Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Flickan i frack : En sommarlätt filmhistoria
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1926-09-06

Medverkande

Einar Axelsson
Ludwig von Battwhyl

Magda Holm
Katja Kock

Nils Arehn
Gamle Kock, Katjas och Currys far

Georg Blomstedt
Starck, rektor

Karin Swanström
Hyltenius, änkedomprostinna

Erik Zetterström
Curry, Katjas bror

Visa alla medverkande

Om filmen

 Karin Swanström spelar Wadköpings skräckinjagande härskarinna i sin feministiska Hjalmar Bergman-filmatisering om studentskan som går på bal i sin brors...

Visa hela texten

Handling

Gymnasisten vid Wadköpings samskola Ludwig von Battwhyl har skött sina studier så vårdslöst att chanserna är mycket små för att han ska klara studentexamen. Hans klasskamrat och...

Visa hela handlingen

Press

"Som sammanfattning kan konstateras att ett gott filmmanuskript, en mängd muntrande scener, roliga texter och bra regi har skapat ett synnerligen fullödigt prov på svensk filmkonst". ...

Visa all press


Relaterat

Om filmenKarin Swanström spelar Wadköpings skräckinjagande härskarinna i sin feministiska Hjalmar Bergman-filmatisering om studentskan som går på bal i sin brors frack.

Curry Kocks garderob är så full av sidenslipsar att den knappt går att stänga, men hans syster får inte ett öre till kläder. Till sist får hon nog och går på bal i sin brors frack. När hon gör entré klädd och klippt som en man, stannar allting upp. Med ett mångtydigt leende går hon runt och bugar för sina vettskrämda bekanta. När chocken lagt sig vill en rad upphetsade kavaljerer dansa med Katja, men hon tänder en cigarr och dricker sig full i baren i stället. Sedan dansar hon med en flicka och ramlar av en bänk. Hennes far ger henne en örfil och kallar henne slyna.

Männen är ingenting att räkna med här. Katja får banka i den vilt flörtande Ludwig franska verb för att han ska kunna ta studenten: "Först när man lär känna dig, förstår man vad en verkligt solid dumhet vill säga!". Hennes bror är en hånfull sprätt som kräver att hon håller honom med vita handskar. Hennes far är rätt och slätt misogyn, och tidningsredaktören och lektorn är infama. Den lätt senila rektorn är den enda som är riktigt klok.

Det är kvinnorna som har något i huvudet. Katja reser sig ur förtrycket och får skydd av "den vilda horden av lärda kvinnor": en nervspecialist, en docent i nordiska språk, en filosof "på grund av näsans form" (filmens texter har Hjalmar Bergman skrivit), en som inte är lärd men finurlig och förmögen, och en docent i jämförande anatomi – den sistnämnda med kort hår, cigarr, monokel och en väldigt manlig kjol. Staden styrs av en respektingivande änkedomprostinna som slår folk med käppen om de inte gör som hon säger.

Ärkedomprostinnan spelas av filmens regissör Karin Swanström. Efter sin första filmroll, i Mauritz Stillers De landsflyktige, beskrevs hon som "den vackraste medelålders dam med scenisk rutin som kan uppletas", och hon fortsatte som skådespelerska fram till sin död. Hon gjorde fyra egna filmer, alla stumma, och styrde inspelningarna med järnhand. Som producent på Bonnierfilm och konstnärlig rådgivare på SF var hon en viktig makthavare inom den svenska filmindustrin, ända till början på 40-talet.

När Flickan i frack restaurerades 2008, upptäckte många filmen för första gången.

Dagens Nyheters Mårten Blomkvist blev överväldigad:

"Swanström [har] lyckats med något så svårt som en feministisk komedi. […] Filmens poäng var lika klar som charmen, som mycket låg i den milda ironin, en i svensk komedi sällan sedd gäst. Efter balen flyr Katja till grevens gods Larsbo, bebott av en grupp tydligt lesbiska intellektuella. De är toleranta, men reagerar när Katja vill göra rätt för sig som köksa: strida mot fördomar, visst, ”men den goda maten på Larsbo förstör hon inte!”

Tempo, spel, ton, allt kändes modernt. Varför finns inte Flickan i frack på listor över svenska stumfilmsklassiker, jämte Körkarlen och Berg-Ejvind och hans hustru? Omvärdera! Ge ut på dvd! Visa på tv!"

1926 var man inte lika extatisk, men de flesta var nöjda med denna "behagligt bisarra" filmatisering av Hjalmar Bergmans roman.

