på skilda näringsgrenar. Framför allt ges en ingående och synnerligen intressant framställning av betodlingen och sockerindustrin, som på senare tider tagit väldiga dimensioner.

Hälsingland är en bjärt kontrast. Icke minst de tre inledande bilderna erbjuda stort intresse. De äro tagna från aeroplan, och det är ett egendomligt och storstilat panorama av väldiga skogar och vackra höjdperspektiv och däremellan små lustiga åkerlappar inflikade. Efter den allmänna orienteringen får man sedan även här följa de viktigaste näringsgrenarna. t ex laxfiske, skogsavverkning, smide. Man får en särskilt god inblick i timmerhuggares och flottningskarlars mödosamma och många gånger spännande arbete, och man får göra bekantskap med några genuint svenska folktyper.

I sin helhet ge bilderna en god och levande uppfattning av de båda landskapen, som man helt visst icke kan förvärva vid torr läsning i geografiska böcker. De äro också tagna med ingående sakkunskap. -- Det enda man skulle vilja göra anmärkning på är själva textredigeringen. Den är alltför mycket hållen i uppslagslexikonets stil och borde kunna göras betydligt mera personlig och levande. Huru som hälst, är filmen väl värd att ses av både stora och små." (Marfa i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Avsnitt ur de båda dokumentära landskapsskildringar som tillsammans utgjorde denna långfilm hade tidigare visats i Tullberg-Films produktioner för utlandet men ansågs tillräckligt attraktiva för att kunna intressera även svensk publik. Mest torde filmen ha förekommit i skolfilmssammanhang. Den var tänkt som nr 1 i en serie om svenska landskap. Av detta projekt förverkligade Tullberg-Film tydligen bara tre ytterligare produkter i kortfilmsformat, en om Värmland, en om Dalarna och en om Stockholm. Den förstnämnda förevisades på biograferna som förspel till Carl XII:s kurir senare på våren 1924 (1924/10). De båda senare förekom tillsammans på stockholmsrepertoaren 1925 som förspel till den amerikanska filmen Penny, Dollars och Kärlek med Bessie Love.

Visningar

Sverigepremiär 1924-02-11 Imperial Stockholm Sverige 75 min
Urpremiär 1924-02-11 Imperial Stockholm Sverige 75 min

Ämnesord

Dokumentärfilm
Herrgårdar
Hälsingland
Jätte
Laxfiske
Skogsavverkning
Skåne
Sockerindustri
Timmerflottning

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Textlista till Sverige-filmen. Sverige vårt vackra land.
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?