Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (27 st)

Originaltitel Den gamla herrgården
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1925-02-09

Medverkande

Richard Svanström
patron Bertil Bergenkrantz

Ellen Rosengren-Persson
patron Bergenkrantz hustru

Signe Carlberg
Ann-Margret, patron Bergenkrantz dotter

Georg Wallgren
Torsten, student

Edvard Persson
informator

Olga Hellquist
guvernant, amatörpoet

Visa alla medverkande

Handling

Patron Bertil Bergencrantz på Sätra ogillar att dottern Ann-Margret fattat tycke för trädgårdsmästarens Torsten, som visserligen är nybliven student men av tarvligt ursprung. Till att...

Visa hela handlingen

Press

"Norr om Hässleholm är det inte värt att släppa den", ansåg Arbetet efter filmens malmöpremiär -- och av allt att döma nådde filmen aldrig stockholmsbiograferna. E O i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Richard Svanström patron Bertil Bergenkrantz
Ellen Rosengren-Persson patron Bergenkrantz hustru
Signe Carlberg Ann-Margret, patron Bergenkrantz dotter
Georg Wallgren Torsten, student
Edvard Persson informator
Olga Hellquist guvernant, amatörpoet
John Hansson greve Cronhielm
Anna Wallin grevinnan Cronhielm
Nisse Carlberg unge greven
Victor Hallin trädgårdsmästaren, Torstens far
Göta Larsson Maria, trädgårdsmästarens hustru
Jenny Larsson Lotta, trotjänarinna
Astrid Wedberg jungfrun
Adolf Jahr gäst på förlovningsmiddagen
Harald Svensson gäst på förlovningsmiddagen
- Ej identifierade roller:
Gunnar Ossiander
Johan Rosén

Bolag

Produktionsbolag AB Scania-Film i Malmö, Edvard Persson & C:o
Distributör i Sverige (35 mm) Malmö Biograf AB 1925

Handling

Patron Bertil Bergencrantz på Sätra ogillar att dottern Ann-Margret fattat tycke för trädgårdsmästarens Torsten, som visserligen är nybliven student men av tarvligt ursprung. Till att bevaka dotterns förehavanden har patron satt husets guvernant, en svärmisk amatörpoet, som det unga paret dock lurar ganska lätt.

Patron har även ett annat bekymmer. Han har nämligen tappat bort ett gammalt kvitto på ett lån som han en gång betalat tillbaka till den grevliga ätten Cronhielm. Gamle greven utnyttjar diskret detta övertag som påtryckning för att få sin lindrigt begåvade son bortgift med Ann-Margret, något som patron för egen del inte har någonting emot. När han uppdagar, att dottern trots förbud är ute på nattliga äventyr med Torsten blir han ursinnig och säger upp trädgårdsmästarfamiljen till avflyttning, men hans godhjärtade hustru återanställer dem.

En informator med stor mage och anmärkningsvärda alkoholvanor uppträder och vinner den svärmiska guvernantens hjärta. Informatorn lyckas snoka reda på det förkomna kvittot och överlämnar det till patron samma dag som förlovningen mellan Ann-Margret och unge greven ska eklateras. Den förlovningen blir emellertid inte av, dels därför att gamle greven och patron råkar i gräl om den adliga bördens företräden, dels därför att unge greven -- dödligt rädd för vatten som han är -- uppträder som en ynkrygg när Ann-Margret och han kantrar under en roddtur. Grevefamiljen blir ivägkörd från förlovningsfirandet som i stället blir en fest för Ann-Margret och Torsten. Informatorn kungör vid middagen, att även han ingått förlovning, med guvernanten. (Bearbetning av en något defekt kopia och program.)

