Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (84 st)

Originaltitel Hin och smålänningen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1927-11-14

Medverkande

Erik A. Petschler
Hin, alias van Zaaten

Thor Modéen
Gunnar Rask, rallare

Anita Dorr
Margit Bernfeldt

Nils Arehn
brukspatron Bernfeldt

Visa alla medverkande

Handling

En ny järnväg håller på att byggas i den värmländska bergslagen. Bland rallarna finns den muntre smålandsynglingen Gunnar Rask som är mycket omtyckt av ortsbefolkning och kamrater. Till...

Visa hela handlingen

Press

Denna gång fick faktiskt Erik A Petschler en kritikerframgång. Hin och smålänningen blev genomgående uppskattad. Petschler ansågs väl ha fångat sagotonen och den lyriska stämningen och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Erik A. Petschler Hin, alias van Zaaten
Thor Modéen Gunnar Rask, rallare
Jenny Tschernichin-Larsson Titta Grå
Greta Anjou Elna
Anita Dorr Margit Bernfeldt
Nils Arehn brukspatron Bernfeldt
Ragnar Arvedson baron Casimir von Suckten
Gideon Wahlberg rallarbasen
Axel Ringvall Wässman, prost
Sam Ask Burk, länsman
Gösta Lycke hans sekreterare
Bror Hallberg Ola Hansson, torpare
Emmy Albiin Malena, hans hustru
Anna von Mentzer fru Karolina Bernfeldt
Ingrid Forsberg Gunborg, Margits kusin
Agnes Clementsson Wässman, prostinna
Emy Bergström prostinnans syster
John Melin Länk, fångvaktare
Olof Ås Hjortberg, jägmästare
John Johansson Lind, ingenjör
Percy Radhe Berg, förman
Tom Walter van Zaatens betjänt
Robert Andersson skeppsbruten smålänning
Birgit Tengroth en liten flicka
Nils Wahlbom man på länsmanskontoret
Karl Jonsson man på fest
Wictor Hagman man på fest
Helga Brofeldt kvinna på fest
Hedda Gruber ej identifierad roll
Selma Hellander ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Petschler-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1927

Handling

En ny järnväg håller på att byggas i den värmländska bergslagen. Bland rallarna finns den muntre smålandsynglingen Gunnar Rask som är mycket omtyckt av ortsbefolkning och kamrater. Till och med den folkskygga finngumman Titta Grå har han charmat, och hennes unga släkting Elna har blivit förälskad i honom. Men Gunnar bär på en hemlig kärlek till den vackra Margit Bernfeldt, dotter till brukspatron på Ekenäs.

Den trollkunniga Titta Grå anförtror Gunnar hemligheten, att en skatt ligger gömd och bunden av onda makter under ett rullstensblock invid järnvägen. Den som vill komma åt skatten måste passa på att spränga stenen vid midnatt på midsommarnatten.

Nästa midsommarnatt prövar Gunnar sanningshalten i hennes berättelse och spränger stenblocket, varvid han får en flisa i pannan och svimmar. Vid uppvaknandet står Hin själv framför honom bland resterna av blocket, och smålänningen blir erbjuden tre önskeuppfyllelser i ersättning för sin själ. Gunnar önskar sig rikedom och fröken Margit till brud, men den tredje önskningen spar han tills vidare. I ett huj trollar Hin fram ett fyrspann, förvandlar Gunnar till finsk greve och sig själv till dennes sekreterare van Zaaten, varpå hela ekipaget far till Ekenäs.

Gunnar slår snart Margits uppvaktande beundrare baron Casimir von Suckten ur brädet. Men efter en tid genomskådar han att Margit enbart är intresserad av hans pengar, och då förlorar han intresset för giftermålet. Gunnar avstår från de jordiska fördelarna och återvänder till skogen och Elna och det enkla livet. Med hjälp av sin tredje önskan och den förslagna Titta Grås konster lyckas han dra Hin vid näsan och befria sig från hans makt. Hin försvinner i rök och eld till underjorden genom Titta Grås brunn.

