Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (190 st)

Originaltitel Drottningen av Pellagonien
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1927-01-10

Medverkande

Vera Schmiterlöw
Käthie Löwenborg

Stina Berg
Josefina Pettersson, trotjänarinna hos Käthie

Felix Grönfeldt
Gösta (Felix) Sallén, kapten på yachten Primrose

Gustaf Lövås
Jönsson, jungman på Primrose

Lennart Wallén
Kalle, skeppsgosse på Primrose

Visa alla medverkande

Handling

Den överdådigt rika Käthie Löwenborg har tröttnat på att vara rik, i synnerhet som hon får mängder av kärleksbrev från herrar som säkert bara vill åt hennes pengar. Senast har den...

Visa hela handlingen

Press

Det fanns de som tog i med osedvanlig häftighet mot Sigurd Walléns nya film. Filmjournalen till exempel: "Fem akter koncentrerad dumhet och tarvlighet kan man kalla detta s.k. lustspel (-)...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Vera Schmiterlöw Käthie Löwenborg
Stina Berg Josefina Pettersson, trotjänarinna hos Käthie
Felix Grönfeldt Gösta (Felix) Sallén, kapten på yachten Primrose
Gustaf Lövås Jönsson, jungman på Primrose
Lennart Wallén Kalle, skeppsgosse på Primrose
- Ej krediterade:
Ossian Brofeldt Sund
Kurt Welin Grund
John Melin Rund
Arvid Ljunggren direktör Wasserberg, ägaren till Primrose
Knut Lambert herre i badsocieteten
Helfrid Lambert dam i badsocieteten
Edith Wallén dam i badsocieteten
Nils Whiten passagerare på ångbåten Sandhamn Express
Manne Lundh bugande man i Slottsbacken
Bror Hallberg Sandhamnsgubbe

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå

Handling

Den överdådigt rika Käthie Löwenborg har tröttnat på att vara rik, i synnerhet som hon får mängder av kärleksbrev från herrar som säkert bara vill åt hennes pengar. Senast har den otrevlige direktören Wasserberg uppvaktat. Käthies tröst i nöden är trotjänarinnan Josefina Pettersson som låter övertala sig till att byta roll med sin unga matmor.

De två reser på semester med Sandhamns Express och får vid framkomsten hjälp med bagaget av den stilige Gösta Sallén, kapten på yachten "Primrose" som ligger på svaj i Sandhamn. "Tira kapten, en sån skarp badfjälla!" utropar skeppsgossen Kalle, och Gösta och Käthie ger varandra uppskattande blickar. Även Josefina - av Kalle benämnd änkedrottningen av Pellagonien - får uppvaktande kavaljerer i form av de tre bantande feta ungkarlarna Sund, Rund och Grund som naturligtvis tror att hon är den stormrika dam hon utges för att vara. Josefina har vissa svårigheter med att spela sin roll: skorna klämmer och hon vet inte riktigt hur man för sig i societetskretsar.

Käthie iscensätter ett litet privat båthaveri för att bli räddad av Gösta Sallén upp på "Primrose". De varma känslorna dem emellan tilltar. På "Primrose" finns förutom Gösta och Kalle också en lång jungman som ofta är utsatt för godmodig mobbning av kamraterna. Denne Jönsson är ordentligt påstruken när han träffar Josefina men igenkänner henne ändå som sin gamla flamma från förr. Stor kram och återuppflammande kärlek, som för Jönssons del inte blir mindre vid tanken på de jättelika rikedomar som Josefina tydligen lyckats samla på sig sedan sist.

Ovetande om att Josefina redan funnit sin Jönsson fortsätter herrarna Sund, Rund och Grund sin uppvaktning. En serie ömkliga friarförsök slutar med att Grund trillar i badkaret, Rund jagas bort av en folkilsken hund och Sund stupar utför trappan.

Mitt i idyllen har ett telegram anlänt från ägaren till "Primrose" att båten ska säljas och besättningen avskedas. När Gösta kommer för att ta farväl av Käthie säger hon att hennes matmor länge velat ha en båt och säkert vill köpa "Primrose" under förutsättning att besättningen stannar. På kvällen är det dans på bryggan, varvid det visar sig att båtens ägare varit den direktör Wasserberg som tidigare uppvaktat Käthie. Det blir slagsmål på bryggan mellan Gösta och Wasserberg, varvid direktören blir kastad i vattnet.

När nu "Primrose" bytt ägare har Jönsson vissa problem med att förklara för Sandhamnsgubbarna hur han lyckats få drottningen av Pellagonien på kroken. Han drar en hiskelig skepparhistoria om hur den högädla damen en dag hämtat honom på kajen med landå och lakejer och fört honom till sitt slott. Men Käthie anser nu att komedin måste avslöjas och sammankallar badsocieteten och alla inblandade och berättar att drottningen av Pellagonien egentligen är pigan och pigan egentligen hennes matmor.

Vid denna upplysning blir Jönsson så rasande att han hoppar jämfota och rusar från sällskapet rakt upp i ett brandbevakningstorn. Josefina klättrar mödosamt efter och uppe på toppen av tornet försonas de två, sedan Josefina försäkrat att hon i alla fall har 3 000 kronor på banken. Men även Gösta är sårad av att Käthie fört honom bakom ljuset och flickan har all möda att få hans förlåtelse: "Kan du inte föstå mig - förstå att jag ville bli älskad för min egen skull!" Till sist förstår Gösta. Slutkyss. "Och när skärgårdsskymningen föll, länsade Primrose ut mot äventyren och lyckan -".