Censur / granskning

Censurnummer 34768
Datum 1925-02-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2439 meter
Längd efter klipp 2399 meter
Kommentar I akt 2: visningen av Ann-Margret i kalsongerna och i slutet av rullen visningen av hur grisen bär sig illa åt; i akt 3: alla närbilder av den illustrerade franska tidningen och närbilden av informatorn, då han förevisar den. I text 43 (i II): "Det har hon efter dig ..." utgår orden "fast in, till mig, min vän.". Text 59 (sista texten i II): "Den har lite ouppfostrade vanor" utgår. I text 175 (näst sista texten i VI): "Förlåt en yngling ..." utgår slutorden: "Om spriten räcker förstås." Granskningskopians aktlängder: 415-398-476-430-347-373 = 2439 m (före censurklipp), 415-377-457-430-347-270 = 2399 m (efter censurklipp). Visningskopiornas längder efter censurklipp varierade mellan 2257 m och 2274 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2439 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Norr om Hässleholm är det inte värt att släppa den", ansåg Arbetet efter filmens malmöpremiär -- och av allt att döma nådde filmen aldrig stockholmsbiograferna.

E O i Sydsvenska Dagbladet ställde sig också ytterst kallsinnig. "Den enkla folkpjäsen kunde nog ha givit stoff åt en rätt nätt liten film på ett lagom antal meter, om blott regissören haft någon förmåga att lägga det hela till rätta framför kameran, och ej som nu ställt till med en märklig röra, som till slut på det stora förlovningskalaset kulminerar i den mest hopplösa förvirring."

Men i ett annat provinsblad, Skånska Dagbladet, skrev signaturen Frazie en lokalpatrotisk panegyrik:

"Och resultatet har blivit glädjande gott, kanske främst tack vare att vårt filmfolk aktat sig för att utbilda sig i stockholmska filmskolor och dylikt nonsens. (-) Vi Skåningar älska dylik livsbejakande konst, och om den i huvudstaden skulle mötas med axelryckningar -- det är ju den vanliga välkomsthälsningen, när det gäller att presentera skånsk konst därstädes -- så kunna vi njuta av den själva, och dessutom ha vi förmånen att mötas av förståelse och uppskattning hos det högt kultiverade grannfolket på andra sidan Sundet. (-) E d w a r d P e r s o n s säregna humor blir djupare för varje gång, man ser honom. I denna film hade man ett utmärkt tillfälle att jämföra amerikansk filmkomik med skånsk-Edward Perssonsk dylik och jämförelsen utföll utan gensägelse till den sistnämndas favör. Jag tänker på den scen, då hr Persson bär sina koffertar ur vagnen, samt den, i vilken han bär kärvar till hövagnen -- det är originell och fin humor och framför allt sann sådan."

Kommentar Svensk filmografi

Detta var Edvard Perssons andra film, både som regissör och aktör. Han uppträder med demonstrativt synlig lösnäsa. Han var väl förtrogen med Oscar Wennerstens (1868--1922) lustspel som han medverkat i sommaren 1923 på Malmö friluftsteater.

Huvudfinansiären bakom filmen var den legendariske biokungen i Malmö Jens Edvard Kock. Även andra skånska biografägare bidrog med förskottshyra. Inspelning sommaren 1924.

Förlaga

Originaltitel Den gamla herrgården (Pjäs)
Författare Oscar Wennersten


Inspelning

(sommaren) 1924 1924
Det Bagerska godset Pettersborg Malmö Sverige
Ringsjö Skåne Sverige
Yddingesjön Svedala, Skåne Sverige
Malmö villastad Malmö Sverige
Scania-Films ateljé Malmö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1925-02-09 Metropol Malmö Sverige 89 min
Urpremiär 1925-02-09 Metropol Malmö Sverige 89 min

Ämnesord

Adel
Alkoholkonsumtion
Avskedande
Familj
Fester
Fordringsägare
Författare
Förlovningar
Föräldrar som kärlekshinder
Guvernant
Herrgårdar
Informator
Konflikt/far-dotter
Malmö
Patroner
Petersborg
Ringsjön
Rivaler
Skulder
Skåne
Student
Svärmeri
Trädgårdsmästare
Yddingen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 922


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 918


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 918


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?