Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (75 st)

Originaltitel Skeppargatan 40
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1925-01-05

Medverkande

Einar Hanson
Erhard Malm, informator

Mona Mårtenson
Ruth Frendin, dotter till konsul Frendin

Vilhelm Bryde
Gustaf Ek, löjtnant

Magda Holm
Erika Blom

Hulda Malmström
änkefru Blom, fläskhandlerska, Erikas mor

Edit Ernholm
Lovisa, hushållsassistent

Visa alla medverkande

Handling

I det gamla tvåvåningshuset, Skeppargatan 40, bor på vindsvåningen den unge Erhard Malm som studerar till ingenjör. För att försörja sig söker och får han en informatorsbefattning hos...

Visa hela handlingen

Press

De kritiska recensenterna tyckte att filmen gav ett blekt om också vårdat helhetsintryck, att förlagan förtunnats vid filmatiseringen och att historien, personerna och miljön blivit...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Einar Hanson Erhard Malm, informator
Mona Mårtenson Ruth Frendin, dotter till konsul Frendin
Vilhelm Bryde Gustaf Ek, löjtnant
Magda Holm Erika Blom
Hulda Malmström änkefru Blom, fläskhandlerska, Erikas mor
Edit Ernholm Lovisa, hushållsassistent
Anders Larsson Lill-Anders, trädgårdsdräng
Henning Ohlsson Andréas Persson, stol- och likkistmakare
Alfred Lundberg Frendin, konsul
Karin Swanström konsulinnan Frendin
Albert Christiansen Tore Frendin, Fredins son
Ernst Fastbom Mäster Tidlund
Gösta Alexandersson Tom, Tidlunds dotterson

Bolag

Produktionsbolag Värmlandsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1925

Handling

I det gamla tvåvåningshuset, Skeppargatan 40, bor på vindsvåningen den unge Erhard Malm som studerar till ingenjör. För att försörja sig söker och får han en informatorsbefattning hos konsul Frendin i Villa John Hill. Konsulns dotter Ruth uppvaktas av löjtnant Ek, som emellertid samtidigt upprätthåller en erotisk förbindelse med den vackra Erika Blom, dotter till fläskhandlerskan, änkefru Blom, som råkar bo på andra våningen, Skeppargatan 40.

Informatorn Erhard och konsulsdottern Ruth börjar fatta tycke för varandra, och när konsulinnan uppdagar att Ruth brukar ge sig ut på segelturer med Erhard blir denne omedelbart uppsagd. Dubbla missförstånd gör dels att Erhard tror att Ruth föredrar löjtnant Ek, dels att Ruth tror att Erhard har ett förhållande med Erika Blom.

Av sårad stolthet beslutar sig Ruth för att förlova sig med löjtnanten. Meddelandet blir ett hårt slag för Erika som litat blint på löjtnantens trohet.

Ruth ångrar sin överilade handling och efter några dramatiska förvecklingar ordnas missförstånden med Erhard upp, de älskande får varandra, och den trolöse löjtnanten blir dragen vid näsan.

Dessa händelseförlopp är i intrigen hopvävda med andra ur den lägre samhällsklassens liv. I köksdepartementet på Villa John Hill arbetar nämligen hushållsassistenten Lovisa som också har vissa kärleksbekymmer, vilka orsakas av den intrigante trädgårdsdrängen Lill-Anders. Till sist får även hon sin utvalde, stol- och likkistmakaren Andréas Persson -- som råkar bo på nedre botten, Skeppargatan 40. (Bearbetning av recensioner och programresumé.)

Censur / granskning

Censurnummer 34570
Datum 1924-12-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1930 meter
Längd efter klipp 1904 meter
Kommentar I akt II: visningen i drömbilder av den över lågorna hängande karlen. (I samma akt ändras text 47: "Snarka i helsicke, förbannade Smålandsoxe" till mera barnlämplig lydelse.) I akt III: en del av löjtnantens närgångenhet i restauranten mot Erika. I akt V: medtagandet av punschbuteljen från kaféet och visandet av buteljen i fickan samt vissa av scenerna inne i Malms rum då Ruth lyssnar utanför.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1930 meter
Längd i minuter 70 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De kritiska recensenterna tyckte att filmen gav ett blekt om också vårdat helhetsintryck, att förlagan förtunnats vid filmatiseringen och att historien, personerna och miljön blivit otidsenliga, överförda till samtiden. De positiva recensionerna talade om god förströelse, rask livfullhet och säsongens bästa svenska film. Alla berömde rollbesättningen.

"Men riktigt roligt får man i alla fall inte förrän regissören för fram sina 'amatörfynd': Edit Ernholm som Lovisa, Henning Ohlsson som den snåle snickaren Persson, Lill-Anders, dvs Anders Larsson, som en intrigerande trädgårdsdräng. Dessa kunna inspirera hr Edgren som inga andra, de stimulera hans humor och hans uppfinningsrikedom, de scener där de spela med äro alltid roliga och saftiga: det är ingen överdrift att säga att denna trio huvudsakligen bär upp filmen." (Marfa i DN)

"Även amerikanerna göra filmer med svag handling. Men de skyla då över svagheten genom att så mycket starkare utveckla filmernas dekorativa sida. Regissör Edgren har emellertid aldrig visat större intresse för films tavelverkan. Ej heller här. Inte ens balen hos konsuln har han gjort någonting av. Inte ens fotografiskt, över huvud förefaller det som om våra regissörer inte tordes dirigera fotograferna, utan läto dessa arbeta efter egen vilja." (StT)

"Bearbetningen är bra gjord; det enda man kan invända är möjligen att filmens komposition är väl lös och vidare verkar det myckna brevskrivandet mellan styckets figurer något förbryllande i telefonernas tidevarv." (Henri i SvD)

"Ett lyckat drag var det att obarmhärtigt avslöja officerarnas svinerier, samt att låta löjtnanten Ek vara styckets pajas." (K B i FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Pjäsen "Skeppargatan 40" av Algot Sandberg (1865--1922) uruppfördes 1909 på Folkteatern i Stockholm, varefter författaren skrev en romanversion med samma namn, publicerad 1913.

Förlaga

Originaltitel Skeppargatan 40 (Pjäs)
Författare Algot Sandberg


Inspelning

1924 1924
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1925-01-12 Skandia Stockholm Sverige 70 min
Urpremiär 1925-01-05 Victoria Göteborg Sverige 70 min
Sverigepremiär 1925-01-05 Victoria Göteborg Sverige 70 min

Ämnesord

Arbetare
Avskedande
Båtutflykt
Drängar
Familj
Fläskhandlerska
Förlovningar
Föräldrar som kärlekshinder
Hushållerskor
Informator
Ingenjörer
Konsuler
Officer
Rivaler
Storstad
Trolöshet i kärlek
Änkor

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Ett tvärsnitt för filmen genom Algot Sandbergs roman, av Gustaf Edgren och Hugo Claréus.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Wenn die Liebe nicht wär'!
Omfång 6 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?