Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (114 st)

Originaltitel Ebberöds bank
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1926-09-13

Medverkande

Harald Madsen
Petter Vipperup, skräddare

Carl Schenstrøm
Tadeus, skräddaregesäll

Stina Berg
Carolina Vipperup

Carina May
Ellen

Bengt Djurberg
Viggo, Petters brorson

Wilhelm Tunelli
Klemmensen, handlande

Visa alla medverkande

Handling

Skräddare Vipperup i Ebberöd har problem med likviditeten: kunderna är dåliga på att betala för hans tjänster medan hans egna fordringsägare är desto mer påträngande. Till råga på...

Visa hela handlingen

Press

Pjäsen "Ebberöds bank" var inte särskilt lämpad för överflyttning på film, tyckte kritiken som gav filmen ett ganska kallsinnigt mottagande. Visserligen fanns det de som tyckte att den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Harald Madsen Petter Vipperup, skräddare
Carl Schenstrøm Tadeus, skräddaregesäll
Stina Berg Carolina Vipperup
Carina May Ellen
Bengt Djurberg Viggo, Petters brorson
Wilhelm Tunelli Klemmensen, handlande
Jenny Tschernichin-Larsson fru Sörensen, hotellvärdinna
Kurt Welin Madsen, slaktare
Jean Claesson lokförare
Gottfrid Stenberg stins
Ernst Brunman högtidstalare
Hugo Lundström polis
Arvid Enström buse
Carl-Ivar Ytterman ej identifierad roll
Valdemar Bentzen ej identifierad roll
Helge Kihlberg ej identifierad roll
Helga Brofeldt ej identifierad roll
Ragnar Falck ej identifierad roll
James Westheimer ej identifierad roll
Annchen Westling ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral 1926

Handling

Skräddare Vipperup i Ebberöd har problem med likviditeten: kunderna är dåliga på att betala för hans tjänster medan hans egna fordringsägare är desto mer påträngande. Till råga på allt är Vipperup gift med ett rivigt huskors. Hans tröst i livet utgörs av dottern Ellen och den trogne gesällen Tadeus. Den frånstötande handlanden Klemmensen, ortens rikaste man och obarmhärtigaste ockrare, kastar emellertid allt lystnare blickar på Ellen.

Klemmensen har affärer ihop med slaktare Madsen och hotellvärdinnan fru Sörensen, och denna giriga trio hyser planer på att starta en bank för att driva sitt ockrargeschäft i större skala. De saknar dock den miljon i garantikapital som behövs.

En dag anländer till Ebberöds järnvägsstation en elegant, glasögonprydd ung man från USA och frågar efter Vipperup. Det är skräddarens brorson Viggo och han avslöjar att han i kappsäcken har med sig 20 miljoner från stora världen.

Viggo blir den stora sensationen i Ebberöd, och naturligtvis vädrar Klemmensen, Madsen och fru Sörensen morgonluft. De erbjuder skräddaren att bli direktör i den bank de tänker etablera -- förutsatt att brorsonen hjälper till med garantikapitalet.

Eftersom Viggo är villig att satsa pengarna sätts planerna i verket och Ebberöds bank är ett faktum. Till en början är det mest familjen Vipperup själv som utnyttjar bankens tjänster, men efter en tid börjar kunderna komma: bankdirektören och hans kamrer Tadeus erbjuder nämligen en utlåningsränta à 4 % och en insättningsränta à 8 %!

Genom sin bank med dess så småningom väldiga omsättning får Ebberöds samhälle ett väldigt uppsving. Det arrangeras en anslående skönhetstävling på Ebberödsbaden, där Ellen får första pris; Ebberöd får stadsrättigheter vid en stor festbankett, och Vipperup utnämns till den nya stadens förste hedersborgare.

Omedelbart efter triumfen kommer kraschen! Pengarna är slut och banken måste inställa betalningarna. Det uppdagas att Viggos garantikapital utgjorts av 20 miljoner österrikiska kronen som praktiskt taget är värdelösa. Familjen Vipperup med Tadeus och Viggo måste rymma fältet.

De reser till huvudstaden, där Viggo lyckas få en analys utförd av lite lera från Ebberöd. Leran visar sig vara det perfekta råmaterialet för porslingstillverkning. Tillsammans med Ellen som snart blivit hans hustru kan Viggo sätta upp en fabrik i Ebberöd och därmed rädda familjens anseende och ekonomi. (Bearbetning av scenario, textlista och danskt program.)

Censur / granskning

Censurnummer 37477
Datum 1926-09-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1913 meter
Kommentar I akt IV: scenerna med demimonde-damen och i slutet av samma rulle en bild då ockraren betraktar den i baddräkt klädda Ellen och i samband därmed en närbild av Ellen.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1913 meter
Längd i minuter 70 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pjäsen "Ebberöds bank" var inte särskilt lämpad för överflyttning på film, tyckte kritiken som gav filmen ett ganska kallsinnigt mottagande. Visserligen fanns det de som tyckte att den hade poänger och gemyt och putslustiga Grönköpings-motiv, men longörer, menlösheter och upprepningar förtog pjäsoriginalets kvaliteter.

