Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (35 st)

Originaltitel Där fyren blinkar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1924-11-17

Medverkande

Gösta Hillberg
Lang, fyrmästare

Ester Julin
Langs hustru

Edvin Adolphson
Fritiof på Utskär, smugglarkung

Ivar Kåge
Rickhard Henning

Manne Göthson
Lundgren, handelsman

Visa alla medverkande

Handling

Fyrmästare Lang på Österskär har blivit en enstöring sedan han för många år sedan förlorade sin lilla dotter till havet. Han får emellertid en vän i sjömannen Rickhard Henning som...

Visa hela handlingen

Press

Någon större uppmärksamhet ägnade inte stockholmskritiken åt den här filmen, men några av recensenterna tyckte att den hade underhållande förtjänster. Edvin Adolphson fick något av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Gösta Hillberg Lang, fyrmästare
Ester Julin Langs hustru
Svea Frisch-Kåge Marja
Edvin Adolphson Fritiof på Utskär, smugglarkung
Ivar Kåge Rickhard Henning
Manne Göthson Lundgren, handelsman
Magda Holm Blenda, Lundgrens systerdotter
Nicke Liedfeld Kruuse, tullöveruppsyningsman
Josua Bengtson Napoleon Roos
Tore Lindwall Bertil, Napoleon Roos son
Albert Eriksson Nisse på Grånäs
Olle Åhlund Kicke Lilja
Sven Hasselström kapten Davidsson
Torsten Winge festtalare
Tom Walter tattarpojke

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Örnfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Filmkompaniet 1924

Handling

Fyrmästare Lang på Österskär har blivit en enstöring sedan han för många år sedan förlorade sin lilla dotter till havet. Han får emellertid en vän i sjömannen Rickhard Henning som en dag rymmer från smugglarskeppet Irene och tar sin tillflykt till Österskär och berättar om sitt förflutna: han har tidigare varit sjöofficer men efter kriget sjunkit ned i nöd och elände.

På Utskär bor smugglarkungen Fritiof, som lever i ständig fejd med tullbevakningen, ledd av tull!överuppsyningsmannen Kruuse, vilket inte hindrar att Fritiof och Kruuse privat är såta vänner. Fritiof har en hemlig partner i smugglarverksamheten, nämligen den rike och snåle handelsmannen Lundgren. Denna har en systerdotter, Blenda, som rest till en målarskola i staden efter att ha gett Fritiof förhoppningar om äktenskap.

I farvattnen opererar ett tattarband ombord på den ruffiga segelskutan Den flygande holländaren med Napoleon Roos, Sjörövaren kallad, som skeppare. !Roos har tagit hand om en föräldralös och blond fosterdotter, Marja, som instinktivt reagerar mot sina följeslagares mindre nogräknade metoder att skaffa sig uppehälle.

När Blenda återkommer från studierna har hon med sig en ung konstnär vid namn Kicke Lilja som får arbete hos Lundgren som handelsbiträde. Smugglarkungen ser med stigande svartsjuka att Lilja vunnit Blendas hjärta.

Under midsommardansen finner Rickhard och Marja varandra, sedan Rickhard försvarat den blonda tatterskan mot några fiskare som anklagar henne för tjuvnad. Senare på kvällen spelar fyrmästar Lang en fiollåt som han brukat spela för sin lilla dotter en gång i världen, och då väcks dunkla minnen till liv hos Marja. Hon är i själva verket Langs dotter som en gång räddats ur havet av tattarföljet. Hon flyttar nu med Rickhard till sin far på fyren. Fritiofs motgångar hopar sig under midsommarkvällen och han måste slutligen bege sig därifrån, ursinnig över sina nederlag. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 34147
Datum 1924-10-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2402 meter
Längd efter klipp 2238 meter
Kommentar Akt 4: senare delen av den scen då Fritiof "lägger långrev" samt scenerna ombord på tattarens skuta, när spriten blandas och avsmakas (censurens anmärkning utgick då bolaget klippte filmens negativ). Aktlängder före klipp: 347-350-395-330-535-445 = 2402 m. Aktlängder efter klipp: 336-324-360-286-543-389 = 2238 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2402 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Någon större uppmärksamhet ägnade inte stockholmskritiken åt den här filmen, men några av recensenterna tyckte att den hade underhållande förtjänster. Edvin Adolphson fick något av ett kritikergenombrott. "Huvudrollen, smugglarkungen Frithiof, göres av Edvin Adolphson, som här för första gången i film kommer riktigt till sin rätt. Han är käck och fräck och har ett utomordentligt gott humör, är vältränad och smidig och ser bra ut samt gör sin roll trevligt och bra, utan alla tjusarfasoner; han har tydligen haft god instruktion." (Marfa i DN)