När Hin gör sin sorti förlorar Gunnar på nytt medvetandet, och när han vaknar ligger han vid det sprängda rullstensblocket. Elna lutar sig oroligt över honom och han sluter henne lyckligt i sin famn. Men sprängningen avslöjar en rik malmfyndighet som visar sig ligga under Titta Grås mark. Därmed får Titta en förmögenhet som senare kommer att tillfalla Gunnar Rask, eftersom han kommer att gifta sig med Elna. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 39777
Datum 1927-11-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2473 meter
Kommentar I akt II: en kurtisscen i gräset. Texterna 114 och 150 torde ändras till mera barnlämplig lydelse.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2473 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Denna gång fick faktiskt Erik A Petschler en kritikerframgång. Hin och smålänningen blev genomgående uppskattad. Petschler ansågs väl ha fångat sagotonen och den lyriska stämningen och fick beröm för sitt sätt att utnyttja filmmediets möjligheter att åskådliggöra styckets magiska fantasterier.

"Kort sagt, Petschler hade lyckats, både som regissör och som Hin, och han hade i Thor Modéen funnit en idealisk smålänning, som t o m visade sidor, som vi inte trott honom om." (F-d i FDP)

"Det gamla folklustspelet Hin och smålänningen har blivit en underhållande film i den bearbetning för vita duken som verkställts av Sam Ask och regissör Erik Petschler. Handlingens fantastiska ingredienser, de många trollerikonsterna, Hins förvandlingar inför 'öppen ridå' från djurgestalt till modern diabolisk gentleman, hans mystiska förmåga att dyka upp som ett andeväsen överallt och därpå lika hastigt försvinna osv, dessa ingredienser ligga ju väl till för filmens tekniska möjligheter (-) De hastigt förbiilande glimtarna av det värmländska landskapet, dalsänkorna, den majestätiska floden, skogens mörka massa kring den lilla tjärnen och så trollstenen i det silande månljuset, allt detta ger en viss lyrisk stämning." (DN)

"På det hela taget har regissör Petschler lyckats berömvärt att ge förnyat liv åt det muntra och äkt!svenska folkstycket, ja han har väl aldrig lyckats bättre än nu, låt vara att olika tidsstilar på ett betänkligt sätt sammanblandats. Miljön är ju dock värmländsk, vilket ej hindrar, att midsommardansen med de många flottisterna verkar genuint Stockholms skärgård. Inte heller lär det ha funnits bilar, shingling och knäkorta kjolar vid tiden för de stora järnvägsbyggena i Värmland! Men å andra sidan briljerar regissören med förvandlingsscenerna och får speciellt fram den grotes!ka humorn i historien." (StD)

"Hr Petschlers stora svaghet är som vanligt -- förutom manuskriptet -- typgalleriet, som till väsentliga delar verkar föråldrad amatörteater. Han har tyvärr så sällan nöjet att se sina filmskoleadepter b l i något. T o m en rutinerad skådespelare som Ragnar Arvedson går omkring och fjantar som en amatör i första stadiet." (SocD)

Kommentar Svensk filmografi

Denna trickfyllda Petschler-film, inspelad sommaren 1927, byggde på ett folklustspel av Frans Hedberg (1828-1908), vilket uruppfördes på Djurgårdsteatern i Stockholm 1888.

En nyinspelning av Hin och smålänningen regisserades 1949 av Ivar Johansson med Stig Järrel som Hin och Sigge Fürst som smålänningen.

Förlaga

Originaltitel Hin och smålänningen (Pjäs)
Författare Frans Hedberg


Inspelning

(sommaren) 1927 1927
Filmstaden Råsunda Sverige
Frösunda Solna Sverige
Äppelviken, Bromma Stockholm Sverige
Värmland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1927-11-14 Skandia Stockholm Sverige 90 min
Urpremiär 1927-11-14 Skandia Stockholm Sverige 90 min
Sverigepremiär 1927-11-14 Sture Stockholm Sverige 90 min
Urpremiär 1927-11-14 Sture Stockholm Sverige 90 min

Ämnesord

Adel
Bergslagen
Brukspatroner
Djävulen
Dröm
Falska identiteter
Finngumma
Frierier
Frösunda
Fyrspann
Järnväg
Korta kjolar
Magi
Malmfyndighet
Midsommar
Nationella minoriteter, sverigefinnar
Rallare
Rivaler
Sekreterare
Shingling
Skattgömma
Smålänning
Sprängning
Svek
Sverigefinnar
Svimning
Sägen
Trollkunnighet
Upphöjelse
Uppkomling
Värmland
Äppelviken

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Hin och smålänningen.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hin och smålänningen.
Omfång 65 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hin och smålänningen. Frans Hedbergs sagolustspel bearbetad för filmen av Sam Ask.
Omfång 9 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?