Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (9 st)

Originaltitel På kryss med Blixten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1927-12-26

Medverkande

Edvard Persson
Blixten

Adolf Jahr
Rickard

Käte Schnitzer
Mary, godsägardotter

Mim Ekelund
Emma, fiskarflicka

Jullan Kindahl
Månsson, änka

Visa alla medverkande

Handling

Ägaren till Fagerviks slott har en vacker dotter Mary som uppvaktas av en mystisk estnisk greve. I trakten bor två fiskare, den spänstige Rickard och den late "Blixten". I en stuga lever...

Visa hela handlingen

Press

Först i november 1930 fick filmen någon stockholmspremiär, och denna uppmärksammades tydligen endast av DN, där signaturen G-a anförde följande: "Fotograferingen är det bästa i denna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Edvard Persson Blixten
Adolf Jahr Rickard
Käte Schnitzer Mary, godsägardotter
Mim Ekelund Emma, fiskarflicka
Jullan Kindahl Månsson, änka
Knut van der Burg "Greven"
Torre Cederborg trotjänare
Carl O. Hertzberg smugglarkapten
Willi Holtze bov

Bolag

Produktionsbolag AB Scania-Film i Malmö, Edvard Persson & C:o
Distributör i Sverige (35 mm) AB Continentalfilm 1927

Handling

Ägaren till Fagerviks slott har en vacker dotter Mary som uppvaktas av en mystisk estnisk greve. I trakten bor två fiskare, den spänstige Rickard och den late "Blixten". I en stuga lever också den gamle trädgårdsmästaren Samuelsson med fosterdottern Emma. Hon och Rickard är fästfolk, medan Blixten upprätthåller en ej legaliserad förbindelse med änkan Laura Månsson.

När Rickard en dag kommer till Fagervik med fisk blir han angripen av den ilskna bulldoggen Buster, vilket leder till att han uppmärksammas av Mary som börjar vampa honom och bjuder på kaffe. Greven upptäcker deras förehavande och tar illa upp.

När greven och Mary något senare går förbi Rickard på väg till stranden för att bada fortsätter Mary sin flirt med fiskaren. Hon beslutar sig för att låtsas drunkna och ropar på hjälp. Greven vågar inte ge sig ut i vattnet utan hämtar Rickard som rusar ut och "räddar" henne. Grevens ovilja mot rivalen tilltar.

Efter livräddningsäventyret bjuder Laura vännerna Rickard, Emma och Blixten på mat och nubbe. Det framgår att Rickard ingalunda har några planer på att överge Emma för den rika Mary.

Bulldoggen Buster trakasserar vid upprepade tillfällen Blixtens lilla byracka Truls. Till sist brister Blixtens tålamod. Han fångar in Buster och binder honom i skogen. Den arga hunden sliter sig emellertid och jagar upp Blixten i ett träd.

Mary söker upp Rickard för att tacka för livräddningen och ge honom blommor. Rickard ger blommorna till sin Emma, som visar tendenser till svartsjuka.

Vid midsommardansen mutar greven några busar att klå upp kumpanerna Rickard och Blixten. Det blir ett jätteslagsmål, där slutligen den hårdnävade Rickard står som segerherre. Vid damernas vals blir han uppbjuden av Mary med resultatet att han efteråt får ett piskrapp över kinden av greven. Under midsommarnatten pussas änkan Laura och Blixten medan Emma och Rickard svärmar vid havsstranden.

Godsägaren till Fagervik besöker Samuelsson och hans fosterdotter för att försöka få slut på fientligheterna i bygden, och vid besöket upptäcker han att hittebarnet Tattar-Emma kanske inte alls är av den låga härkomst som alla tror.

Den hämndgirige greven placerar en bomb i fiskarkamraternas båt och på nästa fisketur förliser Rickard och Blixten. De tas ombord på en smugglarskuta, där de hålls som fångar och blir misshandlade. Smugglarnas hemlige chef visar sig vara greven själv. Rickard lyckas med något stöd från Blixten att övermanna hela smugglarbesättningen och överlämna båt och manskap till tulljagaren. Som belöning blir de båda anställda i tullverket med höga befattningar.

Samma dag som greven och Mary ska gifta sig i kyrkan återvänder Rickard och Blixten hem, avbryter vigseln och låter gripa den falske greven, Rickard friar till Emma, och godsägaren erkänner inför hela menigheten att Emma är hans egen dotter.

