Grundfakta

Media (31 st)

Originaltitel Skärgårdskavaljerer
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1925-10-19

Medverkande

Axel Hultman
Westerberg, fiskare

Dagmar Ebbesen
mor Johanna

Thora Östberg
Alida, Johannas dotter

Bertil Ehrenmark
Viktor Isaksson

Sven Ingels
Svarte Rudolf

Victor Thorén
David, dräng

Visa alla medverkande

Handling

Vid kaskdags får Albert Engström besök i sin ateljé i Grisslehamn av vännerna Kalle Andersson ("Xylografen"), Roddar-Kalle och Bodin. Medan Engström målar ett porträtt av Roddar-Kalle...

Visa hela handlingen

Press

"I Albert Engströms historier igenkänner nutidssvensken sin egen själ och det är säkerligen därför som hans figurer betraktas som släktingar i familjen, för vilka man hyser vänskap...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Axel Hultman Westerberg, fiskare
Dagmar Ebbesen mor Johanna
Thora Östberg Alida, Johannas dotter
Bertil Ehrenmark Viktor Isaksson
Sven Ingels Svarte Rudolf
Victor Thorén David, dräng
Gösta Gustafson Karlsson, kolportör
Carl Deurell August Isaksson
Carl Wallin Lundström, grosshandlare
Gustaf Lövås Sjölin, skräddare
Lisa Engman Pepita, krogdanserska
Henning Ohlsson ena pojken Henning
Anders Larsson andra pojken Henning
Mona Geijer-Falkner bröllopsgäst
Theodor Berthels krogvärd i Barcelona
Albert Engström Albert Engström (ramhandling)
Karl "Xylografen" Andersson Engströms vän (ramhandling)

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Triumvir
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Liberty 1925

Handling

Vid kaskdags får Albert Engström besök i sin ateljé i Grisslehamn av vännerna Kalle Andersson ("Xylografen"), Roddar-Kalle och Bodin. Medan Engström målar ett porträtt av Roddar-Kalle börjar Bodin berätta historier om folket på Harö.

Det börjar med att Viktor Isaksson och Svarte Rudolf är på hemväg från Norrtälje med midsommarspriten. Eftersom båda är berusade märker de inte att tappen gått ur tunnan utan öser överbord allt brännvin i tron att det är båten som läcker. Besvikelsen blir stor på Harö när kaggen visar sig vara tom vid hemkomsten.

På Harö möts Viktor av budet att hans far ligger på sitt yttersta. Han är så sjuk, att han inte ens tillfrisknar av en dubbel brännvinssup. Änkan Johanna Isaksson som är karltokig låter sig snart tröstas och kurtiseras av den gudsnådelige kolportören Karlsson, vilket högeligen ogillas av Viktor och Svarte Rudolf. De avslöjar honom som falskspelare och hycklare, men eftersom båda måste lämna ön för att gå till sjöss ger de drängen David i uppdrag att vakta på Johannas dygd.

Johanna har dock inga egna planer att gifta sig med kolportören utan uppmuntrar i stället dennes intresse för dottern Alida. Till Johannas förtret älskar emellertid Alida Svarte Rudolf och ser följaktligen med välbehag på, när drängen lockar med sig kolportören ut i trädgården och trycker in hans huvud i en bikupa. Drängen håller även andra uppvaktande kavaljerer på avstånd med handgripliga metoder.

Johanna har för egen del sett till att få fiskare Westerberg som friare i huset, en slug karl begiven på sprit och kvinnfolk. Även Johanna är mottaglig för kurtis från annat håll och smiter en dag iväg till ett kärleksmöte med grosshandlare Lundström.

Tillkallad av den nitiske drängen tar Westerberg paret på bar gärning, klår upp Lundström och utnyttjar sitt övertag till grov och långvarig pekuniär utpressning. Den skenheliga Johanna utpressar i sin tur Westerberg genom att sätta upp medlemskap hos godtemplarna som villkor för bröllop. Tung i hjärtat avlägger Westerberg nykterhetslöfte men blir ändå berusad på bröllopet, därtill tubbad av drängen David, som också gör bröllopsnatten till en mardröm för makarna genom att placera ut kacklande hönor i olika utrymmen i sängkammaren.

De nygifta får besök av Johannas förre svåger, August Isaksson, som i en återblick berättar sitt livs historia: hur han i Barcelona med den trolösa krogdanserskan Pepita fått en son som han nu sedan tio år förlorat kontakten med.

Nu återkommer Svarte Rudolf från sin seglats, lagom för att hindra att Alida våldtas av kolportören, som därmed slutgiltigt jagas bort från ön efter ett kok stryk. Det visar sig att det är Svarte Rudolf som är August Isakssons förlorade son. Stor glädje vid återföreningen. Johanna finner för gott att gå med på att Alida gifter sig med sin älskade Rudolf.

Åter till Engströms ateljé, där porträttet nu är färdigmålat. Roddar-Kalle tycker att det blev onödigt likt. Gästerna tar avsked från sin värd.