Marfa var även i övrigt sympatiskt inställd till filmen. "Skildringen av folket och livet därute verkar fullt äkta, utmärkta typer ha valts både till rollinnehavare och staffagefigurer. Filmen skulle emellertid ha vunnit på om parallellhistorien med fyrvaktaren, den blonda tattarflickan och den unge sjömannen inte tagits med. Dess röda tråd sammanlänkas ingen gång med den övriga historien, den som man verkligen intresserar sig för och har roligt åt, och den är också lite småsentimental och långsökt jämfört med huvudhandlingens friska realitet. Tattarna på båten äro ju roliga och skulle visst inte ha missprytt filmen om de fått vara ett staffage, men framryckt i förgrunden splittrar denna episod helhetsintrycket, bl a även därför att den tvingar till åtskilliga tillbakablickar."

Recensenten i NDA tyckte att verket "har sin styrka i de, som det vill synas, autentiska inblickar det ger i den spritsmugglartrafik, som just nu ogenerat bedrives vid tremilsgränsen ute till havs. Dessa tavlor, präglade av mycken rörlighet och icke utan humoristiska stänk, bilda staffaget till en lantlig liten comedia inte utan sina förtjänster. Det förefaller emellertid, som om författarinnan inlåtit sig på något för många järn för att få tillräcklig enhetlighet över det hela."

Nixon & Partner i SocD menade, att om denna film betecknar "den svenska filmkonstens ståndpunkt för närvarande, då äro vi att beklaga." Lamt och ointressant, ingen fart eller gnista, dålig fotografering.

Kommentar Svensk filmografi

Där fyren blinkar blev Ivar Kåges enda regiinsats i svensk film. Han förblev emellertid en ytterst flitigt anlitad filmskådespelare, främst i biroller av högreståndskaraktär.

Smugglarmotivet, som med rätt hög frekvens återkommer i svenska filmer från dessa år, var vid denna tid en påtaglig aktualitet, accentuerad efter förbudsomröstningen 1922. En av de legendariska och i folkdjupet påfallande populära smugglarledarna var Uno Österman, som opererade i Stockholms skärgård med gods från andra sidan Östersjön. Edvin Adolphsons roll i Där fyren blinkar säges vara inspirerad av hans gestalt och bedrifter, och enligt memoarboken "Edvin Adolphson berättar" deltog Österman engagerat i inspelningen på Arholma -- liksom för övrigt även tullarna och deras tullförman "Tull-Jerker" Eriksson. I sin bok (s 120 ff) skildrar Adolphson med stor livfullhet filmsamarbetet med dessa båda rivaliserande läger under sensommaren 1924.

I AB Svensk Örnfilm ingick bl a Ivar Kåge och Ester Julin, filmens regissör respektive författare.

Inspelning

Sverige (sommaren) 1924 1924
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Arholma Sverige
Söderarms skärgård Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1924-11-17 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 88 min
Urpremiär 1924-11-17 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Orion Stockholm Sverige 88 min
Urpremiär 1924-11-17 Orion Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Vinterpalatset Stockholm Sverige 88 min
Urpremiär 1924-11-17 Vinterpalatset Stockholm Sverige 88 min

Ämnesord

Arholma
Fyr
Fyrmästare
Handelsmän
Officer/avsatt
Skärgård
Smuggling
Söderarms skärgård
Tattare
Tullöveruppsyningsman

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 202


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 202


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Av Ester Julin.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?