Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sanna ögonblick
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-08-28

Handling

Stockholm. Erik är på sin fars begravning tillsammans med sin estniskfödda mor, Karin, och dotter, Sara. En ung estnisk kvinna, Viivi, överlämnar ett brev till Karin från sin far, Toomas...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett ljumt mottagande. Kritikerna var tämligen samstämmigt överens om att storyn hade förtjänat en bättre film. Mats Weman, Nöjesguiden: "Amerikansk film är bäst,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionssekreterare
Filmkonsulent
B-foto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Stockholm. Erik är på sin fars begravning tillsammans med sin estniskfödda mor, Karin, och dotter, Sara. En ung estnisk kvinna, Viivi, överlämnar ett brev till Karin från sin far, Toomas Mägi, en barndomsvän och ungdomsförälskelse i Tallinn till Karin. Modern vägrar berätta för Erik vad det gäller.

Av en slump ser Erik samma kväll Viivi på en T-banestation där hon blir bortkörd av polisen. Han följer efter och hinner upp henne. Hon är violinist och försöker tjäna lite extra pengar genom att spela i T-banan. Hennes härbärge har stängt och Erik erbjuder sig att ringa till något hotell hemifrån sig. Han lyckas inte något vidare. Viivi övernattar hos honom och de ligger med varandra. Nästa dag följer hon med Erik till hans kontor. Dit kommer Karin som varnar henne för ett fortsatt förhållande med Erik.

Erik och Viivi går ut och handlar för att sedan åka hem till honom. Karin kommer dit. Hon ser inte Viivi utan berättar för Erik om Toomas och att de hade ett förhållande. Hon överlämnar också ett kuvert med fotografier.

Viivi, som hört det hela, avreser till Tallinn. Erik följer efter, får inte tag på Viivi, utan söker upp Toomas. Han visar kuvertet med fotografierna och blir utkörd. Erik träffar Viivi, som nu misstänker att de är halvsyskon, och tillsammans besöker de KGBs arkiv. Där smugglar hon undan ett foto föreställande Aleksander Jaaksaar med texten: skjuten av Toomas Mägi, på baksidan. Viivi konfronterar sin far med kortet och han säger sig inte ha dödat någon.

Erik och Viivi beger sig åter till KGBs arkiv för att ta del av akten om Jaaksaar. Där får Erik se ett bröllopskort av honom och Karin och en artikel om att Jaaksaar skjutits av Toomas. Erik blir förtvivlad och vill inte veta av Viivi utan åker hem till Stockholm. Karin berättar för Erik och Sara om hur det verkligen förhöll sig med Aleksander och Toomas: i själva verket sköt Toomas inte Aleksander men tog på sig skulden för avrättningen. Efter en tid återvänder Erik till Tallinn och försonas med Viivi. (BW)

svf

Censur / granskning

Censurnummer 135480
Datum 1998-07-07
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2358 meter
Kommentar Aktlängder: 545-526-559-430-298


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Servotron
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett ljumt mottagande. Kritikerna var tämligen samstämmigt överens om att storyn hade förtjänat en bättre film.

Mats Weman, Nöjesguiden: "Amerikansk film är bäst, låt mig säga det en gång för alla - när den är bra.

Detta sagt just här och nu för att jag under visningen av Sanna ögonblick satt och fantiserade om vad Hollywood kunde ha gjort av den här historien. Den är nämligen riktigt bra. Synd att tre författare jämkat och dragit åt var sitt håll i manus och synd att ingen dramaturg (något jag annars aldrig brukar ropa på) anlitats för att utnyttja den inneboende dramatik som aldrig syresätts i Lena Koppels och Anders Wahlgrens film. Inom parentes kan man också misstänka att det inte var till filmens bästa att Anders Wahlgren insjuknade och att en av de tre manusförfattarna, Lena Koppel alltså, fick ta över regiansvaret. Ingen enskild skugga över någon av dem, men jag tror på en vision och en visionär - per film - när det kommer till filmregi. (-)

Visst finns här en historia, visst finns här en serie människoöden att dramatisera och göra en riktigt bra film av. Minns till exempel Costa-Gavras Music Box, där tematisk släktskap finns. Men ett okoncentrerat manus och en klumpig och alltför skriven dialog sjabblar bort dessa möjligheter. Det är också obegripligt varför Krister Henriksson tilldelats voice-over här och var i filmen. Det enda den tillför är distansering.

Filmens behållning är, som vanligt när hon syns på en duk, Lena Endre. Hon är självlysande karismatisk och sannolikt självgående. Krister Henriksson, som är så enastående i Lisa Ohlins Veranda för en tenor, går filmen igenom och skriker efter adekvat personinstruktion. Och Anita Björk demonstrerar välvilligt teaterskådespelarnas svårigheter med film. Vilket, naturligtvis, även det faller tillbaka på en otillräcklig personregi."

Jeanette Gentele, SvD: "Det var länge sedan man såg ett vuxet kärleksförhållande spelat med sådan hudlöshet i svensk film. Där kan man verkligen tala om sanna ögonblick. Deras samspel är och förblir filmens styrka.

Däremot får man ingen riktig belysning av en tid då nära och kära kunde hamna på olika sidor under krig och ockupation. Parallellerna till vår tid är ju uppenbara (-). I Sanna ögonblick har manusförfattarna inte orkat ta sig ända fram, i stället släpps det onda förflutna med ett 'ibland är det inte så dumt att glömma också', vilket är milt sagt förvånande eftersom det var just det svåra som skulle skildras."

