Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (67 st)

Originaltitel Unge greven ta'r flickan och priset : Lustspel i sex akter efter idé av Torsten Ohlson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-11-17

Medverkande

Karin Swanström
grevinnan Euphrosyne Behrencrona

Anita Dorr
grevinnan Sonja Behrencrona

Nils Arehn
greve Casimir Lewenstierna, ägare till Stensiöö slott nära Falsterbo

Gösta Ekman
greve Hans Lewenstierna, greve Casimirs nevö och arvtagare

John Ekman
förvaltare på Stensiöö

Ernst Brunman
Carlsson, Behrencronas chaufför

Visa alla medverkande

Handling

Det är en högsommardag i Stockholm, 30 grader i skuggan. "Arbetets söner svalkade sig med pilsnerdricka, ty klasskampen om klass II var ännu icke börjad." Från denna diminutiva...

Visa hela handlingen

Press

Nästan ingen av recensenterna försummade att påpeka, att filmen hade amerikanska förebilder och att den i jämförelse med dessa måste betraktas som tämligen anspråkslös. Men...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Karin Swanström grevinnan Euphrosyne Behrencrona
Anita Dorr grevinnan Sonja Behrencrona
Nils Arehn greve Casimir Lewenstierna, ägare till Stensiöö slott nära Falsterbo
Gösta Ekman greve Hans Lewenstierna, greve Casimirs nevö och arvtagare
John Ekman förvaltare på Stensiöö
Ernst Brunman Carlsson, Behrencronas chaufför
August Lundmark hovmästare på Stensiöö
Nils Ohlin betjänt på Stensiöö
Hasse Ekman vinnaren i barnbiltävlingen i Falsterbohus
Mona Geijer-Falkner tjänarinna på Stensiöö
Knut Pehrson konstapel 38

Bolag

Produktionsbolag Bonnierfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Filmkompaniet 1924

Handling

Det är en högsommardag i Stockholm, 30 grader i skuggan. "Arbetets söner svalkade sig med pilsnerdricka, ty klasskampen om klass II var ännu icke börjad."

Från denna diminutiva ingresskildring av arbetarklassen förflyttas man raskt till den högre stockholmssocieteten, till grevinnan Behrencronas residens. Grevinnan själv är ytterst ivrig att komma iväg på semester i Falsterbo, eftersom kronprinsparet väntas dit. Hennes bilvurmande dotter Sonja sätter sig på tvären, då moderns planer innebär att hon själv inte kan delta i KAK:s kommande stora biltävling. Modern driver sin vilja igenom.

På Stensiöö slott, inte långt från Falsterbo, huserar den koleriske greve Casimir Lewenstierna, som avskyr bilar och älskar hästar. I slottet bor också grevens unga brorson Hans Lewenstierna som har sådan mani på bilar, att han till och med kommer till bords i trampbil till farbroderns ytterliga irritation. Även Hans har anmält sig till deltagande i KAK-tävlingen i Stockholm, något som emellertid greve Casimir söker förhindra genom att låta tjänstefolket spänna för en oxe för bilen, sätta den bakom lås och bom och mota bort unga greven med hötjugor som tillhyggen.

Sonja Behrencrona, som till sist gått med på att agera chaufför på moderns semesterresa, väljer att ta en genväg till Falsterbo över Stensiöö. Hennes bil fastnar därvid i en av de fällor som den bilhatande gamle greven gillrat, vilket leder till att Sonja träffar greve Hans, som omedelbart blir förtjust. De unga adliga fortsätter att odla bekantskapen vid Falsterbohus. Deras gemensamma bilintresse leder till att de kommer överens om att trots motståndet från de gamla delta i stockholmstävlingen -- med hennes bil. Men fristen är knapp för den som ska hinna ta sig från Falsterbo till Stockholm i tid till starten, i synnerhet som Greve Casimir inte skyr några medel för att hindra dem.

