Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (70 st)

Originaltitel Flickorna på Solvik
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1926-10-25

Medverkande

John Ekman
Rutger Cronsköld, baron

Wanda Rothgardt
Martha Cronsköld, hans dotter

Erik Zetterström
Börje Cronsköld, hans son

Einar Axelsson
John Stenfäldt, student

Benkt-Åke Benktsson
Ola Rundström, student, ''förvaltare''

Arvid Kindahl
Sven Lätt, student, ''rättare''

Visa alla medverkande

Handling

På det skånska herresätet Cronoholm huserar den stormrike baron Rutger Cronsköld som har två barn, ungdomarna Börje och Martha. I grannskapet ligger godset Tranetorp med nybakade...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspressen var inte nådig mot denna skånska provinsprodukt. Stockholms Dagblads recension av signaturen Gvs anger rätt väl tonen i den samlade kritiken:"Vi ha förut antydt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

John Ekman Rutger Cronsköld, baron
Wanda Rothgardt Martha Cronsköld, hans dotter
Erik Zetterström Börje Cronsköld, hans son
Einar Axelsson John Stenfäldt, student
Benkt-Åke Benktsson Ola Rundström, student, ''förvaltare''
Arvid Kindahl Sven Lätt, student, ''rättare''
Anna Wallin fröken Beate Louise Schmalenberg, föreståndarinna
Torborg Stjerner Dolly Hagen
Alice O'Fredericks ung flicka
Inga Thomsen ung flicka
Vera Clausen ung flicka
Ellen Rassow ung flicka
Lilly Lundh ej identifierad roll
Olga Hellquist ej identifierad roll
Victor Hallin ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Aktuellfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1926

Handling

På det skånska herresätet Cronoholm huserar den stormrike baron Rutger Cronsköld som har två barn, ungdomarna Börje och Martha. I grannskapet ligger godset Tranetorp med nybakade studenten John Stenfäldt som föräldralös och omyndig innehavare.

John och Börje blir kamrater på Masarps lantbruksskola, medan Martha blir elev vid Solviks närbelägna flickpension. På Solviks badstrand blir John och Mar!tha förälskade, och Börje fattar tycke för Marthas väninna Dolly Hagen.

De fyra ungdomarna gör olovandes en yster nöjesresa till Köpenhamn som slutar i det ungdomliga oförståndets tecken och som leder till att de båda flickorna blir relegerade från Solvik av dess stränga föreståndarinna, fröken Beate Louise Schmalenberg.

För Marthas del medför oförståndet en ännu värre konsekvens: hon blir förskjuten av sin far. Snart ångrar denne sin häftighet, men för sent. Varken han, Börje eller John vet var hon finns, hon har försvunnit utan spår.

Efter ett par år är baronen sjuk av oro över sin dotter. Börje har tagit över skötseln av Cronoholm. John har stora problem med Tranetorps finanser, som ytterligare försämras, när ett par lättsinniga studiekamrater från lantbruksskolan, odågorna Rundström och Lätt, engageras som förvaltare och rättare. Johns största bekymmer är emellertid den försvunna Mar!tha, och när han nås av ryktet att hon blivit sedd i Köpenhamn annonserar han i danska tidnignar för att få kontakt med henne.

En dag blir han uppsökt av en sömmerska som visar sig vara hans älskade, som framlevt sina dagar i Köpenhamn under stora försakelser för att försörja sig själv och det barn som blivit följden av den ödesdigra nöjesresan. Martha stannar kvar på Tranetorp som husföreståndarinna för att i sinom tid bli husfru.

