Grundfakta

Media (23 st)

Originaltitel Se Sverige! : Filmen om ditt eget land
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-11-03

Handling

Dokumentär turistfilm om vårt land i helg och söcken från Skåne till Jämtland. Filmresan börjar i Göteborg. Fortsätter till Trollhättan med dess fall och stora kraftstation,...

Visa hela handlingen

Press

Robin Hood i StT tyckte visserligen att filmen var för lång och signaturen -t i FDP att den var snyftpropaganda för sentimentala svenskamerikaner. Men i övrigt var kritiken idel lovord....

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Foto

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1924

Handling

Dokumentär turistfilm om vårt land i helg och söcken från Skåne till Jämtland.

Filmresan börjar i Göteborg. Fortsätter till Trollhättan med dess fall och stora kraftstation, vidare genom Göta Kanal till Stockholm som med sina omgivningar ägnas en mer grundlig uppmärksamhet med uppvisande av stadens monumentalbyggnader och muséer, Skansen, Strömmen etc.

Efter Sandhamn, Lidingö (där Gustav Dalén besöks och en del av hans berömda uppfinningar demonstreras), Uppsala och Gripsholm visas bilder från Visby och Snäckgärdsbaden liksom också från badortslivet i Falsterbo. Skånska slott och slätter, Malmö och Båstad avslutar den sydsvenska avdelningen.

I Norrland beses Medelpad med sina ålderdomliga skördemetoder, därefter Sundsvall och timmerflottningen i Indalsälven. Från Jämtland visas Frösön och Östersund och filmresan avslutas i Dalarna, där man bl a får se bilder från kungabesöket sommaren 1924.

Censur / granskning

Censurnummer 34243
Datum 1924-10-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2435 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2435 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Robin Hood i StT tyckte visserligen att filmen var för lång och signaturen -t i FDP att den var snyftpropaganda för sentimentala svenskamerikaner. Men i övrigt var kritiken idel lovord. "Mycket instruktiv och givande" skrev Arbetaren. "Den bästa geografiska film, vi någonsin sett" skrev SocD. "En bättre lektion i fosterlandets geografi har säkerligen aldrig givits" skrev Hake i SvD. "Aktuellt, piggt och trevligt och kan inte nog rekommenderas" skrev Marfa i DN. "Väckte beundran ej mindre genom sin storslagenhet än genom sin charm" skrev J Flik i NDA som också talade om "högsta klass, präglat av liv och färg, djup och stämning." Och StD påpekade, att filmen egentligen var avsedd "för våra landsmän borta i Amerika som en hälsning från fars och mors land. Men den bör betyda lika mycket för varje svensk, och man tycker, att till och med det mest förstockade kommunisthjärta borde klappa lite snabbare inför dess storslagna scenerier."

Nästan ingen försummade att tala om den pankromatiska fotograferingens förtjänster. "Effekten härav har blivit underbar. Vilket djup dessa bilder äga. Vilka präktiga molnformationer, vilka utomordentliga vattenreflexer." (FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Waldemar J Adams var en svenskamerikan som med firman Adams Picture Craft Travels Inc bedrev en rätt omfattande verksamhet som resefilmare och före!dragshållare i Förenta Staterna. Han upprätthöll vid denna tid också gynnsamma förbindelser med den svenska filmnäringen. Han hade fått en dokumentärfilm om USA distribuerad på svenska biografer under titeln Genom Amerika (stockholmspremiär 20.8.1923), och ytterligare en, Hos Onkel Sam, skulle premiärvisas i Stockholm 9.11.1925.

Adams hade redan förut presenterat sitt gamla hemland på föreläsningsturnéer i USA med hjälp av filmbilder. Med inspelningen av långfilmen Se Sverige! sommaren 1924 avsåg han att skaffa sig ett fylligare och sammanhängande illustrationsmaterial för sina turnéer. Filmen förefaller sålunda att i första hand ha varit avsedd för nordamerikansk publik, främst i svenskbygderna, men den övertogs för svensk distribution av SF som också ställde sig bakom som produktionsbolag, åtminstone till namnet. Fotografen Elner Åkesson var svensk. Antagligen visades filmen första gången ombord på amerikabåten Drottningholm i september 1924.

Se Sverige! var uppenbarligen den första långfilm som spelats in i Sverige på pankromatisk film. Metoden skulle snart innebära en fotografisk revolution inom filmindustrin, eftersom dess sätt att registrera verklighetens färger överensstämmer avsevärt mycket bättre med det mänskliga ögats än tidigare använda svart-vita filmsorter. I äldre filmer återges t ex alltid den svenska flaggan med ett mörkt kors mot ljus botten, ett missförhållande som alltså avhjälptes med den pankromatiska filmen.

En av följderna av den nya fotometodens genombrott var att det gamla bruket att tinta eller tona olika filmsekvenser i olika färgnyanser försvann: pankromatiken erbjöd tillräckliga nyanseringsmöjligheter åt fotografen för att ersätta de artificiella infärgningarna. Icke desto mindre tycks just Se Sverige! ha visats i en kopia med mörkgröna och brunröda toningar.

Filmen ingick snart i SF:s skolfilmavdelnings utbud. Detta är förmodligen orsaken till att dess tredje, fjärde och sjätte akter fortfarande finns bevarade. De ingår i TV-arkivet hos Sveriges Television.

Inspelning

Se Handling

Visningar

Sverigepremiär 1924-11-03 Cosmorama Göteborg Sverige 89 min
Urpremiär 1924-11-03 Cosmorama Göteborg Sverige 89 min
Sverigepremiär 1924-11-03 Imperial Helsingborg Sverige 89 min
Urpremiär 1924-11-03 Imperial Helsingborg Sverige 89 min
Sverigepremiär 1924-11-03 Röda Kvarn Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1924-11-03 Röda Kvarn Stockholm Sverige 89 min

Ämnesord

Badorter
Båstad
Dalarna
Dokumentärfilm
Falsterbo
Frösön
Gripsholm
Göta kanal
Göteborg
Jämtland
Kungligheter
Malmö
Medelpad
Sandhamn
Skåne
Skörd
Slott
Snäckgärdsbaden
Sundsvall
Timmerflottning
Trollhättan
Uppsala
Visby
Östersund

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1646


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 1646


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Engelsk textlista till filmen Se Sverige (1924).
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?