Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Med Dalälven från källorna till havet : Vandringar längs älven med Karl-Erik Forsslund som vägvisare
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1924-12-26

Handling

Med Karl-Erik Forsslund som vägvisare följer filmen Dalälven uppifrån trädgränsen i väster ned till utflödet i Östersjön. Under färden genom Dalarna förevisas bl a fjället...

Visa hela handlingen

Press

Filmen om Dalälven mottogs med samma bildningssolidariska respekt som andra dokumentärskildringar på film under tjugotalet. Ett par av tidningarna (SvD och StT) införde ordagrant...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto

Bolag

Produktionsbolag Eklunds-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1925

Handling

Med Karl-Erik Forsslund som vägvisare följer filmen Dalälven uppifrån trädgränsen i väster ned till utflödet i Östersjön.

Under färden genom Dalarna förevisas bl a fjället Storvätteshågna, Särnasjön, Trängslet och Orsa finnmark, varefter bygderna kring Siljan presenteras. Sollerön och Gesundaberget beses, midsommarfirandet i Leksand presenteras och ett midsommarbröllop enligt dalased filmas. Från Västerdalälvens omgivningar ges glimtar av Sälen, Transtrand, Lima och Malung.

Färden utmed den förenade älven går sedan genom Tunaslätten, förbi Kvarnsveden och Domnarvet. Sjön Runn och Falun, Hedemora och Nääs bruk visas upp innan älven och filmen lämnar Dalarna och fortsätter utefter gränsen mellan Uppland och Gästrikland, förbi vattenfallen vid Älvkarleby och ut i Gävlebukten.

Censur / granskning

Censurnummer 34541
Datum 1924-12-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1771 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1771 meter
Längd i minuter 65 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen om Dalälven mottogs med samma bildningssolidariska respekt som andra dokumentärskildringar på film under tjugotalet. Ett par av tidningarna (SvD och StT) införde ordagrant likalydande recensioner, vilket tyder på att man utnyttjat den arbetsbesparande möjligheten att direktcitera det reklammaterial kring filmen som uppenbarligen ställts till förfogande av Åhlen & Åkerlunds Förlag, dvs utgivarna av Karl-Eriks Forsslunds stora bokverk "Med Dalälven från källorna till havet".

"Med Dalälven . . . är på sätt och vis en parallell till den i början av säsongen visade, av Adams upptagna Se Sverige!, ehuru en åtminstone i tekniskt avseende ganska anspråkslös sådan. Här bjudes man intet motstycke till den andras beundransvärt skickliga fotografering, men de trakter som kameran fångat äro ju underbart vackra och storslagna, och denna filmfärd utför Dalälven och dess största bifloder är i hög grad givande. Man får inte bara njuta av naturen, utan filmen ger även en god uppfattning av livet och kulturen i bygderna, och de ibland lite tunga och väl mycket 'daggstänkta' texterna ge dock många upplysningar och äro ofta behagligt instruktiva." (Marfa i DN)

"Till sist får man följa älven vid dess lopp ner åt de stora järnbruken, stationssamhällena, sågverken, bruksgårdarna och kraftanläggningarna och när man nått fram till kusten vid Skutskär och Harnäs, där älven flyter ut i havet, känner man sig rik på nya syner, ny och levande kunskap, och envar borde vara tacksam för att ha fått vara med om en sådan resa, tacksam mot filmen, som så kan levandegöra vårt vackra land inför alla och envar." (StD)

"Givet är att fotografen undvikit alla 'störande' moment. De allra vackraste och gladaste motiv har tagits. Naturligtvis inte kunde det gå för sig att man fick se hur de fattiga backstusittarna ha det. Sådant kan inte tas med i en film som denna. Utan endast vackra tavlor med slott och förnöjsamma arbetare. Flottningskarlen, som såg till att timret gick rätt väg ned mot havet, hade inte tid att tänka på att han levde i en utomordentligt vacker natur, dit alla semesterfirande stockholmare längta.

Vackert var det också att se forsarna, dessa vilka driva de stora industrier som växt upp. Men inte fick man se arbetarna där inne, kanhända färdiga att dras med i det stora fallet för att aldrig mer komma därifrån. Det skulle givetvis endast förstöra det angenäma intrycket.

Filmen som sådan är vacker och kan med nöje ses av envar. Fotografen har lyckats alldeles förträffligt få fram storslagna scener." (FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Det stora bokverket "Med Dalälven från källorna till havet" i 27 band av Karl-Erik Forsslund (1872--1941) publicerades åren 1918--1939. Filmen anknyter i titel och innehåll till detta litterära underlag.

Officinen Eklunds-Film var ett av många exempel på förlagsvärldens intresse för filmnäringen under 1920-talet. Det var det med nykterhetsrörelsen intimt lierade Oskar Eklunds förlag som 1923 hade inrättat en avdelning för filmdistribution och som med detta enda opus också försökte sig på långfilmsproduktion. Filmen hade ingen kommersiell framgång men upptogs snart i SF:s skolfilmsdistribution.

Filmen är i huvudsak bevarad i TV-arkivet hos Sveriges Television.

Förlaga

Inspelning

Se Innehållsreferat

Visningar

Sverigepremiär 1924-12-26 Röda Kvarn Falun Sverige 65 min
Urpremiär 1924-12-26 Röda Kvarn Falun Sverige 65 min
Stockholmspremiär 1925-02-16 Sture Stockholm Sverige 65 min

Ämnesord

Bottniska viken
Bröllop
Dalarna
Dalälven
Dokumentärfilm
Domnarvet
Falun
Gesunda
Gävlebukten
Harnäs
Hedemora
Järnbruk
Kvarnsveden
Leksand
Lima
Malung
Midsommar
Nääs bruk
Runn
Siljan
Skutskär
Sollerön
Storvättneshågna
Sälen
Särnasjön
Sågverk
Timmerflottning
Transtrand
Trängslet
Tuna/Dalarna
Älvkarleby

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?