Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den förgyllda lergöken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år

Handling

De båda luffarna Luft-Kalle och Kol-Jocke somnar en midsommarafton i en backe och drömmer att älvdrottnignen skänker dem en förgylld lergök med magiska egenskaper: blåser man i den får...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmskritiken var inte nådig! "Ett valhänt uppkok" och "ett dumdristigt tilltag" tyckte Jens Flik i Nya Dagligt Allehanda. "I osmaklighet, dumhet och tråkighet överträffas den inte av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Fondfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Liberty

Handling

De båda luffarna Luft-Kalle och Kol-Jocke somnar en midsommarafton i en backe och drömmer att älvdrottnignen skänker dem en förgylld lergök med magiska egenskaper: blåser man i den får man vad man önskar.

Kumpanerna skaffar sig med lergökens hjälp en liter brännvin, pengar och nya kläder och flyger på en jättestor geting till Stockholm, där de går på tivoli, beser översvämningar, badflickor och gästande hollywoodstjärnor m m. Av en förförisk dam blir de frånlurade sin lergök, varefter de ska arkebuseras av kustbevakningen. Då vaknar de.

Efter uppvaknandet råkar de ertappa en spritsmugglare på bar gärning. Mötet blir vinstgivande, och Kalle och Jocke avtågar sjungande "Kovan kommer, kovan går". (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 33902
Datum 1924-09-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1754 meter
Längd efter klipp 1681 meter
Kommentar Specificering av klipp: I akt 3: fylleriet vid utgåendet från Strand. I akt 4: senare delen av dansen i skjulet. I akt 5: avklädningsscenen samt mutning efter spritsmugglingen. Dessutom skola texterna hyfsas.


Censurnummer 32979
Datum 1924-01-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1394 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1394 meter
Längd i minuter 68 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmskritiken var inte nådig! "Ett valhänt uppkok" och "ett dumdristigt tilltag" tyckte Jens Flik i Nya Dagligt Allehanda. "I osmaklighet, dumhet och tråkighet överträffas den inte av någon svensk film och av mycket få utländska", skrev Marfa o Co i Dagens Nyheter. Arbetaren talade om en "i alla avseenden underhaltig skapelse", och recensenten i Stockholms Dagblad bad Gud förlåta svensk film de senaste årens alla synder!

Ett par försonliga formuleringar kom från Nixon o Partner i SocD: "Regissören, B Berger, tycks, frånsett försöken att göra filmen högaktuell, hava arbetat efter två riktlinjer: att giva rum för Erik Lindholms frodiga humor och att söka få de vackraste partierna av vår huvudstad med närmaste omgivningar till bakgrund. Man måste medgiva att han lyckats i dessa sina uppsåt. Erik Lindholm -- med supplementet Hartvig Fock -- är ensam herre på täppan när det gäller handlingen och genomsyrar med sin saftiga, pompösa komik hela filmen. Vad beträffar inramning och fotografering, är den den vackrast tänkbara."

Kommentar Svensk filmografi

Denna osedvanligt illa dokumenterade film hade först premiär i landsorten i februari 1924 men ansågs då så underhaltig, att den under våren och sommaren blev föremål för genomgripande omredigering och komplettering inför stockholmspremiären på hösten. Vid kompletteringarna var en av de båda huvudrollsinnehavarna (oklart vilken) förhindrad att medverka, varför regissören fick rycka in och slutföra rollen. Bland nytagningarna ingick bl a bilder från Mary Pickfords och Douglas Fairbanks' stockholmsbesök i juni 1924. Att döma av censurbeskrivningarna (både från januari och september) har filmen också delvis tilldragit sig på Göteborgsutställningen 1923.

Till egendomligheterna med Den förgyllda lergöken hör, att censurkortet för den första versionen uppger Bondfilm som officin, medan den andra versionen anges vara producerad av Fondfilm.

Till yttermera visso finns obekräftade uppgifter i den samtida branschpressen om att det nybildade Suecia-film stått för bearbetningen av Bror Bergers tidigare premiärvisade version och att regiarbetet därvid åvilat John Lindlöf. Suecia-film och Lindlöf debuterade annars med Ödets man (1924/26).

Emil Norlanders revy "Den förgyllda lergöken" hade sitt originaluppförande på Victoria-teatern i Stockholm den 4 juni år 1900 men blev med sina många musikaliska örhängen och populära kupletter föremål för åtskilliga senare bearbetningar och nyuppföranden, främst på Kristallsalongen i Stockholm. Filmatiseringen var en mycket fri version, ett omdöme som också gäller för den nyinspelning av stycket som kom till stånd 1944 i Ragnar Falcks regi under titeln Fia Jansson från Söder (1944/37).

Tillägg till kommentar (2003-10-06): Den förgyllda lergöken var länge försvunnen, men år 1987 återfanns en kopia som nu är restaurerad. Det finns idag en visningabar kopia i Filminstitutets filmarkiv.

Förlaga

Originaltitel Den förgyllda lergöken (Pjäs)
Författare Emil Norlander


Inspelning

Stockholm Sverige (Mary Pickfords och Douglas Fairbanks Stockholmsbesök) 1923-06 1923-06
Göteborgsutställningen Göteborg Sverige 1923 1923
1923 1924
Strands terrass Stockholm Sverige
Rosendals slott Stockholm Sverige
Nöjesfältet Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Stockholms skärgård Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1924-09-08 Rialto Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1924-02-14 Röda Kvarn Norrköping Sverige 68 min

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Badflickor
Dröm
Falska identiteter
Filmstjärnor
Geting
Göteborg
Göteborgsutställningen 1923
Luffare
Magi
Midsommar
Skärgård
Smuggling
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Nöjesfältet
Stockholm/Rosendals slott
Stockholm/Strands terass
Stockholms skärgård
Storstad
Tivolin
Älvor
Översvämning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1410


Typ Internegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1410


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Lito Svensk Konstindustri
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Textlista till Den förgyllda lergöken. Upprättad efter kopian som framställdes 1990.
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?