Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (35 st)

Originaltitel Dan, Tant och lilla fröken Söderlund
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-09-08

Medverkande

Victor Lundberg
Johannes, hennes make

Thor Modéen
Gusten Pettersson, varuhusbiträde

Dagny Lind
fröken Söderlund

Carl-Gunnar Wingård
Lundberg, notarie

Visa alla medverkande

Handling

"I den gamla hederliga lagboken stadgades det, att kvinnan skall vara mannen underdånig. Men den paragrafen hade Tant aldrig förstått. Tvärtom betraktade hon sin sämre hälft som sin...

Visa hela handlingen

Press

En allmän och ganska oprecis välvilja kom filmen till del i stockholmspressen som tyckte att det fanns gott om lustiga scener och skojiga poänger. "Frågan är emellertid om inte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Tyra Dörum Tant
Victor Lundberg Johannes, hennes make
Dan Bergman Dan
Thor Modéen Gusten Pettersson, varuhusbiträde
Dagny Lind fröken Söderlund
Carl-Gunnar Wingård Lundberg, notarie
Eugen Nilsson herr Jonsson
Gucken Cederborg fru Jonsson
Gustaf Lövås expedit
Nils Karlsson polis

Bolag

Produktionsbolag Bewefilm
Distributör i Sverige (35 mm) B. Wahlströms Filmbyrå 1924

Handling

"I den gamla hederliga lagboken stadgades det, att kvinnan skall vara mannen underdånig. Men den paragrafen hade Tant aldrig förstått. Tvärtom betraktade hon sin sämre hälft som sin livegne." Men maken Johannes är inte ensam om att tyranniseras: hon är lika despotisk mot exempelvis de båda inackorderingarna, lilla fröken Söderlund och unge Pettersson, som mot Tants vilja älskar varandra.

På sin födelsedag uppvaktas Tant med blommor av Johannes och blir genast misstänksam: hur har han fått pengar till blommorna? Även gode vännen i huset, Dan, hälsar på och avslutar födelsedagsbesöket med att åka utför trapporna på rullskridskor.

Unge Pettersson, som är varuhusbiträde, spelar sin inackorderingstant och motståndare en rad spratt -- ett av dem leder till och med till att Tant blir satt i häkte ett tag. Tant lyckas inbilla fröken Söderlund att Pettersson är otrogen, och i stället börjar notarien Lundberg uppvakta henne.

Vid en picknick i det gröna med Tant, farbror Johannes, fröken Söderlund, notarien och herrskapet Jonsson bjuds det på stora mängder sprit och notarien tar mod till sig och friar. Då dyker emellertid den avsågade Pettersson upp igen, notarien avsnoppas och allt blir gott mellan fröken Söderlund och Pettersson.

Familjen flyttar ut på landet på sommarnöje. Tant och fröken Söderlund glömmer vid en båtutflykt att binda sin roddbåt och står räddningslösa ensamma på en holme. Pettersson uppenbarar sig som räddande ängel och mot löfte att få Tants förlovningsvälsignelse fraktar han hem damerna. Vid hemkomsten tar Tant tillbaka sitt löfte.

Paret iscensätter emellertid en fingerad olycka så att Tant tror att de drunknat och grips av ånger. Hon förkunnar, att om de unga bara välbehållna komme åter så ska hon ge dem sin välsignelse. Då sticker de älskande upp huvudena ur vattnet och klättrar glatt upp på bryggan. Tant måste motvilligt hålla sitt löfte och det blir förlovningskalas. (Bearbetning av program, textlista och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 33905
Datum 1924-09-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1977 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1977 meter
Längd i minuter 72 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En allmän och ganska oprecis välvilja kom filmen till del i stockholmspressen som tyckte att det fanns gott om lustiga scener och skojiga poänger.

"Frågan är emellertid om inte såväl Tant som hennes omgivning äro roligast i bokform; vi svenskar ha litet svårt för filmfarsens uppsluppna konst, och Sigurd Wallén, regissören, utgör intet undantag. Emellertid är det troligt att många komma att skratta åt Tyra Dörum och Victor Lundberg som tant och farbror och åt författaren, som spelar sig själv, samt möjligen åt Thor Modéen som unge Pettersson." (Marfa i DN)

"De agerande, Tyra Dörum, Victor Lundberg osv, ha med liv och lust givit sig hän åt sina uppgifter. Främst fröjdar kanske författaren själv, som man frestas kalla en ackvisition för duken. Scenen då han på rullskridskor gör sortie utför trapporna till tantens hus är styckets klimax, som sålunda infaller redan i första akten." (NDA)

"Man lagar köttbullar och man äter köttbullar, man spelar 'Jungfruns bön' och man dansar polkett och har så trevligt. Farbror darrar för tant, alla darra för tant, men tant darrar för ingen. Det är så innerligt kvalmgemytligt och vardagssvenskt att man stundom känner sig riktigt generad. Om man inte är svärmiskt anlagd för genren. Faktum kvarstår dock och det är: för det första att svensk film här fått sin första verkliga fars, spelad och iscensatt med säker blick för situationskomiken samt helt och hållet fri från longörer, och för det andra att filmen förvisso blir en publikframgång." (Gvs i StD)

Kommentar Svensk filmografi

Fil lic Erik Bergman (1869--1932), oftast kallad dr Dan Bergman, skrev under signaturen Dan en mängd mycket lästa kåserier och humoresker i svensk skämtpress om småborgerligt vardagsliv, ofta illustrerade av Knut Stangenberg och ofta kretsande kring de figurer som befolkar filmen. Flera av anekdotsamlingarna utkom i bokform. Filmmanuskriptet räknades emellertid som ett originalverk. Inspelningstid: våren 1924.

Som fyllnadsprogram vid filmens premiär i Stockholm visades en svensk kortfilm med trickfilmsinslag, betitlad Urtidens gåtor (se Appendix).

Inspelning

(våren) 1924 1924
Centralsaluhallen vid Kungsbron Stockholm Sverige
Lidingö Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1924-09-15 Odéon Stockholm Sverige 72 min
1924-09-15 Rivoli Stockholm Sverige 72 min
Urpremiär 1924-09-08 Palladium Göteborg Sverige 72 min
Sverigepremiär 1924-09-08 Palladium Göteborg Sverige 72 min

Ämnesord

Alkoholkonsumtion
Bedrägerier
Båtutflykt
Dans
Drunkningstillbud
Frierier
Födelsedagar
Förlovningar
Huskors
Häkte
Inackorderingar
Kalas
Kvinnovälde
Lidingö
Notarie
Otrohet
Picknick
Rivaler
Rullskridskor
Skeppsbrott
Sommarnöjen
Toffelhjälte
Varuhus
Varuhusbiträde
Äktenskap

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 105 s. Miljölista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "Textlista". Dan-filmen. Filmfars i 2 kilometer av (D:r Dan Bergman).
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?