Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel Bland landsmän i Amerika
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-11-03

Handling

Resefilm genom USA:s svenskbygder, med inslag från bl a New York, Massachusetts, Connecticut, Maine, Washington D C (där den skandinaviska gruppen i kongressen filmades), och framför allt...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritikerna, i synnerhet i den borgerliga pressen, rekommenderade filmen som en förträfflig inblick i svenskamerikanernas liv, sevärd och högintressant, lärorik och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Foto
Redigering
Övrig medarbetare

Bolag

Produktionsbolag Atlasfilm
Distributör i Sverige (35 mm) B. Wahlströms Filmbyrå 1925
AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1925

Handling

Resefilm genom USA:s svenskbygder, med inslag från bl a New York, Massachusetts, Connecticut, Maine, Washington D C (där den skandinaviska gruppen i kongressen filmades), och framför allt Minnesota och Illinois. Den svensk-amerikanska sångarfesten i Chicago sommaren 1924 uppmärksammas särskilt liksom avtäckandet av en Swedenborg-staty i samband med dessa festligheter. (Bearbetning av pressreferat.)

Censur / granskning

Censurnummer 34231
Datum 1924-10-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2587 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2587 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritikerna, i synnerhet i den borgerliga pressen, rekommenderade filmen som en förträfflig inblick i svenskamerikanernas liv, sevärd och högintressant, lärorik och välfotograferad.

"Kanske kunde dock bilderna från de olika orterna varierats lite. Det blir ibland lite för mycket kyrkor och skolor. Men som helhet är filmen värd all framgång." (StD)

Både FDP och Arbetaren tog emellertid avstånd från filmens sätt att vidmakthålla den amerikanska framgångsmyten.

"Det är endast de svenskar, som lyckats slå sig fram till en tryggad samhällsställning, vilka utgöra objektet för kameramännens jakt. De tusen och åter tusen svenska arbetarsöner och -döttrar, som duka under i kampen för tillvaron i det typiska kapitalistlandet Amerika -- av dem får man icke se en skymt. Och trots detta äro de i majoritet." (FDP)

"Stures program för veckan skiljer sig tydligen från de vanliga dragnumren och kommer säkerligen icke att stå sig i konkurrensen. Därmed är icke sagt, att inte Bland landsmän i Amerika har sina intressanta poänger och fotograferingen är alltigenom utmärkt. Men det är för litet och -- för mycket. För litet av svenskarna i Amerika och för mycket av sentimental längtan efter 'gammellandet'. Rubriceringen redan i början säger ju också ifrån, att 'tusenden ha misslyckats i detta land, medan andra tusen ha lyckats, och filmen är om de senare'. Någon aning om svenskarnas Amerika får man icke, och då de 'tusenden som misslyckats' icke beröres, kan filmen icke göra sig som en propagandafilm mot utvandring heller.

Publiken var ytterst fåtalig och syntes huvudsakligast att söka 'känna igen bekanta', till vilket den även uppmanades." (Arbetaren)

Kommentar Svensk filmografi

Enligt censurkort och förhandspublicitet skulle B Wahlströms Filmbyrå handlägga distributionen av denna film, men vid premiären angavs Svenska Bio som distributör, möjligen sammanhängande med att filmen omedelbart införlivades med SF:s skolfilmsutbud.

Den filmexpedition till Svenskamerika som gav denna film till resultat företogs sommaren 1924 och leddes av direktören i det för ändamålet konstituerade Atlasfilm, Hugo Cronström.

Inspelning

Se Innehållsreferat

Visningar

Stockholmspremiär 1925-02-02 Sture Stockholm Sverige 94 min ("Bland landsmän i Amerika")
Urpremiär 1924-11-03 Regina Kalmar Sverige 94 min ("En hälsning från Amerika")
Sverigepremiär 1924-11-03 Regina Kalmar Sverige 94 min ("En hälsning från Amerika")
Urpremiär 1924-11-03 Röda Kvarn Umeå Sverige 94 min ("Bland landsmän i Amerika")
Sverigepremiär 1924-11-03 Röda Kvarn Umeå Sverige 94 min ("Bland landsmän i Amerika")
Annan visning 1924-11-17 Norrköping Sverige 94 min ("Bland svenskar i Amerika")

Ämnesord

Amerika
Connecticut
Dokumentärfilm
Illinois
Maine
Massachusetts
Minnesota
New York
Svensk-amerikaner
Washington

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1270


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1270


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?