"Hur det nu var kom nämligen stycket icke fullt till sin rätt på duken, och man kan, om man så vill, däri åter se ett exempel på faran av att överflytta en talpjäs till den stumma scenen. Ebberöds bank har nog till stor del sitt raison d'être i belysningen av hr direktörens och bolagsherrarnas mentalitet, och därvidlag förslår ej bildspråket som uttrycksmedel. För övrigt är själva handlingen rätt tunn, och detta kom i går ofördelaktigt till synes." (AB)

"Grönköpingshumorn fordrar, som sagt, sin speciella varsamhet vid behandlingen för att inte falla platt, och man tillåter sig ifrågasätta, om hr Wallén varit rätta mannen att hålla igen tillräckligt. Han har brett på, rikligt och brett, och så har mycket av det roliga försvunnit, alltför mycket, varmed inte är sagt att ej en hel del detaljer äro lustiga, ofta också träffande. Det ligger inte så litet satir i det danska lustspelet där det framfördes på tiljan. En del har också följt med till filmen, men det kan inte hjälpas att filmfarsen i stort sett blivit alltför torftig. Förekomsten av det onämnbara porslinskärlet i slutscenen förhöjer heller inte effekten. Vi trodde att svensk film vuxit ifrån sånt där." (SocD)

Kommentar Svensk filmografi

Lustspelet "Ebberöds bank" av danskarna Axel Breidahl (1876--1947) och Axel Frische (1877--1956) fick sitt första svenska teateruppförande på Södra Teatern i Stockholm 1923, varvid Sigurd Wallén både stod för regin och spelade huvudrollen som skräddare Vipperup.

Filmen tillkom på försommaren 1926. Wallén ställde sig mycket motvillig till projektet att filma stycket, i synnerhet sedan det bestämts att de danska komikerna Fyrtornet och Släpvagnen av Minerva-ledningen engagerats för huvudrollerna. Wallén räknade sedermera inspelningen som ett stort fiasko, både artistiskt och publikt.

Trots (eller kanske till följd av) detta gick han 1935 (se 1935/17) med på att regissera en ny filmatisering av pjäsen, denna gång med sig själv som Vipperup och Åke Söderblom som Tadeus. Liksom i 1926 års version gjorde Bengt Djurberg svenskamerikanens roll även denna gång.

Ebberöds bank blev sedermera föremål för ännu en nyinspelning (se 1947/13) med Adolf Jahr som regissör och skräddare. Även en dansk filmversion föreligger, från 1943, i regi av Osvald Helmuth.

Fyrtornet och Släpvagnen hade tillsammans gjort ca 20 filmer före Ebberöds bank, som inspelades omedelbart efter men färdigställdes för premiär före deras famösa spanienprojekt Don Quijote.

Filmen var anmärkningsvärd åtminstone i scenografiskt avseende: hela Ebberöds samhälle byggdes upp i Filmstaden ute i Råsunda, med Minerva-chefen Vilhelm Bryde som arkitekt. Med denna film återinvigdes f ö den renoverade Sturebiografen i Stockholm med sina nya väggdekorationer av Einar Forseth.

Carina May, vars borgerliga namn var Maj Berggren, gjorde sin filmdebut i Ebberöds bank.

Förlaga

Originaltitel Ebberød bank (Pjäs)
Författare Axel Breidahl
Axel Frische


Inspelning

(försommaren) 1926 1926
Filmstaden Råsunda Sverige
Lyckås Jönköping Sverige
Jönköping-Gripenbergs järnväg (JGJ) Jönköping-Vireda Sverige
Värmdö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1926-09-20 Skandia Stockholm Sverige 70 min
1926-09-20 Sture Stockholm Sverige 70 min
Sverigepremiär 1926-09-13 Regina Gävle Sverige 70 min
1926-09-13 Röda Kvarn Gävle Sverige 70 min
1926-09-13 Victoria Göteborg Sverige 70 min
1926-09-13 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 70 min
1926-09-13 Metropol Malmö Sverige 70 min
1926-09-13 Skandia Norrköping Sverige 70 min
1926-09-13 Svea Sundsvall Sverige 70 min
1926-09-13 Imperial Örebro Sverige 70 min
Urpremiär 1926-09-13 Regina Gävle Sverige 70 min
1926-09-13 Röda Kvarn Gävle Sverige 70 min
1926-09-13 Victoria Göteborg Sverige 70 min
1926-09-13 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 70 min
1926-09-13 Metropol Malmö Sverige 70 min
1926-09-13 Skandia Norrköping Sverige 70 min
1926-09-13 Svea Sundsvall Sverige 70 min
1926-09-13 Imperial Örebro Sverige 70 min

Ämnesord

Bank
Bankir
Direktörer
Ekonomiskt obestånd
Fabriker
Fester
Fordringsägare
Huskors
Inflation
Jönköping/Gripenbergs järnväg
Kamratskap/manligt
Konkurser
Kvinnovälde
Lyckås
Ockrare
Porslin
Skräddare
Skönhetstävling
Slaktare
Småland
Småstäder
Svensk-amerikan
Tåg
Värmdö

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Gunnar Håkansson


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Banking house long and short. A comedy by Axel Breidahl & Axel Friesche.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Film i 5 akter efter lustspelet med samma namn. Manuskript: Ragnar Hyltén Cavallius.
Omfång 69 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Textlista för filmen Ebberöds bank.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Film i 5 akter efter lustspelet med samma namn. Manuskript: Ragnar Hyltén Cavallius.
Omfång 69 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?