Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (16 st)

Originaltitel För hemmet och flickan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1925-03-16

Medverkande

Jenny Tschernichin-Larsson
Karin Boman, änka

Harry Persson
Harry Boman, änkan Bomans fosterson

Frida Sporrong
Gerd, änkan Bomans dotter

Weyler Hildebrand
Charlie Jansson, boxare

William Larsson
Gubben Jansson, Charlies far, fiskare

Fridolf Rhudin
Petter, dräng

Visa alla medverkande

Handling

När gamle fiskaren Boman drunknar en stormnatt lämnas hans änka och dottern Gerd ensamma i sin bohuslänsstuga. Deras granne, gubben Jansson utnyttjar deras olycka och ska föranstalta om...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var eniga om att det var en synnerligen enkel historia som snickrats ihop för Harry Perssons skådespelardebut, men filmen bemöttes ändå med viss nådig välvilja. H P själv...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Jenny Tschernichin-Larsson Karin Boman, änka
Harry Persson Harry Boman, änkan Bomans fosterson
Frida Sporrong Gerd, änkan Bomans dotter
Weyler Hildebrand Charlie Jansson, boxare
William Larsson Gubben Jansson, Charlies far, fiskare
Fridolf Rhudin Petter, dräng
Bror Berger Sam Gillberg, promotor
Elsa Widborg vamp
Carl Ström ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Triumvir
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Triumvir 1925

Handling

När gamle fiskaren Boman drunknar en stormnatt lämnas hans änka och dottern Gerd ensamma i sin bohuslänsstuga. Deras granne, gubben Jansson utnyttjar deras olycka och ska föranstalta om vräkning, eftersom han har en gammal skuldförbindelse på Boman som änkan inte kan betala.

Änkan Bomans fosterson Harry är arbetare på en maskinfabrik i Göteborg och återkommer till hemmet och informeras om alla olyckorna. Dessutom märker han att Gerd, som han älskar, inte bemöter honom med samma värme som tidigare. Hon har charmats av gubben Janssons son Charlie, som nyligen kommit hem från USA där han skördat både guld och ära som boxare. Charlie har lovat Gerd äktenskap och hon följer honom tillbaka till Amerika. Mor Karin och Harry flyttar till Göteborg.

I Amerika upptäcker Gerd vad Charlies fagra löften varit värda. Han försummar henne för andra kvinnor och förbjuder henne att skriva hem till sin mor, som naturligtvis oroar sig för dotterns öde. Harry lyckas utverka tillåtelse av sin chef att få resa till New York för firmans räkning, och där söker han upp Gerd och ställer Charlie till svars för sitt handlande. Männen beslutar att göra upp sina mellanhavanden i boxningsringen.

Harry vinner matchen och Charlie måste acceptera att Gerd följer Harry tillbaka till Sverige.

Därhemma ligger gubben Jansson för döden och grips av samvetskval. Han sänder bud till mor Karin att den gamla skulden i själva verket var till fullo gäldad men att skuldbrevet på orättfärdigt sätt åter kommit i hans händer. Jansson återskänker gården till änkan samtidigt som hon får telegram om att Harry och Gerd är på väg hem för att fullkomna hennes och sin lycka. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 35016
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1842 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1842 meter
Längd i minuter 67 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var eniga om att det var en synnerligen enkel historia som snickrats ihop för Harry Perssons skådespelardebut, men filmen bemöttes ändå med viss nådig välvilja. H P själv fick i allmänhet ganska uppmuntrande omdömen för sitt måttliga spel och chosefria uppträdande. Däremot tyckte flera av recensenterna att filmen var valhänt i sitt försök att illustrera Amerika.

"Vad heter arkitekten som lyckats åstadkomma något så torftigt? Detta Newyork -- som inte har ett uns av det verkliga Amerika. Man har nöjt sig med att ställa upp en amerikansk telefon och måla några skrala skyskrapor utanför kulissfönstret och voilà -- Amerika! Det är nästan lika primitivt, som teatern på Shakespeares tid, men tyvärr inte hundradelens så konstnärligt. Exempelvis boxklubbens danssal i Newyork -- hur mycket arbete har vederbörande egentligen lagt ned på att studera hur en boxklubb ser ut i Newyork och hur där dansas? För att studera den saken behöver man inte resa till USA. Det är tillräckligt att ha ögonen med sig när man går på biograf i Stockholm! (-) För hemmet och flickan visar på ett skrämmande sätt den svenska filmens begränsning. Visst är det viktigt, att själva fotograferingen blir läcker, men det är minst lika viktigt, att man fotograferar de rätta föremålen och från rätt punkt. Man tar för lätt på uppgifterna." (Robin Hood i StT)

"Men Harry Persson överraskar positivt. Regissören har inte lyckats göra en dålig skådespelare av honom. Om man bortser från att han är dåligt sminkad (ingen sminkning alls hade varit bättre) är Solna-Harry sig själv. Lite kantig, knyckig och tafatt i sitt sätt att uppträda. Just därför verkar han mer äkta och övertygande än de i filmen förekommande teaterfiskarna." (SocD)

Kommentar Svensk filmografi

Vår förste store boxningsidol Harry Persson hade när filmen spelades in varit professionellt verksam i ett par år. Filmdebuten var närmast inspirerad av en serie amerikanska spelfilmer från Universal som kom 1924 med Jack Dempsey i huvudrollen. Det var sålunda ingen ovanlighet att ryktbara boxare också framträdde som filmstjärnor -- ett annat exempel är Georges Carpentier (se 1921/6).

Detta var första gången som Fridolf Rhudin och Weyler Hildebrand uppträdde i samma film.

Inspelning

1924 1924
Provisoriska ateljéer i Långedragsteatern och biografen Palladiums foajé Göteborg Sverige
Långedrag Göteborg Sverige
Skagen, Frederikshavn Danmark
Cirkus, Djurgården Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1925-03-16 Imperial Karlskrona Sverige 90 min
1925-03-16 Odéon Stockholm Sverige 90 min
1925-03-16 Rialto Stockholm Sverige 90 min
1925-03-16 Sibyllan Stockholm Sverige 90 min
Urpremiär 1925-03-16 Imperial Karlskrona Sverige 90 min
1925-03-16 Odéon Stockholm Sverige 90 min
1925-03-16 Rialto Stockholm Sverige 90 min
1925-03-16 Sibyllan Stockholm Sverige 90 min

Ämnesord

Amerika
Arbetare
Bedrägerier
Bohuslän
Boxning
Dans
Drunkning
Död
Fabriker
Fiskare
Fordringsägare
Fosterbarn
Göteborg
Hembygdsgårdar
Långedrag
New York
Otrohet
Rivaler
Samvetskval
Skagen
Skulder
Stockholm/Cirkus
Stormar
Telegram
Vräkningar
Vräkningshot
Änkor

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Harry Persson-filmen
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Harry Persson-filmen För hemmet och flickan
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?