"[…] ett gott filmmanuskript, en mängd muntrande scener, roliga texter och bra regi har skapat ett synnerligen fullödigt prov på svensk filmkonst". Så skrev -x i Folkets Dagblad Politiken. I Arbetaren tyckte man tvärtom: "Strindberg har rätt, då han låter biskop Brask säga, att av ingenting blir ingenting." I allmänhet fann kritikerna filmen glad och sommarlätt, vacker och behagligt bisarr. Något klagade man på den lösa kompositionen, på att entrén inte blev den dramatiska klimax man väntat och på att filmen var blekare än boken. "Men främst av allt saknar man det Bergmanska tonfallet, klatschen i berättandet. Det blixtrar fram i texterna, som för övrigt kanske är det roligaste i hela filmen, men det finnes som rimligt är inte i händelsernas utformning. Bergman är en fantastitsk realist. Men filmen lämnar endast realismen kvar." (Stockholms Dagblad) Karin Swanström och Georg Blomstedt berömdes i samtliga recensioner, liksom Magda Holm: "Magda Holm har vunnit så mycket i mjukhet och uttrycksfullhet att det var en upplevelse att återse henne. Hon är så härligt naturlig i sin glittrande munterhet, det är en verkligt personlig stil över hennes spel." (Damsel i Stockholms-Tidningen).

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Alternativtitel
Distributionstitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Einar Axelsson Ludwig von Battwhyl
Magda Holm Katja Kock
Nils Arehn Gamle Kock, Katjas och Currys far
Georg Blomstedt Starck, rektor
Karin Swanström Hyltenius, änkedomprostinna
Erik Zetterström Curry, Katjas bror
Carina May Eva Björck, Currys flamma
Lotten Olsson Karolina Willman, doktor
Anna-Lisa Baude Lotten Brenner
Gösta Gustafson Björner, advokat
Kurt Welin basist på "Kupan"
Albert Ståhl Paulin, lektor
Julia Cæsar statarhustru
Edla Rothgardt en "harpa"
Agnes Clementsson en "harpa"
Olga Adamsen en "harpa"

Bolag

Produktionsbolag AB Biografernas Filmdepôt
Distributör i Sverige (35 mm) AB Biografernas Filmdepôt 1926
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Handling

Gymnasisten vid Wadköpings samskola Ludwig von Battwhyl har skött sina studier så vårdslöst att chanserna är mycket små för att han ska klara studentexamen. Hans klasskamrat och synnerligen goda vän Katja Kock erbjuder honom studiehjälp under förutsättning att han själv bjuder till. Sista månaden före examen stormpluggar de tillsammans. Vid ett irriterat tillfälle förebrår Katja Ludwig hans dumhet, varvid han svarar med att anmärka på hennes klädsmak. Förargad visar hon honom att alla klädpengar i familjen går till brodern Currys ekipering. Hennes far, den excentriske uppfinnaren Carl Axel Kock offrar inte mycket av sina inkomster på henne.

Till allas förvåning klarar Ludwig studentexamen -- liksom Katja. Och i försommarkvällarnas svärmerier med Katja får Ludwig idén att en studentbal på "Kupan" måste arrangeras innan alla kamrater skiljs åt. Han lyckas övertala änkedomprostinnan Hyltenius -- stadens suveräna överhuvud -- att tillsammans med gamle rektor Starck ställa upp som balens beskyddare.

Inför balen ber Katja sin far om femhundra kronor för att för en gångs skull kunna klä sig elegant. Fadern vägrar frankt, trots att Katja påpekar att Curry fått en ny frack.

När balen ska gå av stapeln bänkar sig "Mammornas råd" runt änkedomprostinnan längst upp i salen för att kunna bevaka att allt förlöper enligt konvenansens regler. Ludwig väntar oroligt på Katja men som festens marskalk måste han öppna balen utan att hon anlänt. Plötsligt avstannar dansen: Katja har anlänt iklädd frack!

Med ängsligt övermod gör hon entré, bemöts med kyla och förakt för sitt etikettsbrott men "räddas" av Ludwig som med ett beslutsamt grepp om livet dansar ut med henne från balsalen. Ute på trappan möter de den gamle rektorn som inte orkat ta sig upp till "Kupan" i tid men som nu tröstar Katja och älskvärt bjuder henne armen för att ge henne sitt moraliska stöd inför änkedomprostinnan och balens övriga chockerade gäster.

Hemma upptäcker Curry att Katja lånat hans frack. Han väcker fadern som omedelbart beger sig till balen där Katja förvärrat skandalen och ådragit sig änkedomprostinnans onåd genom att demonstrativt både dricka sprit och röka cigarr. Utan omsvep tvingar gamle Kock sin dotter att lämna festen. Hemkommen kastar fadern ordet "Slyna!" i ansiktet på Katja, och det egendomliga inträffar, att dottern därvid bokstavligen upplöses i intet inför hans ögon.

Katja och Ludwig tar efter skandalen sin tillflykt till den senares fideikomiss, den präktiga herrgården Larsbo, som bebos av ett sällsamt kollektiv av lärda kvinnor med doktor Karolina Willman i centrum. Detta ger snarast de indignerade elementen i Wadköping vatten på sin kvarn, och i ortstidningen börjar lektor Paulin skriva moraliserande artiklar med udden i sista hand riktad mot flickan i frack.

