Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (126 st)

Originaltitel Bland malajer på Sumatra
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1925-03-23

Handling

Rese- och dokumentärfilm om folkliv, flora och fauna på Sumatra. Skildrar bl.a. arbetet på risfälten och kokosnötsodlingarna, vilka senare rationaliserats med hjälp av dresserade apor. I...

Visa hela handlingen

Press

"Det är utomordentligt ståtliga naturscenerier som upprullas. De talrika och väl tagna glimtarna ur de infödda malajernas dagliga liv, som dominera filmens senare avdelning, öka dess...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Redigering
Övrig medarbetare

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1925

Handling

Rese- och dokumentärfilm om folkliv, flora och fauna på Sumatra. Skildrar bl.a. arbetet på risfälten och kokosnötsodlingarna, vilka senare rationaliserats med hjälp av dresserade apor. I första avdelningen av filmen ges en ingående skildring av en bröllopshögtid, medan den senare avdelningens höjdpunkt utgörs av en rundvandring på en marknad med kommers och folknöjen. (Referatet baserat på recensioner och andra redogörelser i pressen.)

Censur / granskning

Censurnummer 35048
Datum 1925-03-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1845 meter
Längd efter klipp 1817 meter
Kommentar I akt V: stålsporrarnas anbringande på tupparna och texten framför ifrågavarande bild, en del av hetsningen och striden mellan tupparna, visandet av tupparnas skador.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1845 meter
Längd i minuter 67 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det är utomordentligt ståtliga naturscenerier som upprullas. De talrika och väl tagna glimtarna ur de infödda malajernas dagliga liv, som dominera filmens senare avdelning, öka dess sevärdhet. Man får sålunda se en säregen bröllopsceremoni och en lika säregen marknad med 60 000 besökare. Vidare infödingarnas ytterst strävsamma arbete på risodlingarna och deras finurliga metod att låta dresserade apor ombesörja skörden av kokosnötter. - Allt som allt - en naturfilm av hög kvalité." (FDP)

"Siwertz text är nästan klanderfri, det är en njutning att läsa en så vacker stilisering, och ändå kunna vi inte klaga på den svenska filmtexten i allmänhet, som ju är klart och vackert avfattad. Så fotograferingen! Den går inte av för mindre än att kallas för ett mästerverk. Den är en utsökt estetisk sensation, med vackra, dämpade toner och valörer, dallrande skuggor och halvdagrar, som svepa in landskap och figurer i en ofta mystisk belysning." (DN)

Berömmet och superlativerna flödade kring Gustaf Boges film: särdeles intressant, vacker, stimulerande, åskådlig, exotisk, instruktiv, sevärd ... Men Robin Hood i StT tog bladet från munnen och var den ende som tyckte att man borde säga ifrån:

"Fotograf Boges Sumatrafilm på Röda Kvarn lider av samma fel som Sigfrid Siwertz reseskildringar: tråkighet. Åter bevisas de svenska fotografernas orörlighet. Långa, oändliga scener - inga eller högst få när- och detaljbilder. Herr Boges material har tydligen varit oerhört rikt, men han har knappast varit vuxen situationen. (-) Hela senare delen av herr Boges film består sålunda av tävlingar, den ena efter den andra, det tar aldrig slut, man gäspar sig fördärvad - även om man som undertecknad intresserar sig för malajer och själv varit i trakterna. Ridtävlingar, buffeltävlingar, tuppfäktningar, duvfäktningar, en rad andra fäktningar. Trekvarts timme. Är det verkligen rätta sättet att befrukta intresset för 'bildningsfilm' att klippa ihop ett vackert material så? Även texterna lama."

Kommentar Svensk filmografi

År 1923-24 finansierade SF tillsammans med Albert Bonniers förlag en elva månader lång resa till Indonesien för filmfotografen Gustaf Boge och författaren Sigfrid Siwertz. För förlagets del resulterade projektet i en reseskildring av Siwertz, "Lata latituder", som publicerades 1924.

SF fick förutom denna långfilm ut sex kortfilmer av satsningen. Dessa handlade om Fidjiöarna och stod liksom långfilmen i åtskilliga år på SF:s skolfilmslista under följande titlar: Lata latituder, Fidjifolkets näringar, Husbygge på Fidji, Tillverkning av basttyg, Bröllop hos eldvandrarna, Fiskafänge vid Fidji.

På Bonniersidan av projektet ingick ursprungligen Bonnierfilm bland filmexpeditionens intressenter, men vid resans slut var officinen redan avvecklad - dess sista film blev Kalle Utter (1925) som haft premiär ett par månader före Boges film.

En ingående beskrivning av resan och inspelningarna liksom även av dokumentärestetiska överväganden gavs av expeditionens ledare, kapten J. Hitching i SF:s tidskrift Filmnyheter hösten 1924 (nr 32-34).

Inspelning

1923 1924
Sumatra Indonesien

Visningar

Sverigepremiär 1925-03-23 Röda Kvarn Stockholm Sverige 67 min
Urpremiär 1925-03-23 Röda Kvarn Stockholm Sverige 67 min

Ämnesord

Apor
Bröllop
Dokumentärfilm
Marknad
Risodling
Sumatra

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Georg Dahlbeck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A paradise of the South Seas. Photographed by Gustave Boge. Engelsk reviderad textlista.
Omfång 6 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?