Grundfakta

Media (117 st)

Originaltitel Mordbrännerskan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1926-10-11

Medverkande

Vera Schmiterlöw
Ragnhild Mo

Knut Lambert
Gustaf Schultz, advokat, Ragnhilds förmyndare

Carl Deurell
Anders Berg

John Westin
Stellan Ståhlfors, pastorns son

Nils Arehn
Hans Fredrik Örnfeldt, godsägare

Dagmar Ebbesen
skollärarfrun

Visa alla medverkande

Handling

"Ragnhild Mo visste varken av far eller mor, men snäsor och stryk visste hon av hos skollärarfamiljen, där hon var utackorderad." Ragnhild känner alltid en stark dragning till...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmskritikens omdömen om John Lindlöfs melodram varierade från amplaste lovord till syrligaste hån. "Hans filmtragedi Ödets man var något av det mest omedvetet roliga som visats på...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Vera Schmiterlöw Ragnhild Mo
Knut Lambert Gustaf Schultz, advokat, Ragnhilds förmyndare
Carl Deurell Anders Berg
John Westin Stellan Ståhlfors, pastorns son
Nils Arehn Hans Fredrik Örnfeldt, godsägare
Dagmar Ebbesen skollärarfrun
Alfred Lundberg Ståhlfors, pastor
Märtha Lindlöf fru Ståhlfors
Nils Wahlbom Torsten Mark, assessor
Brita Appelgren Elisabeth Örnfeldt
Birgit Tengroth Ella Örnfeldt
Ida Schylander Margit, Ragnhilds mor, hushållerska
Knut Frankman Anders Bergs kamrat
Carl Engdahl kommissarie
Herman Lantz skogsarbetare
John Melin kavaljer på dansbanan

Bolag

Produktionsbolag AB Bragefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1926

Handling

"Ragnhild Mo visste varken av far eller mor, men snäsor och stryk visste hon av hos skollärarfamiljen, där hon var utackorderad."

Ragnhild känner alltid en stark dragning till dansbanan i den lilla staden men tillåts inte att gå dit. Då hon ändå smiter iväg på lördagskvällarna ser skollärarns till att hon blir portförbjuden där. Fylld av upproriska tankar tänder hon eld på dansbanan en kväll, när dansen är slut. "Varför inte? Hon var förorättad och förföljd -- hon ville ha hämnd. Och en hämnd som sent skulle glömmas!"

Eldsvådan blir våldsam, borgarbrandkåren rycker ut, och på morgonen hämtas Ragnhild av polisen till en uppfostringsanstalt för vanartiga flickor.

I ett norrländskt skogshuggarlag avlider den präktiga hushållerskan Margit och efterlämnar en psalmbok och ett brev, där det framgår att Ragnhild är hennes dotter. Arbetarbasen Anders Berg far till Forsby prästgård för att ordna begravningen av Margit, men den hårdhjärtade pastor Ståhlfors vägrar att upplåta plats i vigd jord åt en kvinna, om vilken han bara vet att hon fört ett liderligt leverne.

På uppfostringsanstalten får Ragnhild besök av sin förmyndare, advokaten Schultz, som av hennes okände fader anförtrotts att sörja för hennes ekonomi tills hon blir vuxen. Advokatens intresse är nu inte enbart juridiskt, och då han vid en promenad försöker omfamna Ragnhild får han en örfil tillbaka.

Utkommen från anstalten får Ragnhild kontakt med Anders Berg som berättar om hennes avlidna mor och som tar hand om hennes fortsatta uppfostran. Efter en tid söker de gemensamt upp advokat Schultz och tvingar honom dels att lämna henne en stor summa pengar som hon tänker använda för att ge modern en anständig begravning, dels att uppge namnet på hennes far, dvs godsägare Örnfeldt på Stora Brunberga. Schultz rasar och ruvar på hämnd.

Under falskt namn tar Ragnhild plats som barnjungfru hos Örnfeldt och framlever en tid av lycka på godset, där hon blir varmt avhållen av sina små halvsystrar och där hon blir förälskad i förvaltaren som råkar vara unge Stellan Ståhlfors, son till prästen i Forsby.

Lyckan tar ett plötsligt slut, när Schultz dyker upp och avslöjar hennes identitet. Ragnhild lämnar godset och sin älskade och återvänder till det norrländska skogshuggarlaget som hushållerska.

Där får hon brev från fadern som nu veknat och som vill ha hem henne som sin dotter. Tillsammans reser far och dotter till en badort, där Ragnhild blir förlovad med en assessor Mark. På nytt uppträder den hämndgirige Schultz och berättar för Mark om hennes förflutna, vilket leder till att förlovningen slås upp.

När vintern kommer återvänder Ragnhild till sina vänner i Norrland för att fullgöra plikterna mot sin mor. En sällsam procession av slädar i fackelsken anländer en kväll till Forsby prästgård med gamla Margits kista. Ragnhild i sin lyxpäls, skogshyggarna i sina arbetarkläder tågar upp till pastor Ståhlfors, som framhärdar i sin obarmhärtighet. Ragnhild hotar att med sin fackla tända eld på prästgården: "Mordbrännerska har man kallat mig och väl inte helt med rätta. Men nu skall det bli mitt rätta namn."

