Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (94 st)

Originaltitel Bröllopet i Bränna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1926-12-26

Medverkande

Edvin Adolphson
Emanuel i Bränna, bonde

Mona Mårtenson
Prästgårds-Clara, piga

Louise Frank
Ingrid, Emanuels mor

Emmy Albiin
fru Sidonia, Claras mor

Sven Tropp
Wässbäck, pastor

Gustav Runsten
Hinrik, dräng

Visa alla medverkande

Handling

Emanuel i Bränna är en hetlevrad bonde i Dalsland som övertagit gården efter sin far, som dött under mystiska omständigheter. Änkan, mor Ingrid, är en handlingskraftig kvinna och har...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmsrecensenterna visade ingen entusiasm för den dystra dalslandsberättelsen, även om man fann natursceneriet hänförande och ansåg att regissör Petschler gjort ett gott arbete och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Edvin Adolphson Emanuel i Bränna, bonde
Mona Mårtenson Prästgårds-Clara, piga
Louise Frank Ingrid, Emanuels mor
Emmy Albiin fru Sidonia, Claras mor
Sven Tropp Wässbäck, pastor
Gustav Runsten Hinrik, dräng
Ester Julin Liva, fattighjon
Georg Blomstedt Andreasson, länsman
Emy Berg Maja Sofia
Algot Gunnarsson Ola Petter i Äng, Majas far
Märta Claesson mor Rosina, Majas hustru
Gustaf Ranft domare
Percy Radhe Anders i Lunnane
Anna Carlén mor Lena
Irma S:t Cyr Marja
Staffan Lindborg Ingebrett
Elly Holmberg ej identifierad roll
Håkan Hertz ej identifierad roll
Greta Andersson ej identifierad roll
Aina Oséen ej identifierad roll
Margit Nylander ej identifierad roll
Irma af Klercker ej identifierad roll
Axel Karlsson landstrykare

Bolag

Produktionsbolag Petschler-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1927

Handling

Emanuel i Bränna är en hetlevrad bonde i Dalsland som övertagit gården efter sin far, som dött under mystiska omständigheter. Änkan, mor Ingrid, är en handlingskraftig kvinna och har bestämt att Emanuel ska gifta sig med sin kusin Maja Sofia i Äng. Men Emanuel älskar prästgårdspigan Clara och motsätter sig moderns beslut, trots att det ryktas i trakten att Clara haft mer än tillåtliga förbindelser med den för sitt vidlyftiga kärleksliv beryktade pastor Wässbäck.

Mor Ingrid förefaller att böja sig för sonens vilja. Dagen för bröllopet mellan Emanuel och Clara bestäms, och mor Ingrid visar stor omtanke om sin blivande sonhustru, låter henne sova hos sig i änkestugan om nätterna och bjuder då och då på kvällsmåltider. Sådana aftnar händer emellertid underliga saker med Clara: hon får svimningsanfall och kramper som påfallande erinrar om de sjukdomstecken som Emanuels fader uppvisat tiden före sin död. Fattighjonet Liva iakttar i hemlighet att mor Ingrid blandar gift i maten men vågar ingenting yppa.

På bröllopsdagen flödar spriten på Bränna och prästgårdsdrängen Hinrik driver den hetlevrade Emanuel allt närmare självbehärskningens gräns med antydningar om Claras affärer med pastorn. Under bröllopspolskan dansar brudgummen vild av vrede sin brud till vanmakt och kastar sig sedan på en häst och rider som en galning ut i bygden Under tiden kallar mor Ingrid till sig ett par landstrykare, som gömt sig i ladan på gården, och har ett hemlighetsfullt samtal med dem.

Under sin vilda ritt träffar Emanuel på Hinrik, vilket leder till ett våldsamt knivslagsmål, där Hinrik såras och Emanuel tappar sin kniv.

Morgonen därpå anträffas pastor Wässbäck död, mördad på hemväg från bröllopsgillet. Bredvid liket hittas Emanuels kniv. Länsman Andreasson måste häkta Emanuel som är oförmögen att redogöra för sina förehavanden under natten.

Vid tinget talar flera vittnesmål till Emanuels nackdel, däribland Hinriks, som gör allt för att svärta ned och förödmjuka honom. Då störtar plötsligt Liva in i tingssalen med förvildat utseende och lyckas efter en stund sansa sig tillräckligt för att berätta sin historia. Enligt hennes berättelse hade pastor Wässbäck på bröllopskvällen kommit mor Ingrids mörka gärningar på spåren, och för att röja honom ur vägen hade den gamla kvinnan vidtalat landstrykarna att dräpa prästen. Liva hade bevittnat dådet och själv gripits av mördarna, som fört henne långt uppåt rackarbygden, varifrån hon först nu lyckats rymma.