Anders Hansson, GP: "Sanna ögonblick är ingen helgjuten film. Den kryssar mellan mystisk (fast inte alltför svårgenomskådad) pusselläggargåta och het (men ändå rekorderlig) kärlekssaga på ett sätt som drar isär bitarna i stället för att organiskt foga dem samman.

En regissör inledde, en regissör avslutade. Var det ena går i det andra är svårt att avgöra, och kanske har just det inte haft så stor inverkan på slutresultatet. Anders Wahlgren och Lena Koppel har samarbetat tidigare, med Wahlgrens film Moa. Nu långfilmsdebuterar Koppel som huvudansvarig regissör.

Bäst lyckas hon (om det inte är Wahlgren) med mötena mellan medelålders Erik, spelad av Krister Henriksson, och den något yngre Viivi (Lena Endre) - två ensamma kroppar som hux flux blir vådligt betagna i varann. Samtidigt är det något som håller kvar deras spel i den ytliga beröringen, förälskelsen som den ser ut snarare än är, och hade inte Jens Fischers bilder varit så sinnligt kreativa och självlysande kan man undra vad som blivit kvar av laddningen."

Sven E Olsson, AN: "Den här filmen har svårt att övertyga åtminstone mig om att det var nödvändigt att göra den. Den känns välment, utan att riktigt tydliggöra vad den menar väl i eller med. Den lägger socialrealistiskt enkla bilder till ett ofta anslående närbildsspel av Henriksson och Endre, men det finns sällan något förmerande i deras repliker eller någon fördjupande facett i deras förhållande till varandra eller till omgivningen som kan nyttja spelet till något av substans bortom det enskilda ögonblicket.

Om jag vill vara hygglig - och dessutom förtränger Henrikssons knepiga tonfall i den kommenterande bakomrösten - så upprepar jag att filmen är sympatisk, sval och sober."

Kommentar Svensk filmografi

Den ursprunglige regissören, Anders Wahlgren, ersattes i september 1996 av Lena Koppel, sedan Wahlgren efter sex veckors inspelning i Estland sjukskrivits för överansträngning och "stresshjärta" (Expr 16.9.1996).

"- Det fanns två vägar att gå. Antingen lades projektet ner, eller så tog någon över Sanna ögonblick, menar Lena Koppel. Jag frågade Anders om han ville att jag skulle fortsätta arbetet och han svarade ja.

Lena Koppel fick alltså ärva ett filmmaterial, och i dag anser hon att runt 80 procent av det färdiga resultatet är hennes.

Sanna ögonblick kostade 12 miljoner kronor att göra" (Expr 19.8.1998).

Lena Koppel (f 1955) har estniska föräldrar och är uppvuxen i Sverige och Canada. Sanna ögonblick var hennes långfilmsdebut som regissör. Tidigare hade hon gjort kortfilm och haft uppdrag för TV, bl a i samband med TV-serien Emma åklagare. Hon arbetade f ö som scripta under inspelningen av Wahlgrens spelfilm Moa (1986/15).

Även Lena Endre har estniskt påbrå. Hennes far kommer från Estland.

Inspelning

Stockholm Sverige 1997
Tallinn Estland

Visningar

Sverigepremiär 1998-08-28 Royal Göteborg Sverige 86 min
1998-08-28 BioPalatset Malmö Sverige 86 min
1998-08-28 Olympia Stockholm Sverige 86 min
1998-08-28 Victoria Stockholm Sverige 86 min (samt ytterligare 6 platser)
Videorelease 1999-03 Sverige 83 min
TV-visning 2000-06-02 SVT2 Sverige 83 min
2003-12-26 SVT1 Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Sanna ögonblick
Kompositör Henrik Janson
Lisa Nilsson
Textförfattare Lisa Nilsson
Sångare Lisa Nilsson


Originaltitel Crystallisatsio, passion
Av Erkki-Sven Tüür
Orkester Tallinns Kammarorkester
Dirigent Anders Loguin


Originaltitel Beside Our Fence
Exekutör Pelle Appelin (violin)


Originaltitel Love Collage Music
Av Anders Paulsson
Exekutör Anders Paulsson (tenor- & sopransaxofonsolo)


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1999 Bästa skådespelerska Lena Endre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SANNA ÖGONBLICK


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lögnens sanning. Anders Wahlgren / Peter Kandimaa.
Omfång 153 s. Miljö- och rollista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lögnens sanning. Anders Wahlgren / Peter Kandimaa.
Omfång 150 s. Miljö- och rollista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lögnens sanning. Anders Wahlgren / Peter Kandimaa.
Omfång 158 s. Miljö- och rollista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick. Anders Wahlgren / Peter Kandimaa.
Omfång 122 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick.
Omfång 137 s. Rollista och synopsis (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick.
Omfång 118 s. Rollista och synopsis (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick.
Omfång 117 s. Rollista och synopsis (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick.
Omfång 123 s. Rollista och synopsis (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick.
Omfång Rollista och synopsis (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick.
Omfång 122 s. Synopsis, roll- och miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick.
Omfång 125 s. Innehållsförteckning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick. Manusbearbetning Niklas Rådström.
Omfång 172 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanna ögonblick. Manusbearbetning Niklas Rådström.
Omfång 165 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sanna ögonblick - dialoglista est/ty/sv. 00-02-02.
Omfång 7 s.
Språk Estniska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista svensk från estniska, ryska och tyska. 97 11 20.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista svensk från estniska, ryska och tyska 2. 97 11 26.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Sanna ögonblick.
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?