Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (38 st)

Originaltitel Ett köpmanshus i skärgården
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1925-10-05

Medverkande

Einar Axelsson
Wilhelm Holt, köpman

John Westin
Åke Hjelm, köpman, Holts kompanjon

Rosa Tillman
Emilia Hjelm, hans hustru

John Ekman
Karl-Johan Moss, f.d. köpman

Anna Wallin
Beate-Marie, Moss hustru

Anna Carlsten
Majken, Moss dotter

Visa alla medverkande

Handling

Den rike handelsmannen Karl-Johan Moss på Svart!skär i bohuslänska skärgården säljer sin affär till kompanjonerna Åke Hjelm och Wilhelm Holt, som bygger upp företaget till ett...

Visa hela handlingen

Press

Denna skåneproducerade film blev helt nedgjord av stockholmskritiken, som fann den amatörmässig och nybörjarartad och oförmögen att återge romanens värld på ett filmiskt sätt. Några...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Einar Axelsson Wilhelm Holt, köpman
John Westin Åke Hjelm, köpman, Holts kompanjon
Rosa Tillman Emilia Hjelm, hans hustru
John Ekman Karl-Johan Moss, f.d. köpman
Anna Wallin Beate-Marie, Moss hustru
Anna Carlsten Majken, Moss dotter
Hjalmar Peters Gudmar Guldbrandsson, kapellpredikant
Torsten Bergström Gudmar, Guldbrandssons son
Wanda Rothgardt Thorborg Guldbrandsson, Guldbrandssons dotter
Ivar Kalling Geistern, kapten
Emil Fjellström Bengt Ufsson på Ufö
Robert Johnson Petter Gädda
Svea Peters Vivika
August Lundmark Slocke-Pelle
Knut Pehrson "Dillhuvud"
Birger Lock ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Kärnan
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1925

Handling

Den rike handelsmannen Karl-Johan Moss på Svart!skär i bohuslänska skärgården säljer sin affär till kompanjonerna Åke Hjelm och Wilhelm Holt, som bygger upp företaget till ett framgångsrikt handelshus.

Hjelm är omutligt rättrådig och vinner alla kunders förtroende, medan Holt visar sig vara en opålitlig person, som bl a bedriver smuggling i hemligt samarbete med gamle Moss, vars dotter Majken han hoppas få gifta sig med. Majken älskar emellertid den unge kustuppsyningsmannen Gudmar Guldbrandsson, son till kapellpredikanten på Svartskär, vilket leder till spänningar mellan Moss och gamle Guldbrandsson.

En dag finner Wilhelm Holt en segeldukspacka, innehållande liket av en ung kvinna, på stranden. Vid den dödas sida ligger ett skrin med 150 holländska gulddukater och ett brev, där den danske kofferdikaptenen Otto Geistern förklarar att han till följd av besättningens vidskeplighet nödgats förfara på detta sätt med sin avlidna hustrus kvarlevor. Mynten skulle gälda begravningskostnaderna och en minnesvård, som upphittaren ombads ombesörja.

Holt stjäl pengarna, brevet och en briljantring och låter liket ligga. Kvinnan blir begravd som okänd. I själva verket har dock Holts förehavanden iakttagits av två gubbar från Ufö liksom också av Karl-Johan Moss. Ingen avslöjar vad de sett, men Moss drar sig alltmer undan från Holt.

Efter en tid förliser ett fartyg bland skären, och ende överlevande är den kapten Geistern vars hustru tidigare flutit iland på Svartskär. Han tas omhand av Ufö-gubbarna och träffar pastor Guldbrandssons dotter Thorborg och fattar stor tillgivenhet för henne. När Geistern får veta, att brevet och dukaterna försvunnit svär han att hämnas på gärningsmannen.

Wilhelm Holt finner nu för gott att göra sig av med tjuvgodset, och han gömmer skrinet bland Åke Hjelms tillhörigheter, där det så småningom upptäcks. Hjelm anklagas för stöld och likplundring, Holt avger ett försåtligt vittnesmål vid tinget, men sanningen kommer i dagen tack vare Moss och Ufö-gubbarna. Holt flyr men omkommer till havs och hans döda kropp flyter iland på samma strand där han en gång plundrat den okända döda.

