Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Fritiofs saga : Drama i 2 avdelningar och 1 förspel
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-05-17

Medverkande

Ernst Alexandersson
Ingeborg Belesdotter

Axel Möller
Fritiof, agronom

Nils Liedberg
Helge, småkonung, Ingeborgs broder

? Hermansson
Björn, Fritiofs vapenbroder

Teodor Larsson
Torsten

Birger Sjövall
Höder, överstepräst i Balderstemplet

Visa alla medverkande

Handling

"Någon närmare redogörelse för konstverkets innehåll torde vara överflödigt. Dels torde de flesta kunna erinra sig diktens huvudinnehåll, dels torde få kunna känna igen densamma i...

Visa hela handlingen

Press

"Publiken hade omåttligt roligt åt Frithiofs bravader till lands och vatten och tjusades av den utomordentligt fagra Ingeborg. Filmen går åtskilliga gånger utanpå den vid föregående...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Deltitel

Filmteam

Medverkande

Ernst Alexandersson Ingeborg Belesdotter
Axel Möller Fritiof, agronom
Nils Liedberg Helge, småkonung, Ingeborgs broder
? Hermansson Björn, Fritiofs vapenbroder
Teodor Larsson Torsten
Birger Sjövall Höder, överstepräst i Balderstemplet
Gunnar Hansell viking
Karl Ragnar Gierow viking
Elof Munck af Rosenschöld viking
Mikaël Söderström man i filmens prolog

Bolag

Produktionsbolag Aktuellfilm
Lundastudenternas karnevalskommitté 1924
Distributör i Sverige (35 mm) Lunds studentkår

Handling

"Någon närmare redogörelse för konstverkets innehåll torde vara överflödigt. Dels torde de flesta kunna erinra sig diktens huvudinnehåll, dels torde få kunna känna igen densamma i vår utstyrsel. Filmen får tala för sig själv. Dess uppsättning är emellertid i varje fall så omsorgsfullt tidstrogen som allt vad vi göra, något annat behöver ej påpekas!

Ingen berättigad invändning kan riktas mot vår bearbetning av Tegnérs dikt, som ej med samma fog kan riktas mot alla andra svenska filmbearbetningar av kända diktverk. Och det nationella inslaget hava vi - trots all amerikanisering - lyckligt kunnat bibehålla i form av en del vackert nationalklädda bönder, här och var instoppade i bilderna."

(Ur filmprogrammet, citerat efter signaturen Flâneurs anmälan av filmen i Skånska Dagbladet 17.5 1924 under rubriken "Karnevalsfilmen. Tegnérs Frithiofs Saga i den dövstumma konstens värld".)

Censur / granskning

Censurnummer 33632
Datum 1924-05-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 617 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 20
Längd i meter 617 meter
Längd i minuter 27 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Publiken hade omåttligt roligt åt Frithiofs bravader till lands och vatten och tjusades av den utomordentligt fagra Ingeborg. Filmen går åtskilliga gånger utanpå den vid föregående karnevalen tagna, men så har ju också filmtekniken gått avsevärt framåt. Fotograferingen är utmärkt och regissören-författaren måste givas en eloge bl a för valet av miljön, i vilken spelet förlagts." (SDS)

"Spelet var gott på alla händer, men särskilt på Fritiofs. Han visade nämligen i sin strid med förre utskottsförmannen kung Ring prov på en boxningskonst, som måste betraktas såsom ett hot av herrar Dempsey, Charpentier och alla andra negrer. Balders!templets uppgående i lågor var avsevärt bättre framställt än motsvarande eldsvåda i Gösta Berlings saga -- skriven av den i karnevalståget deltagande Selma Lagerlöf -- och Lunds brandkår skötte sig förträffligt." (Arbetet)

Kommentar Svensk filmografi

Lundastudenternas karnevalsfilm 1924 var en kombination av filmparodi och studentspex. Parodin gällde närmast Gösta Berlings saga, bl.a. dess fria sätt att förhålla sig till sin litterära förlaga.

Filmen har sannolikt inte fått någon ordinär biografexploatering. Uppgifterna om filmen har huvudsakligen hämtats från Gunnar Lorentz karnevalfilmshistorik i Biografbladet nr 2, 1948, s. 95-101: "Från lejonjakten i Obsis' park till björnscenen i Dalby hage". Se också Om Film, Svenska Filmsamfundets årsbok 1935-36, s. 73-78, där Lars Djurberg skriver om akademiska spexfilmer under rubriken "Clownen från Lund".

"Baldersbio" var identisk med universitetets i Lund för tillfället biografinredda gymnastiksal Palaestra. Författarpseudonymen Morits Tyster döljer sannolikt den flitige spexförfattaren och latindocenten Malte Åkerman.

Förlaga

Originaltitel Frithiofs Saga (Dikt)
Författare Esaias Tegnér


Inspelning

Akademiska Föreningen Lund Sverige
Bjärred

Visningar

Sverigepremiär 1924-05-17 "Baldersbio" Lund Sverige 22 min
Urpremiär 1924-05-17 "Baldersbio" Lund Sverige 22 min

Ämnesord

Amatörer
Bjärred
Lund
Parodi
Skåne
Student

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 235


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 610


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Internegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 610


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?