Grundfakta

Media (110 st)

Originaltitel En piga bland pigor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-03-24

Medverkande

Magda Holm
Alice "Lisa" Helling

Georg Blomstedt
Per Olof Berg, Taningebonden

Nils Lundell
Agust, fördräng på Taningegården

Ella Lennartsson
Lotta, piga på Taningegården

Ester Halling
Anna, piga på Taningegården

Carlo Keil-Möller
Sven Bille, konstnär

Visa alla medverkande

Handling

Konstnären Sven Bille kommer till familjen Hallings flotta villa för att hämta sin fästmö Alice men träffar bara hennes syster, den flinka Karin som stökar i trädgården. Alice ligger...

Visa hela handlingen

Press

Det var mycket skiftande omdömen som fälldes om En piga bland pigor, förgrymmade och förtjusta om vartannat. De som ogillade filmen retade sig framför allt på att bilden av livet och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Magda Holm Alice "Lisa" Helling
Georg Blomstedt Per Olof Berg, Taningebonden
Nils Lundell Agust, fördräng på Taningegården
Ella Lennartsson Lotta, piga på Taningegården
Ester Halling Anna, piga på Taningegården
Carlo Keil-Möller Sven Bille, konstnär
Margit Manstad Karin Helling, Alices syster
Ragnar Arvedson Faustino della Novarro
Hugo Tranberg Matts Stengårdh, skämttecknare
Ingeborg Strandin fru Berg, bondhustru
Gustav Runsten andredräng
Rosa Tillman gäst på dambjudeningen
Mademoiselle Cahier gäst på dambjudningen
Nils Ohlin dansant restauranggäst
Jullan Jonsson en mamma på tåget
Dagmar Carlin ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1924

Handling

Konstnären Sven Bille kommer till familjen Hallings flotta villa för att hämta sin fästmö Alice men träffar bara hennes syster, den flinka Karin som stökar i trädgården. Alice ligger sin vana trogen och drar sig i sängen till långt fram på dagen. Medan Sven väntar tar Alice sin morgongymnastik och granskar sina exklusiva kläder. Irriterad över den långa väntan lämnar Sven huset efter ett kort gräl.

På restaurang Jazzils är det "thé dansant", och hit kommer Sven Bille i sällskap med karikatyrtecknaren Stengårdh för att beskåda den jazzande ungdomens moderna vanor. Efter en stund dyker även Alice upp såsom varande stamgäst på stället. Hon dansar intimt med "dansprofessorn" Faustino della Novarro innan hon upptäcker sin fästman, som på nytt ger sig i väg i svartsjukt vredesmod.

Nästa gång han träffar sin fästmö ställer Sven ultimatum:" Nu får du välja -- antingen din slamsiga, idiotiska jazztillvaro eller mig, inte båda delarna!" Och han tillägger: "Nej, vet du, den enklaste piga är mer värd än du och de där äcklen tillsammans!" Förlovningen slås upp, men Alice beslutar sig för att visa att hon kan klara av att arbeta som piga på landet.

Per annons får hon tjänst hos bonden i Taninge och reser i en öppen sommarvagn med tåget från Östra Station ut på landet. När Sven Bille upptäcker att hon försvunnit klår han upp dansprofessorn i en droska.

Vid ankomsten till Taninge tas Alice emot av den kärlekskranke fördrängen August som försöker vänslas med henne, något som tas mycket illa upp av gårdens ena piga, Lotta.

Vid den första måltiden häpnar Alice över bordskicket på gården och försöker efter bästa förmåga att bete sig lika bondaktigt som de övriga. När hon senare visar att hon både tvättar sig och borstar tänderna gör de övriga tjänstehjonen stora ögon och visar sitt tydliga ogillande.

När Alice måste ge sig in i det illaluktande svinhuset för att ge grisarna mat, smiter kultingarna ut på gården. Alice rullar runt i leran i fåfänga försök att fånga in dem. Lika klumpigt beter hon sig i hagen då hon ska mjölka korna, men August står till tjänst med undervisning och klappar henne på stjärten, vilket renderar honom en ny utskällning av Lotta.

På lördagen gör sig drängar och pigor fina för logdansen. Där blir Alice uppbjuden av August till den svartsjuka Lottas grämelse. Som hämnd styr Lotta om så att August råkar i slagsmål. Lottas ovänskap med Alice byts i vänskap när Lotta en dag blir ormbiten i hagen och tas om hand av Alice.

Sven Bille får så småningom reda på var hans f d fästmö håller till och anländer per cykel till Taninge för att hämta hem henne. Alice tycker emellertid att det nu kan vara hans tur att känna på lantlivet, och han får finna sig i att ta in på ortens gästgivargård.

Så kommer midsommaren med stångresning och dans, och nu återupptar Alice och Sven sitt ömma förhållande. August gråter i smyg av olycklig kärlek men tröstar sig med Lotta.

Censur / granskning

Censurnummer 33045
Datum 1924-01-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1526 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 17
Längd i meter 1526 meter
Längd i minuter 56 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det var mycket skiftande omdömen som fälldes om En piga bland pigor, förgrymmade och förtjusta om vartannat. De som ogillade filmen retade sig framför allt på att bilden av livet och människorna på landet var fördomsfull och präglad av buskteaterns värsta schabloner. De positiva kritikerna berömde den för dess avväpnande och opretentiösa goda humör, som lockade till många skratt. Den debuterande Magda Holm fick rosor över hela linjen.