Gudmar Guldbrandsson blir nu Hjelms kompanjon. Majken och Gudmar gifter sig och kapten Geistern förlovar sig med Thorborg. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 35746
Datum 1925-09-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2220 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 354-520-208-302-236-420 = 2220 m. Längsta visningskopians aktlängder: 352-320-207-315-244-380-423 = 2241 m. Kortaste visningskopians aktlängder: 344-320-215-312-235-370-420 = 2216 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2220 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Denna skåneproducerade film blev helt nedgjord av stockholmskritiken, som fann den amatörmässig och nybörjarartad och oförmögen att återge romanens värld på ett filmiskt sätt. Några av skådespelarna fick beröm för realistiska rollgestaltningar, fr a fiskargubbarna Emil Fjellström och Robert Johnson.

"Hr Peters har på det hela taget fått fram en god tids- och miljöbild med smånätta interiörer av rätt övertygande verkan. När man nämnt detta, har man därmed också framdragit de egentligen enda förtjänster filmen kan sägas ha. Den bär i hög grad prägeln av att vara ett förstlingsarbete, vilket den också lär vara, och man kan endast beklaga, att regissören så föga anammat av de senare årens utveckling inom filmproduktionen, innan han gick till verket." (Damsel i StT)

"Filmen saknar tyvärr nästan varje spår av tekniskt kunnigt arbete, det brister nära nog i alla detaljer, av vilken anledning den också måste undandraga sig detaljerad kritik. Många sådana filmer och svensk film är värd den hårda kritik, varmed den på sina håll beståtts." (Ehn i SocD)

"Den svenska filmatiseringen av Ett köpmanshus i skärgården, inspelad av skådespelare från Hälsingborgs stadsteater under regi av Hjalmar Peters, tillhör den antikverade svenska filmkonst, som man helst bör förbigå med tystnad." (Gvs i StD)

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Ett köpmanshus i skärgården" av Emilie Flygare-Carlén (1807--1892) utkom 1860.

Filmen blev ett publikt fiasko, åtminstone i Stockholm. Bakom inspelningen stod skånska intressen och skådespelare huvudsakligen från Hälsingborgs stadsteater under Hjalmar Peters ledning.

Enligt vissa uppgifter togs filmens interiörer i Filmstaden, Råsunda, under juli månad 1925, men inspelningen är ej belagd i ateljéns produktionslista. Andra källor uppger att även filmens interiörer togs i Bovallstrand.

Förlaga

Originaltitel Ett köpmanshus i skärgården (Roman)
Författare Emilie Flygare-Carlén


Inspelning

1925 1925
Gerlesborg Tanums kommun Sverige
Bovallstrand Sotenäs kommun Sverige
Bottnafjorden Sotenäs kommun/Tanums kommun Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1925-10-05 Regina Gävle Sverige 81 min
Urpremiär 1925-10-05 Regina Gävle Sverige 81 min
Sverigepremiär 1925-10-05 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 81 min
Urpremiär 1925-10-05 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 81 min
Sverigepremiär 1925-10-05 Metropol Malmö Sverige 81 min
Urpremiär 1925-10-05 Metropol Malmö Sverige 81 min
Sverigepremiär 1925-10-05 Odéon Norrköping Sverige 81 min
Urpremiär 1925-10-05 Odéon Norrköping Sverige 81 min
Sverigepremiär 1925-10-05 Sture Stockholm Sverige 81 min
Urpremiär 1925-10-05 Sture Stockholm Sverige 81 min

Ämnesord

1800-tal
Bedrägerier
Begravning
Bohuslän
Bohusläns skärgård
Bottnafjorden
Bovallstrand
Brev
Död
Familj
Fiskare
Garlesborg
Handelsmän
Heder
Kompanjonskap
Likskändning
Oskyldigt misstänkta
Osämja
Predikanter
Sjöman
Skeppsbrott
Skärgård
Smuggling
Stölder
Tjuv
Tull
Vidskepelse
Änkeman

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?