Men Tranetorps ekonomi försämras alltmer och till sist måste godset gå under klubban. På auktionen ropas godset in av gamle baronen som skänker det till sin dotter i bröllopsgåva! På Marthas och Johns bröllop förlovar sig Börje och Dolly. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 37837
Datum 1926-10-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2006 meter
Kommentar Aktlängder: 218, 303, 235, 330, 302, 306, 312.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 2006 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspressen var inte nådig mot denna skånska provinsprodukt. Stockholms Dagblads recension av signaturen Gvs anger rätt väl tonen i den samlade kritiken:

"Vi ha förut antydt något om att vi anse regissör John Lindlöf som Sveriges mest framträdande filmpekoralist. Sedan vi sett Georg af Klerckers Flickorna på Solvik ta vi tillbaka denna beskyllning. Här har regissör Lindlöf funnit sin överman. Ett så godt som officiellt rykte har sagt att filmen på grund av en tämligen detaljerad förförelsescen samt en över ett betydande antal rutor fördelad alkoholdrickning ursprungligen förklarats vit av censuren. Efter diverse om- och bortklippning har den emellertid sluppit igenom. Men kunde godt ha stannat hos dr. Bjurman. Inte nog med att den är naiv och skrattretande illa gjord, den har också partier, som minst sagt göra ett otrevligt intryck och som varken hedrar regissör, författare eller skådespelare. Det borde sättas ett definitivt p för den svenska semesterfilmen, men det borde sättas snart, ty det ser inte ut som om den ville självdö." (Red anm: Dr Gunnar Bjurman var chef för Statens Biografbyrå /censuren/ åren 1918-1946.)

Kommentar Svensk filmografi

Georg af Klercker var en av den svenska filmens pionjärer och regisserade under åren 1912-1918 34 filmer. Flickorna på Solvik blev hans något olyckliga comeback och sorti; filmen gjorde ingen lycka hos vare sig kritik eller publik.

Uppgiften ovan att filmen skulle ha råkat ut för censurproblem för erotiskt vågade scener är i och för sig rimlig men har inte kunnat beläggas i Statens Biografbyrås officiella handlingar. Det är inte uteslutet att biografbyrån gett ett inofficiellt underhandsbesked om förförelsescenernas förgriplighet och att distributören dragit konsekvenserna därav.

Filmens finansiär var dess författare, skånedirektören John Larson, tillika Aktuellfilms ledande man. Enligt förhandspubliciteten ska Edvard Persson ursprungligen ha varit engagerad för en roll, men av okänd anledning förekom han inte i den färdiga filmen.

Att döma av Skånekritiken uppträdde däremot ett par andra, icke krediterade, skånska publikfavoriter i smärre roller, nämligen Olga Hellquist och Victor Hallin. En av de unga flickorna i periferin, Alice O'Fredericks, blev omsider dansk filmregissör, oftast i par med Lau Lauritzen Jr. Hon hade tidigare förekommit i en liten roll i Häxan (1922/6).

Filminspelningen ägde rum sommaren 1926.

Inspelning

(sommaren) 1926 1926
Filmstaden Råsunda Sverige
Falsterbo Sverige
Trelleborg Sverige
Åhus Sverige
Malmö Sverige
Köpenhamn Danmark
Trolleholms slott Svalöv Sverige
Trollenäs slott Eslöv Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1926-10-25 Röda Kvarn Gävle Sverige 98 min
1926-10-25 Röda Kvarn Norrköping Sverige 98 min
1926-10-25 Sibyllan Stockholm Sverige 98 min
1926-10-25 Rex Stockholm Sverige 98 min
1926-10-25 Skandia Örebro Sverige 98 min
Urpremiär 1926-10-25 Röda Kvarn Gävle Sverige 98 min
1926-10-25 Röda Kvarn Norrköping Sverige 98 min
1926-10-25 Sibyllan Stockholm Sverige 98 min
1926-10-25 Rex Stockholm Sverige 98 min
1926-10-25 Skandia Örebro Sverige 98 min

Ämnesord

Adel
Annons
Auktion
Badorter
Barn/utomäktenskapligt
Bröllop
Efterlysning
Ekonomiskt obestånd
Ensamstående mor
Falsterbo
Flickpension
Förlovningar
Förvaltare
Föräldrar som kärlekshinder
Herrgårdar
Husföreståndarinnor
Kamratskap/manligt
Konflikt/far-dotter
Köpenhamn
Lantbruksskola
Malmö
Nationella minoriteter, romer
Radioutsändning
Relegering
Romer
Skåne
Slott
Student
Sömmerskor
Trelleborg
Trolleholm
Trollenäs
Åhus

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1885


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?