Censur / granskning

Censurnummer 35895
Datum 1925-10-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2335 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2335 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"I Albert Engströms historier igenkänner nutidssvensken sin egen själ och det är säkerligen därför som hans figurer betraktas som släktingar i familjen, för vilka man hyser vänskap och beundran" (Arbetaren).

Engströmsfilmen mottogs med nära nog samfälld välvilja av stockholmskritikerna även om ingen av de övriga tog till sådana lovord som Ö-n i FDP:

"Det var humor och sprudlande liv utan att verka konstlat, och svensk filmhistoria är att gratulera. Säkert kommer denna film att räknas bland pärlorna".

Man berömmer det mustiga och lustiga, fläkten av svensk skärgård, naturligheten hos de infödda roslagsstatisterna och skådespelarensemblens förträfflighet, i synnerhet Axel Hultman, Dagmar Ebbesen och Gösta Gustafson.

Flera recensenter påtalar det märkvärdiga i att konstprofessorn själv uppträder i filmen och man noterar den fulltaliga publikens hörbara förtjusning i den uppsluppna filmberättelsen. Nästan ingen av kritikerna försummar att nämna det ymniga spritkonsumerandet.

Den enda negativa recensionen kom i StT: "Varför skall detta egentligen kallas film, det är ju strängt taget intet annat än en bilderbok med rörliga bilder till en utförlig text, i vilken allting förklaras och åtskilligt händer? Det hela är inte ett ögonblick tänkt som film, kan därför inte anpassa sig efter filmens art, inte uttrycka sig genom filmens medel och blir följaktligen -- hackmat."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen har hämtat stoff från bland annat följande noveller av Albert Engström (1869--1940): "En kommission" ur samlingen "En bok" (1905), "Isaksons död" och "Isaksons begravning" ur "En bok till" (1909), "Johannas äktenskap" ur "Genom mina guldbågade glasögon" (1911) och "Två omvändelser" ur "Hemma och på luffen" (1916).

Detta är veterligt den enda spelfilm som Albert Engström själv uppträtt i. Däremot har flera senare filmer byggt på hans berättarmaterial, bl a Storm över skären (1938/10), där Engström spelades av Arthur Fischer.

Skärgårdskavaljerer väckte mycket ont blod i nykterhetskretsar. I Johan Saxons tidning Såningsmannen kallades den "Albert Engströms råbarkade fyllfilm". Beskrivningen har visst fog för sig: praktiskt taget samtliga medverkande introduceras höggradigt berusade eller fyllnar förr eller senare till med entusiasm.

Engströmsfilmen som spelades in hösten 1924 blev stumfilmsofficinen Triumvirfilms sista alster. Bolagets drivande kraft Lars Björck -- en av den tidiga svenska filmens förgrundsgestalter -- avled i augusti 1926.

Förutom Triumvirfilm hade även Svenska Biografernas Förening u p a ekonomisk del i filmens tillkomst. SBF var en utbrytargrupp ur Sveriges Biografägareförbund och lierad med distributionsbolaget Liberty. Föreningen och dess ledare dir Gustaf Löfberg i Malmö blev under den närmast följande tiden ett vitalt om också ganska nyckfullt tillskott till den svenska filmproduktionens finansiärer men skulle så småningom spela en inte alldeles lyckosam roll i samband med Gustaf Wasas inspelning och bankrutt (1928/4 och 5).

Förlaga

Originaltitel En kommission (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Isakssons död (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Isakssons begravning (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Johannas äktenskap (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Två omvändelser (Novell)
Författare Albert Engström


Inspelning

(hösten) 1924 1924
Provisorisk ateljé i Societetshuset, Furusund Norrtälje Sverige
Blidös skärgård Norrtälje Sverige
Grisslehamn Norrtälje Sverige
Den Gyldene Freden Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1925-10-19 Olympia Gävle Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Olympia Gävle Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Kronan Norrköping Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Kronan Norrköping Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Röda Kvarn Norrköping Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Röda Kvarn Norrköping Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Imperial Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Imperial Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Olymia Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Olymia Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Orion Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Orion Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Rialto Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Rialto Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Sibyllan Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Sibyllan Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Slottsbiografen Uppsala Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Slottsbiografen Uppsala Sverige 85 min
Sverigepremiär 1925-10-19 Rivoli Örebro Sverige 85 min
Urpremiär 1925-10-19 Rivoli Örebro Sverige 85 min

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Barcelona
Barn/återfunnet
Bikupa
Bröllop
Båtutflykt
Drängar
Dödsbädd
Engström/Albert
Familj
Fiskare
Goodtemplare
Grisslehamn
Grosshandlare
Hittebarn
Kalas
Karltokigt fruntimmer
Kolportör
Krogar
Käringar
Midsommar
Norrtälje
Otrohet
Rivaler
Sadism
Sjöman
Skärgård
Slagsmål
Spelare
Stockholm/Gyllene Freden
Utpressning
Våldtäktsförsök
Äktenskap
Änkor
Återblick

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2278


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Albert Engström-filmen SKÄRGÅRDSKAVALJERER
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB
Affischdesign Albert Engström


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB
Affischdesign Albert Engström


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Albert Engström-filmen.
Omfång 52 s. + 4 s. handskrivet tillägg, löst. Miljölista och tillägg (4 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?