Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Friarna på Långesten : Filmupptåg med kärlek, bovar och badflickor
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-11-03

Medverkande

Per Sundby
Anders Stage, ingenjör

John Pedersen
Pettson, lanthandlare

Fröken Jönsson
Marian Anderson

Handling

Patron Anderson har en liten herrgård, en flegmatisk hustru Petronella, två feta söner August och Johan samt en romantisk dotter Marian. Fadern önskar att Marian antingen ska gifta sig med...

Visa hela handlingen

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Per Sundby Anders Stage, ingenjör
John Pedersen Pettson, lanthandlare
Fröken Jönsson Marian Anderson

Bolag

Produktionsbolag Pedersen-Film
Distributör i Sverige (35 mm) Pedersen-Film 1924

Handling

Patron Anderson har en liten herrgård, en flegmatisk hustru Petronella, två feta söner August och Johan samt en romantisk dotter Marian. Fadern önskar att Marian antingen ska gifta sig med lanthandlare Pettson, som just vunnit 200.000:- på premieobligation, eller också med reservlöjtnant von Pank. Men Marian älskar ingenjör Anders Stage som är sommargäst i närheten. Pettson gör vad han kan för att hindra deras kärlekslycka.

En dag tappar Marian oförsiktigt ett brev från Anders, där denne stämmer möte med henne vid Peder Gyltas grotta på kvällen. Pettson hittar brevet och sluter sig samman med August och löjtnant von Pank för att oskadliggöra rivalen.

När kvällen kommer kastar de sig över Anders vid grottan och binder honom. Löjtnanten tar upp sin pistol, ett skott går av i blindo och den fete August råkar i förfärlig panik eftersom han tror sig vara träffad. De tre bovarna försöker nu kasta den bundne Anders i sjön men misslyckas och hamnar i stället själva i vattnet. De nöjer sig då med att placera honom ensam i skogen till natten. Där finner honom Marian nästa dag.

Patron reser på badort med familjen så när som på sonen Johan som stannar hemma för att se till herrgården. Johan vänslas med pigan när hon mjölkar.

På badstranden uppvaktas Marian av löjtnanten. Han bjuder henne ständigt på båtfärder, och en dag välter båten. Av en tillfällighet gör Anders Stage just denna dag ett besök vid badorten. Han räddar hjältemodigt den kapsejsade Marian, varför han till slut blir accepterad som måg av patron. August och Pettson ägnar sig på badstranden åt att närgånget smygtitta på alla badflickorna. När dessa finner Pettson alltför påträngande slänger de honom samfällt i vattnet. Han börjar gråta men tas om hand av den amerikanska skönhetsdrottningen och mångmiljonärskan miss Rockefeller, som gärna vill gifta sig med honom.

Censur / granskning

Censurnummer 34156
Datum 1924-10-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1443 meter
Längd efter klipp 1407 meter
Kommentar I akt VI: scenerna med de tre på rygg liggande badflickorna och då dessa kyssas av Pettson; klippt vidare episoden med Pettsons intresse för de bara benen i samband varmed texterna 113: "Pettson, som vanligt..." och 114: "och varseblir..." utgå.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1443 meter
Längd i minuter 53 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Friarna på Långesten var en amatörprodukt, tillkommen på initiativ av affärsmannen John Pedersen i Borås, som själv stod för regin och spelade en av styckets komiska roller. Som manusskribent engagerades skådespelaren Ludde Gentzel från Göteborg. Biografmaskinisten Olle Rückert från Borås blev fotograf, och ensemblen i övrigt bestod av boråsamatörer. Ett par "journalbilder" från kungabesöket i Borås 1924 bakades in i sammanhanget och anknöts till intrigen genom att en av aktörerna kläddes ut till kung och gjorde ett nådigt besök på badplagen.

Någon stockholmspremiär fick aldrig denna film. Den torde uteslutande ha visats på biografer i Västergötland.

Inspelning

1924 1924
Borås Sverige (med omnejd)

Visningar

Sverigepremiär 1924-11-03 Fenix Borås Sverige 53 min
Urpremiär 1924-11-03 Fenix Borås Sverige 53 min

Ämnesord

Amatörer
Badorter
Kungligheter
Miljonärska

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1086


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Friarna på långesten. Av Ludde Genzel.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?