Censur / granskning

Censurnummer 38309
Datum 1927-01-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1897 meter
Kommentar I akt I: visningarna (utom den första) av de badande i kikscenerna. I akt II: visningen av flickan medan pojken kikar dels i trappan, dels i gluggen på däck. Texterna 15, 54 och 60 ändras till barnlämplig form.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1897 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det fanns de som tog i med osedvanlig häftighet mot Sigurd Walléns nya film. Filmjournalen till exempel: "Fem akter koncentrerad dumhet och tarvlighet kan man kalla detta s.k. lustspel (-) Dåligt skrivet, dåligt iscensatt, dåligt spelat och dåligt fotograferat - kan man begära mer av ett filmpekoral?"

Sminx i SvD var nästan lika sträng: Sigurd Wallén har valt en ovanligt vacker och tacksam miljö för sitt senaste lustspel, Drottningen av Pellagonien, nämligen den Stockholmska skärgården, enkannerligen Sandhamn. Man får några vackra glimtar av sol och sommar i havsbandet, och dem hade man med glädje sett i en journal, och så hade man kunnat slippa den platta och dumt utförda fars, som upprullas i miljön. Det hela bygger på ett enkelt förväxlingsuppslag och utvecklas med största tänkbara brist på humor."

Fullt så avvisande var inte alla Stockholmskritiker men pressmottagandet var svalt. De som fann filmen acceptabel tog tacksamt emot den burleska situationskomiken, de betagande skärgårdsbilderna och några berömvärda rollprestationer även om de fann historien mer än lovligt enkel. "Det var en ovanligt billig historia författaren fått ihop, och säkerligen hade den inte blivit filmad, om ej författaren råkat tillhöra filmsocieteten i landet.

Men tack vare Stina Berg, Gustaf Lövås och den unge Lennart Wallén samt hans fader förmodar jag, Sigurd Wallén, som regissör, blev det ett lustspel, som roade oss och publiken. Visserligen inte så att vi hade hejdlöst roligt, utan så där lagom. Då det inte är alltför kvickt." (Arbetaren)

"Lennart Wallén, en ful, tandlös, stripig, men också fräck, ogenerad liten gynnare, som rör sig framför kameran med en säkerhet och ett humör som äro tämligen enastående hos svenska filmungdomar i allmänhet och debutanter i synnerhet. En god del av filmens muntrationer kommer på hans lott och han klarar alltsammans på ett sätt som bör ge fadern-regissören all anledning att låta honom komma igen på dagen (nota bene om det omedelbara och friska inte går förlorat efter denna första framgång!)." (Jerome i DN)

"Den dominerande i pjäsen är Stina Berg. Sök igenom dollarlandet från Frihetsgudinnan till Californiens bortersta kant, aldrig finner du i en kärring- eller pigroll ett så uttrycksfullt ansikte och en figur som hennes, hon strålar ju av rultig trivsamhet och skapar en stämning omkring sig av ombonad hemtrevnad, nykokt kaffe och färska bullar. Där det förekom skrattsalvor var vanligen Stina Berg orsaken." (H-d i FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Sommaren 1926 framfördes Henning Ohlsons pjäs "Drottningen av Pellagonien" på Slottsskogens friluftsteater i Göteborg. Nyårsdagen 1927 fick den premiär på Folkan i Stockholm, alltså bara några dagar före filmpremiären. Filmens interiörer hade upptagits i maj 1926, exteriörerna i slutet av juli. Huruvida pjäsen förelåg färdig före filmmanuskriptet är inte bekant.

Felix Grönfeldt var operettstjärna, och detta förblev hans enda filmframträdande av något format. Kalles roll spelades av Lennart Wallén, regissörens son och sedermera framstående filmklippare.

Inspelning

Sverige 1926-05 1926-07
Filmstaden Råsunda, Solna Sverige
Sandhamn Värmdö kommun Sverige
Skeppsbron Stockholm Sverige
Slottsbacken Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1927-01-10 Skandia Stockholm Sverige 92 min
1927-01-10 Sture Stockholm Sverige 92 min
Urpremiär 1927-01-10 Skandia Stockholm Sverige 92 min
1927-01-10 Sture Stockholm Sverige 92 min

Ämnesord

Alkoholkonsumtion
Avskedande
Badorter
Bantning
Brandtorn
Brev
Dans
Direktörer
Drunkningstillbud
Dröm
Falska identiteter
Frierier
Förlovningar
Försoning
Kamratskap/manligt
Lakejer
Landå
Lustjakt
Lyteskomik
Miljonärska
Rivaler
Sandhamn
Semester
Sjöman
Skeppsbrott
Skeppsgosse
Slagsmål
Slott
Societet
Telegram
Trotjänarinna
Upphöjelse

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1934


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1934


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Nils Hårde


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sjöman Jönssons millioner (tillfällig titel). Filmfars i fem akter av Henning Ohlson.
Omfång 67 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Drottning Pettersson. Filmfars i fem akter av Henning Ohlson.
Omfång 79 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ett lustspel för filmen av Henning Ohlson.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ett lustspel för filmen av Henning Ohlson.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ett lustspel för filmen av Henning Ohlson.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?