De två "rymlingarna" tar vägen över Malmö, där de första gången råkar i delo med polisen men undkommer. I närheten av Lund forcerar de en polisspärr, fortsätter över Landskrona mot Hälsingborg. De är nu efterlysta av polisen, och en belöning à 2.000:- är utfäst för den som lyckas stoppa bilterroristerna. För att undgå igenkännande monterar Sonja och Hans av taket från bilen och fortsätter upp genom Småland.

I en lanthandel köper de vit målarfärg och greven målar om bilen i farten medan Sonja far vidare mot Jönköping. Fortfarande förföljda av dumma poliser far de utefter Vättern mot norr, övernattar gömda i en lada och återupptar färden på morgonen. Ett bombattentat arrangerat av belöningssnikna privatpersoner håller på att stoppa dem men skadar turligt nog bara bagageutrymmet.

På en snickerifabrik i Östergötland skaffar sig paret ett flak över bilens demolerade akter som nu ter sig som en lastbil. Efter att helskinnade ha tagit sig ur ett handgemäng med några lantliga östgötapoliser anländer de till Linköping, där de åker fast för att ha överskridit hastighetsbestämmelserna för lastbilar. Den här gången är det Sonja som klarar dem ur knipan genom att charma polisen som alltså låter dem passera.

Mellan Linköping och Norrköping har polismakten preparerat en bro för att hejda deras framfart, men genom ett missförstånd blir det i stället en förföljande bil som hamnar i vattnet när bron rasar samman. Genom Nyköping tar de sig obemärkta genom att kamouflera bilen under ett lass hö, draget av två hästar.

Greve Casimir drar sig i sin ilska inte ens för att engagera den undre världen i jakten, men när hans hejdukar försöker fälla ett träd över vägen framför bilen är de för sena i vändningarna med påföljd att det i stället blir en ny förföljare som hejdas. Sabotörernas nästa åtgärd är att lägga ut krossat glas på vägen, men den här gången räddas det unga paret av grevinnan Behrencronas ordinarie chaufför som skickat en expressbil med järnskodda hjul till undsättning.

Så anländer den illa medfarna bilen till Stockholm lagom för att kunna delta i tävlingsstarten ute på Gärdet. Det unga paret vinner tävlingen, men alldeles bakom mållinjen måste greve Hans väja för att inte köra på ett litet barn som står i vägen. Han och Sonja kastas ur bilen som lägger sig på sidan av utmattning efter väl förrättat värv. Det unga paret klarar sig och kan gå en gemensam framtid till mötes. Och eftersom Hans under det gångna dygnet berövats sitt körkort kan en försoning med farbrodern slutligen komma till stånd.

Censur / granskning

Censurnummer 34287
Datum 1924-11-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2160 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 2160 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nästan ingen av recensenterna försummade att påpeka, att filmen hade amerikanska förebilder och att den i jämförelse med dessa måste betraktas som tämligen anspråkslös. Men anspråkslösheten framställdes i allmänhet snarast som berömvärd och det var inte att ta miste på att filmen uppskattades.

"Röda Kvarn hade i måndags premiär på den mycket omtalade film, i vilken Gösta Ekman är ute och slår kullerbyttor i bil. Unga greven tar flickan och priset har filmen döpts till. Naturligtvis var det fullsatt salong vid premiären -- unga damer mest, förstås. Och man hade nöjet konstatera att Gösta Ekman, till alla sina övriga förtjänster, även är en överdängare i att sköta en bilratt och övriga mojänger, som hör till detta moderna fortskaffningsmedel. Det är onekligen frisk fart över filmen, även om det i övrigt är klent beställt med trovärdigheten. Polisen här i landet hittar på rent hårresande nidingsdåd, för att hejda den charmante bilisten, men det lyckas naturligtvis inte." (Arbetaren)

