Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (30 st)

Originaltitel Kvick som Blixten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1927-01-24

Medverkande

Adolf Jahr
Kvick, ''lagerchef''

Edvard Persson
Blixten, resande i korta varor

Torborg Stjerner
Pamela Blom

Astrid Carlsson
Emma Q Jansson, Hollywoodaktris

Laisa Sundström
en kärring

Ernst Körner
zigenare

Handling

De gamla vännerna Kvick och Blixten möts igen efter en tids skilsmässa. Blixten har sedan sist blivit resande i korta varor och anställer nu Kvick som lagerchef. På Sjöbo marknad...

Visa hela handlingen

Press

Filmen kom av allt att döma aldrig upp på stockholmsrepertoaren, men skånekritikerna var belåtna. "Edvard Persson och hans kumpaner börja bli varma i kläderna då det gäller att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Adolf Jahr Kvick, ''lagerchef''
Edvard Persson Blixten, resande i korta varor
Torborg Stjerner Pamela Blom
Astrid Carlsson Emma Q Jansson, Hollywoodaktris
Laisa Sundström en kärring
Ernst Körner zigenare

Bolag

Produktionsbolag John Ek
Distributör i Sverige (35 mm) AB Skandinavisk Filmcentral 1927

Handling

De gamla vännerna Kvick och Blixten möts igen efter en tids skilsmässa. Blixten har sedan sist blivit resande i korta varor och anställer nu Kvick som lagerchef.

På Sjöbo marknad säljer Blixten sin gamla hästkrake Svanevit men förlorar strax både pengar, motbok och rock, varefter kumpanerna är lika fattiga luffare som förr i tiden. Under sina vandringar hamnar de på badhotellet i Skälderbostrand, som fått problem därför att ett aviserat besök av en känd manlig filmstjärna uteblivit. Kvick som råkar likna stjärnan i fråga blir engagerad som ersättare, Blixten som den föregivne skådespelarens sekreterare. I denna upphöjda ställning lever de två livets glada dagar bland badsocietet och beundrarinnor. En bilfirma förärar Kvick en elegant promenadvagn i reklamsyfte, och hotellägarens dotter Pamela Blom är på god väg att förälska sig i honom.

Då tröttnar Kvick och Blixten på societetslivet och ger sig på nytt ut på landsvägarna. I en vägkrök stöter de samman med Kvicks barndomsförälskelse som nu blivit en firad hollywoodaktris, Emma Q Jansson. Med sina erfarenheter som skådespelare från Skälderbostrand blir Kvick hennes medspelare på duken -- och i livet. Blixten återfinner genom en lycklig slump både Svanevit och sina förlorade persedlar. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 38389
Datum 1927-01-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1896 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1896 meter
Längd i minuter 69 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen kom av allt att döma aldrig upp på stockholmsrepertoaren, men skånekritikerna var belåtna.

"Edvard Persson och hans kumpaner börja bli varma i kläderna då det gäller att göra film. Det märks genast. Nya och roliga tricks ha de att bjuda på. Ibland avlösa lustigheterna varandra kanske alltför hastigt. I stort sett har man ju inte något att anmärka häremot. Men det finns ju folk som inte hinner med." (-we i Skånska Dagbladet)

"Kvick som blixten kunde kanske vad själva huvuduppslaget beträffar ha varit originellare, men vad handlingens friskhet och livfullhet angår kunde inte filmen ha varit bättre. En sådan scen som Blixtens karusellåkning under vilken han genomlever en sjösjuks lidande och kval, är en lika fyndig som roligt utarbetad detalj, vilken sätter en utomordentlig kulör på handlingen." (-ok i SDS)

"Som alltid i de svenska filmerna supes och drickes det ideligen i Kvick som blixten. Edvard Persson är jämt i gungan eller svårligen bakfull. Trots en del bristfälligheter är emellertid filmen sådan att den kan ses med nöje. Den har gott humör alla akterna igenom och det är mycket redan det." (Arbetet)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen utgjorde en fristående fortsättning på Persson-Jahrs tidigare Miljonär för en dag (1926/1) som också handlade om kumpanerna Kvick och Blixten. Namnet på "filmstjärnan Emma Q Jansson" parafraserar naturligtvis den svenska hollywoodaktrisen från Skåne, Anna Q Nilsson, som vid denna tid haft stora framgångar i amerikansk film.

Filmen spelades in i Skåne sommaren 1926.

Inspelning

(sommaren) 1926 1926
Falsterbo Sverige
Kivik Simrishamns kommun Sverige
Sjöbo Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1927-01-24 Imperial Helsingborg 69 min
Urpremiär 1927-01-24 Imperial Helsingborg 69 min
Sverigepremiär 1927-01-24 Metropol Malmö 69 min
Urpremiär 1927-01-24 Metropol Malmö 69 min

Ämnesord

Alkoholkonsumtion
Badflickor
Badhotell
Badorter
Bilfirma
Falska identiteter
Falsterbo
Filmstjärnor
Hästar
Kamratskap/manligt
Kivik
Korta varor
Luffare
Marknad
Motbok
Nationella minoriteter, romer
Romer
Sekreterare
Sjöbo
Skådespelare
Skåne
Societet

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?