Känslorna mellan Katja och Ludwig rör sig under denna svåra tid mellan upprörda ytterligheter. Katja begär att få arbeta som husa på Larsbo för att visa sin självständighet. För att avreagera sig sin upprördhet ger sig Ludwig trots damernas förtvivlade böner ut på ritt med den ilskne hingsten Belzebub. Hästen är nära att kollidera med en bil, i vilken fader Kock närmar sig Larsbo för att försonas med sin dotter. Ludwig kastas av Belzebub och får hjärnskakning. Katja vakar vid hans bädd, och när han vaknar upp är all osämja som bortblåst. Det blir förlovning.

I Wadköping sitter änkedomprostinnan vid sin makes grav. Där får hon sällskap av gamle rektorn som får henne att tänka blida och förlåtande tankar inför den annalkande döden. Och så far hon ut till Larsbo och talar försonligt till de häpna och nyförlovade. I triumf får sedan Katja och Ludwig åka med änkedomprostinnan i landå genom Wadköping, där alla stans invånare med förvåning kan skåda deras upphöjelse. (Referatet baserat på textlös kopia och program.)

Censur / granskning

Censurnummer 37495
Datum 1926-09-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2477 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 19
Längd i meter 2477 meter
Längd i minuter 121 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Som sammanfattning kan konstateras att ett gott filmmanuskript, en mängd muntrande scener, roliga texter och bra regi har skapat ett synnerligen fullödigt prov på svensk filmkonst".

Så skrev signaturen -x i FDP, som representerade den positiva ytterligheten bland kritikerna. I motsatta lägret befann sig Arbetarens recensent som skrev: "Vi hoppas att nästa svenska film blir mera intressant. Strindberg har rätt, då han låter biskop Brask säga, att av ingenting blir ingenting."

I allmänhet låg kritiken mer åt det välvilliga hållet och fann filmen glad och sommarlätt, vacker och behagligt bisarr. Något klagade man på den lösa kompositionen, på att skandalentrén på balen inte blev den dramatiska klimax man väntat samt på att filmen allmänt blivit något blekare än boken.

"Men främst av allt saknar man det Bergmanska tonfallet, klatschen i berättandet. Det blixtrar fram i texterna, som för övrigt kanske är det roligaste i hela filmen, men det finnes som rimligt är inte i händelsernas utformning. Bergman är en fantastitsk realist. Men filmen lämnar endast realismen kvar." (StD)

De två gamlingarnas framställare, Karin Swanström och Georg Blomstedt, berömdes i samtliga recensioner, och samstämmigheten var nästan lika stor inför Magda Holms Katja: "Magda Holm har vunnit så mycket i mjukhet och uttrycksfullhet att det var en upplevelse att återse henne. Hon är så härligt naturlig i sin glittrande munterhet, det är en verkligt personlig stil över hennes spel." (Damsel i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Hjalmar Bergmans roman utkom 1925, och på sommaren samma år färdigställde författaren ett scenario som dock före inspelningen 1926 friserades av Ivar Johansson på Biografernas Filmdepôt, d.v.s. samme person som nyss till Bergmans indignation också gjort om hans manus till andra delen av Karl XII (1925/21).

Flickan i frack blev på nytt filmatiserad 1956 (se 1956/26) av Arne Mattsson, den gången i färg.

Liksom Flygande holländaren (1925/13) kan Flickan i frack betraktas som en utlöpare av Bonnierfilms verksamhet: den baserades på ett underlag av Hjalmar Bergman, inspelades i Bonnierfilms gamla ateljé (vid denna tidpunkt ägd av SF), fotograferades av Ragnar Westfelt och regisserades av Karin Swanström på försommaren 1926.

Förlaga

Originaltitel Flickan i frack (Roman)
Författare Hjalmar Bergman


Inspelning

(sommaren) 1926 1926
F.d. Bonnierateljén, Kungsholmen Stockholm Sverige
Strängnäs Sverige
Stockholms omgivningar Stockholm Sverige
Roslags Näsby Täby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1926-09-06 Skandia Stockholm Sverige 90 min
1926-09-06 Imperial Stockholm Sverige 90 min
1926-09-06 Skandia Uppsala Sverige 90 min
Festivalvisning 2009-02-01 Capitol Göteborg Sverige 114 min (Göteborg International Film Festival, 35 mm)
Cinemateksvisning 2015-04-26 Filmhuset Stockholm Sverige

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Bal
Dans
Förlovningar
Försoning
Gymnasister
Herrgårdar
Husassistent
Häst/skenande
Journalist
Kamratskap/kvinnligt
Kyrkogårdar
Olyckstillbud
Rektorer
Ridning
Roslags Näsby
Småstäder
Strängnäs
Student
Studentexamen
Svärmeri
Uppfinnare
Vård av sjuk
Änkedomprostinna
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1938


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2473


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2473


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 25


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2473


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Flickan i frack. En sommarlätt filmhistoria i sju akter efter Hjalmar Bergman's roman med samma namn.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd DCP


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?