Hinrik måste nu bekänna att han efter slagsmålet tagit Emanuels kniv och sedan kastat den vid liket när han på hemvägen råkat gå förbi pastor Wässbäcks kropp. Under uppståndelsen vid tinget lyckas mor Ingrid osedd smyga sig iväg. Hon söker sig upp mot klipporna vid vattnet och tar sitt eget liv. Emanuel och Clara försonas och flyttar samman på Bränna. (Bearbetning av svenskt och danskt program.)

Censur / granskning

Censurnummer 37892
Datum 1926-10-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2364 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2364 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmsrecensenterna visade ingen entusiasm för den dystra dalslandsberättelsen, även om man fann natursceneriet hänförande och ansåg att regissör Petschler gjort ett gott arbete och framstod som bättre ägnad att göra seriösa "skådespel" än farser. Främst irriterades flera av kritikerna över vissa oklarheter i handlingen.

"Bondfilmer skall man inte leka med. De äro inte lätta att klara av. Antingen blir resultatet för litterärt och bönderna teaterbönder. Eller också kommer man den trista och glanslösa verkligheten alltför nära. Vilket på grund av den extra dosis ledighet, som anses nödvändig för varje dylik verklighetsskildring, betyder, att fållbänken, snuset, brännvinslitern och polka!skuttet komma med i mindre smaklig utsträckning.

De som älska bondgenren tycka naturligtvis att detta är mycket trivsamt. Var och en har ju sin mening. För vår egen del bruka vi uppstämma tysta böner om att ingen utlänning måtte få se dessa uppvisningar i svenskt kulturliv. Det kunde kanske inverka menligt på turistströmmen.

Hr Petschlers senaste skapelse motiverar i hög grad en dylik bön. Särskilt bröllopet finna vi avskyvärt. Därmed har vi inte sagt, att filmen är illa gjord. Petschler har talang, synd bara, att han inte i samma grad äger ambition. Han har talang som instruktör, och hans förmåga att få filmanalfabeter att någorlunda naturligt agera inför filmkameran bör inte undervärderas. Dessutom har han en annan stor förtjänst. Han tar mycket bilder, som han låter växla snabbt. Inga långa scener. Det skyler alltid en del av bristerna i spel och kamerauppställning." (Gvs i StD)

"Det är berättelsen om mycken ondska och onda gärningar, och den blir inte uppbygglig eller försonande genom någon nämnvärd utveckling från mörker till ljus hos huvudpersonerna. Aktörerna verka inte heller synnerligen inspirerade av sina uppgifter, bäst är Edvin Adolphson och Sven Tropp, den förre som otämd, vild ung kraftnatur, den senare som den osympatiske prästen, vars roll hr Tropp gör välgörande måttfullt. Mona Mårtenson är så söt man kan vara i de fulast tänkbara kläder." (-gen i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Rosa Carlén (1836--1883) var trolovningsbarn till Emilie Flygare-Carlén och författade själv huvudsakligen folklivsskildringar från Dalsland. "Bröllopet i Bränna" som utgör underlaget till filmen publicerade hon år 1863. Berättelsen påstods ha verklighetsbakgrund.

Erik A Petschler påbörjade arbetet med filmen redan 1923 för officinen Dalslandsfilm, som "tillkommit på en ung energisk man, dir Nils Falks, initiativ". Arbetet försenades på grund av "organisationsproblem" inom det nya företaget, som därefter synes ha upphört med verksamheten och låtit Petschler själv slutföra filmen. Inspelningen kom till stånd sommaren 1926.

Louise Frank, som fick den betydelsefulla rollen som mor Ingrid, mörderskan, var hämtad från Dramaten i Stockholm, där hon var sufflös.

Förlaga

Originaltitel Bröllopet i Bränna (Roman)
Författare Rosa Carlén


Inspelning

(sommaren) 1926 1926
Filmstaden Råsunda Sverige
Dals-Ed, Dalsland Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1927-01-02 Orion Stockholm Sverige 86 min
1927-01-02 Sibyllan Stockholm Sverige 86 min
1927-01-02 Strand Stockholm Sverige 86 min
Annan visning 1927-01-01 Odéon Norrköping Sverige 86 min
Urpremiär 1926-12-26 Skandia Örebro Sverige 86 min
Sverigepremiär 1926-12-26 Skandia Örebro Sverige 86 min

Ämnesord

1800-tal
Alkoholmissbruk
Bonde
Bondgårdar
Bröllop
Dals Ed
Dalsland
Dans
Drängar
Död
Familj
Fattighjon
Försoning
Gift
Kalas
Kvinnovälde
Lik
Luffare
Länsman
Mened
Moderskärlek
Mord
Mördare
Piga
Präst
Prästgårdar
Ridning
Rivaler
Ryktesspridning
Rättegångar
Självmord
Slagsmål
Svimning
Våld mot kvinna
Äktenskap
Änkor

Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?