Bes i FDP hörde till den syrliga gruppen: "Den som går till denna film i tanke att få se en filmsättning av boken med samma namn blir bedragen. Med Ester Blenda Nordströms på sin tid ryktbara pamflett mot hennes tillfälliga arbetsköpare och kamrater i Taninge har filmen intet annat gemensamt än titeln och tendensen: att framställa landsbygdens arbetare som en samling tölpar och lortlollor som fördriva tiden med primitivt kärlekshångel. Men just detta, att bearbetaren hr Carlo Keil Möller omsorgsfullt utnyttjat bokens tendens, kommer säkert att garantera filmen succes, ty just så älskar storstadsmobben att se livet på landet framställt. Otaliga buskteatersucceser i samma anda vittna därom."

Mest beröm fick filmen av Marfa i DN: "Av de säsongens svenska filmer som avse att vara lustiga är En piga onekligen den som man mest fått skratta åt. Den framföres utan varje pretention, den ger sig inte min av att vara något mästerverk, varken i den ena eller den andra genren, den är helt enkelt en rolig sommarfilm, gjord med ett strålande gott humör, som helt avväpnar åskådaren. Visserligen återges livet på bondlandet mera som en stadsbo tänker sig att det är än egentligen med verkligheten överensstämmande, men man hakar inte upp sig på den smula karikering av vissa detaljer som förekommer. Filmen åtar sig ju inte att skildra det svenska bondlivet i helg och söcken."

Och om pigan själv hade Marfa bara gott att säga:

"I huvudrollen spelar Magda Holm, tydligen ett gott förvärv för den svenska filmen. Hon är inte bara söt, utan även fullt naturlig, pigg och livad och graciös som en liten sädesärla. Dessutom är hon den enda av våra yngre skådespelerskor som inser nödvändigheten av kroppskultur, det bevisade inte bara hennes gymnastik!övningar i början av filmen, utan hela hennes sätt att röra sig."

Kommentar Svensk filmografi

Ester Blenda Nordström (1891-1948) var vid denna tid en av vårt lands mest framstående journalister, och med mycket kort mellanrum fick hon se två av sina populäraste arbeten filmatiserade, dels "En rackarunge" (1923/17), dels "En piga bland pigor". I den sistnämnda hade hon 1914 skildrat sina egna upplevelser från en gård i Södermanland, där hon på yrkets vägnar tagit tjänst för att lära känna livet på landet.

När Carlo Keil-Möller bearbetade berättelsen för filmen ändrade han så mycket, att förtexterna angav att manuskriptet utformats "efter en för Ester Blenda Nordström främmande idé". Själva motiveringen för "pigans" gästspel på landet blev t.ex. helt annorlunda i filmen, där hjältinnan är en bortskämd jazzflicka som genomlever lantlivets besvärligheter för att kvalificera sig för sin sunde fästmans kärlek. Därmed fångade filmen upp en aktualitet i tiden, nämligen den unga stockholmssocietetens omdiskuterade "förmiddagsjazzande", som just chockerade borgerskapet. Sommaren 1923 gick inspelningen av stapeln.

"En piga bland pigor" hade blivit föremål för en "omåttligt populär dramatisering", gjord av Ernst Fastbom 1917, och även filmen blev en publiksuccé över alla förväntningar. Två av de följande årens mest attraktionsstarka filmskådespelerskor kan sägas ha debuterat i denna film, nämligen Magda Holm och Margit Manstad (även om den senare haft en obetydlig roll i Anna-Clara och hennes bröder, 1923/16).

Förlaga

Originaltitel En piga bland pigor (Bok)
Författare Ester Blenda Nordström


Inspelning

(sommaren) 1923 1923
Filmstaden Råsunda Sverige
Pilkrog gästgivaregård Eskilstuna Sverige
Lärkstaden Stockholm Sverige
Östra station Stockholm Sverige
Roslagsbanan Stockholms län Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1924-03-31 Sture Stockholm Sverige 56 min
1924-03-31 Rivoli Stockholm Sverige 56 min
1924-03-31 Orion Stockholm Sverige 56 min
1924-03-31 Royal Stockholm Sverige 56 min
Urpremiär 1924-03-24 Odéon Göteborg Sverige 56 min
Sverigepremiär 1924-03-24 Odéon Göteborg Sverige 56 min
Urpremiär 1924-03-24 Kronan Göteborg Sverige 56 min
Sverigepremiär 1924-03-24 Kronan Göteborg Sverige 56 min

Ämnesord

Annons
Bonde
Bondgårdar
Bordsskick
Dambjudning
Dans
Drängar
Förlovning/uppslagen
Jazz
Karikatyrtecknare
Konstnär
Midsommar
Nöjesliv
Piga
Pilkrog
Restauranger
Rivaler
Roslagsbanan
Societet
Stockholm/Lärkstaden
Stockholm/Östra station
Stryk
Svartsjuka
Södermanland
Tandborstning
The dansant

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1214


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1428


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Efter en för Ester-Blenda Nordström främmande idé av Carlo Keil-Möller.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ein magd unter mägden.
Omfång 5 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Une idée de femme.
Omfång 3 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?