Men Ragnhild tappar facklan när hon får se Stellan, sin älskade, komma ut från prästgården. Han presenterar henne för föräldrarna som sin blivande hustru. Då veknar prästens hjärta och Margit får sin begravning. "Från den fattiga landstrykerskans grav i vigd jord gick vägen mot ljusare öden." Prästfamiljen besöker Stora Brynberga, och det älskande paret förenas i en slutkyss.

Censur / granskning

Censurnummer 37534
Datum 1926-09-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2138 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2138 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmskritikens omdömen om John Lindlöfs melodram varierade från amplaste lovord till syrligaste hån. "Hans filmtragedi Ödets man var något av det mest omedvetet roliga som visats på en svensk bio. Som fars står hans andra tragedi, en filmatisering av Melsteds Mordbrännerksan inte lika högt men som peckoral håller den sig i stjärnklass" (StD). "Man saknar fullständigt det psykologiska sammanhang, som kunde gjort filmens händelser godtagbara. Det kan inte hjälpas att man ofta får en pinsam förnimmelse av billig roman, av en historia för mycket enkla sinnen" skrev Damsel i StT och fick medhåll av SvDs Sminx: "Här sker tvärtom de mest överraskande saker på det mest oförklarade sätt. Och det finns inte en typ i stycket, som är tecknad med konsekvens eller mening. Man får blott se grova effekter, hopade i rad."

Till de positiva hörde Arbetarens recensent som tilltalades av filmens moraliska hållning och tyckte att den innehöll "en hel del värt att ta vara på även i vår fördomsfria tid." Samme recensent ansåg att filmen var "vad man kallar stark". Kollegan i FDP bekräftade att det gräts här och där i salongen och förutspådde filmen ett långt liv: "John Lindlöv hade verkligen lyckats skapa en film, som gott kan mätas med det bästa som skapades under den svenska filmens storhetstid." Den tanken var tydligen inte helt främmande heller för kritikern i NDA: "Mer än någon annan av de i höst framförda svenska filmerna ger den reminiscenser från den svenska filmens guldålder, Körkarlen-tiden, Victor Sjöströms fem sista svenska år -- det kan nu inte hjälpas att bara sådana stänk av svensk film från den tiden, som här och var gå igen i Mordbrännerskan, gripa en tiodubbelt starkare än hela bunten av de svenska filmer, där man sorgfälligt synes undvika att träffa någon nationell egenart (-) Skandias publik föreföll starkt intresserad. Ecklesiastikministern syntes i en av parkettlogerna."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Mordbrännerskan" av advokaten Henning von Melsted (1875--1953) utkom 1918.

Det bärande namnet i AB Bragefilm som här enda gången formellt framträdde som produktionsbolag var direktör John Ek, en person som kan räknas till den svenska filmbranschens pionjärer och som vid denna tid synes ha uppträtt som "tyst" bidragsgivare till ett flertal svenska filmer.

I förhandspubliciteten anges länge Fridolf Rhudin som engagerad för filmen, men av okänd anledning uteblev hans medverkan. Däremot filmdebuterade den elvaåriga Birgit Tengroth i Mordbrännerskan.

Filmen blev ett misslyckande på stockholmsrepertoaren. Dess inspelning hade skett tidigt på våren 1926.

Förlaga

Originaltitel Mordbrännerskan (Roman)
Författare Henning von Melsted


Inspelning

(våren) 1926 1926
Filmstaden Råsunda Sverige
Sigtuna Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Saltsjöbaden Nacka Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1926-10-11 Regina Gävle Sverige 78 min
Urpremiär 1926-10-11 Regina Gävle Sverige 78 min
Sverigepremiär 1926-10-11 Skandia Stockholm Sverige 78 min
Urpremiär 1926-10-11 Skandia Stockholm Sverige 78 min
Sverigepremiär 1926-10-11 Skandia Uppsala Sverige 78 min
Urpremiär 1926-10-11 Skandia Uppsala Sverige 78 min

Ämnesord

Advokater
Arbetare
Assessor
Badorter
Barn/utomäktenskapligt
Barn/återfunnet
Barnjungfrur
Begravning
Brandkår
Brev
Dansbanor
Falska identiteter
Fosterbarn
Förlovning/uppslagen
Förmyndare
Förvaltare
Godsägare
Herrgårdar
Hushållerskor
Lärare
Mordbränder
Norrland
Polis
Präst
Prästgårdar
Saltsjöbaden
Sigtuna
Skogshuggare
Småstäder
Stockholm/Djurgården
Uppfostringsanstalt
Upphöjelse
Våld mot kvinna
Änkeman

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Lito Svensk Konstindustri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel En berättelse af Henning von Melsted.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 5 s. Censurbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The incendiary.
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Brandstifterin.
Omfång 6 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?