"Resultatet blev gott, låt mig säga det först som sist. Bonnierfilm har heder av sitt arbete -- en underhållande film, präglad av en försynt och fin humor, välspelad och vimlande av lustiga påhitt. (Hake i SvD)

"Nu äro lyckligtvis texterna mycket bra och lustiga, ogenerade och liksom improviserade, försedda med roliga vinjetter. Man skrattar och trivs. Men detta är alltså inte själva filmbildernas förtjänst. Här och där förekomma visserligen roligheter också i situationerna. Men det beror på manuskriptförfattaren. Regissörens arbete -- det viktigaste av alltsammans -- är inte bra utfördt. Scen bindes inte vid scen, för få närbilder i de viktiga situationerna, ingen snabb växling av sammanhängande scener för att få fram känslan att det går fort framåt, ingen stegring." (StT)

Både Gösta Ekman och Anita Dorr uppträdde till genomgående belåtenhet, den senare hälsades välkommen som en söt och behaglig debutant, frisk och vacker, helt enkelt förtjusande, ledig och obesvärad -- "en präktig representant för svensk raskvinna." (StT)

Kommentar Svensk filmografi

En äventyrskomedi som stått sig förbluffande bra genom åren, och sannolikt den mest polisförlöjligande svenska film som någonsin gjorts! Dess sensationskulmen var bron som rasar under den förföljande bilen. Denna bro var byggd speciellt för inspelningen över Separators kanal i Fittjatrakten, 43 m lång och 8 m hög.

Torsten Ohlsson, filmens idégivare och primus motor, hade tidigare varit föga framgångsrik direktör för Biografernas Filmdepôt men var nu chef för Bonnierfilm. Anita Dorr var artistnamn för skeppsredardottern Anita Brodin som fått rollen via en tävling i Bonniers Veckotidning och som här debuterade med framgång. Filmen spelades in på sensommaren och hösten 1924.

Inspelning

1924 1924
Bonnierateljén Kungsholmen, Stockholm Sverige
Wicanderska villan, Djurgården Stockholm Sverige
Falsterbo Sverige
Stortorget Malmö Sverige
Lund Sverige
Landskrona Sverige
Helsingborg Sverige
Värnamo Sverige
Jönköping Sverige
Linköping Sverige
Norrköping Sverige
Nyköping Sverige
Fittja Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Gärdet Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1924-12-01 Röda Kvarn Stockholm Sverige 105 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Norrköping Sverige 105 min
Urpremiär 1924-11-17 Norrköping Sverige 105 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Linköping Sverige 105 min
Urpremiär 1924-11-17 Linköping Sverige 105 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Jönköping Sverige 105 min
Urpremiär 1924-11-17 Jönköping Sverige 105 min
1924-11-17 Halmstad Sverige 105 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Halmstad Sverige 105 min
1924-11-17 Landskrona Sverige 105 min
Urpremiär 1924-11-17 Landskrona Sverige 105 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Kalmar Sverige 105 min
Urpremiär 1924-11-17 Kalmar Sverige 105 min
Sverigepremiär 1924-11-17 Örebro Sverige 105 min
Urpremiär 1924-11-17 Örebro Sverige 105 min

Ämnesord

Adel
Annons
Arbetare
Attentat
Bilfärd
Biltävling
Brostörtning
Efterlysning
Expressbil
Falsterbo
Fittja
Försoning
Hälsingborg
Hästar
Jönköping
KAK
Konflikt/far-son
Körkort
Landskrona
Linköping
Lund
Malmö
Norrköping
Nyköping
Olyckstillbud
Pilsner
Polis
Privatchaufför
Punktering
Sabotage
Semester
Slott
Snickerifabrik
Societet
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Wicanderska villan
Telegram
Trampbil
Värnamo
Vättern

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2135


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2135


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNGA GREVEN TAR FLICKAN OCH PRISET
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Lustspel i sex akter efter idé av Torsten Ohlson. Författad av Carlo Keil-Möller och Rune Carlsten.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 17 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?