Det blir dubbelbröllop: Rickard gifter sig med Emma och Blixten med Laura.

Censur / granskning

Censurnummer 64565
Datum 1942
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2180 meter
Längd efter klipp 2156 meter
Kommentar Ljudlagd version


Censurnummer 40105
Datum 1927-12-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2479 meter
Längd efter klipp 2451 meter
Kommentar I akt I: manipulationen med spriten i åran. I IV: stubintråden antändes. I VI: brottningen om revolvern /i närbild/. Den 25.7.1942 censurerades en kopia (nr 64.565) med tal på 2180 m (2156 m efter klipp).


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2479 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Först i november 1930 fick filmen någon stockholmspremiär, och denna uppmärksammades tydligen endast av DN, där signaturen G-a anförde följande: "Fotograferingen är det bästa i denna film, som förefaller en smula förlegad, minst sagt, och lider av en plågsam brist på handling. Edvard Persson, som vid sidan av regissörsskapet även uppbär huvudrollen, har tillåtit sig själv utveckla något av den enklare situationskomiken, vilket uppskattades i salongen."

Skånepressen hade varit uppmärksammare vid Malmöpremiären 1927. I Sydsvenska Dagbladet skrev Don Q om Edvard Persson: "Hans senaste skapelse för den vita duken, På kryss med Blixten, skiljer sig icke i någon nämnvärd grad från hans övriga alster, vilket må upptagas som beröm eller klander allt efter tycke och smak."

Tycke och smak hos kollegerna i Skånska Dagbladet och Arbetet gick i berömmande riktning. I den senare tidningen anfördes att "historien är bra komponerad och spelas med gott och glatt humör", och i den förra skrev Frazie: "Nu som förut har Persson förträffligt återgivit den hjälplösa godmodighetens omedelbara humor. Adolf Jahr är manlig och okonstlat sympatisk som alltid, men jag får icke glömma damerna. Här ha vi Jullan Kindahl som representant för humorn, en lika sann som dråplig typ för den i ensamhet sig åldrande kärlekskranka. Den kvinnliga ungdomen, charmen och skönheten representeras av Mim Ekelund och Käte Schnitzer."

Kommentar Svensk filmografi

På kryss med Blixten tillkom sommaren 1927, efter inspelningen av Vad kvinnan vill (1928/7). Officinen Scania Film var vid denna tid i stort sett liktydigt med Edvard Persson i kompanjonskap med Carl O Hertzberg. Distributionsfirman Continentalfilm har uppenbarligen också haft del i initiativet till filmen.

Sommaren 1942 tog sig Hertzberg före att tillsammans med direktören för företaget Specialfilm, Olof Hallberg, släppa ut en eftersynkroniserad ljudfilmsversion av På kryss med Blixten, där Edvard Perssons röst imiterades av skådespelaren Gunnar Ekvall. Edvard Persson stämde då sin förre kumpan och dennes nye kompanjon, vilka av Stockholms Rådhusrätt ådömdes 1 000:-- i skadestånd till filmens konstnärliga upphovsman, dvs Edvard Persson. Rätten beslöt vidare, att samtliga kopior av ljudfilmsversionen skulle förstöras.

Ljudfilmsupplagan av år 1942 finns trots detta bevarad. Ett par avsnitt ur filmen ingår dessutom i den kavalkadfilm som Europa Film släppte ut 1948 i samband med Edvard Perssons 60-årsdag under titeln Glada paraden (1948/8).

Inspelning

(sommaren) 1927 1927
Husarkasernen Malmö Sverige
Arild Höganäs kommun Sverige
Torekov Båstads kommun Sverige (bl a bilder från skanshuset på stranden)
Torups slott Svedala kommun Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1930-11-17 Roxy Stockholm Sverige 90 min
Sverigepremiär 1927-12-26 Roxy Helsingborg Sverige 90 min
1927-12-26 Metropol Malmö Sverige 90 min
1927-12-26 Victoria Malmö Sverige 90 min
1927-12-26 Regina Lund Sverige 90 min
Urpremiär 1927-12-26 Roxy Helsingborg Sverige 90 min
1927-12-26 Metropol Malmö Sverige 90 min
1927-12-26 Victoria Malmö Sverige 90 min
1927-12-26 Regina Lund Sverige 90 min
Annan visning 1942-07-25 Cameo Stockholm Sverige 79 min (ljudlagd version)
1942-07-25 Flamman Stockholm Sverige 79 min (ljudlagd version)
1942-07-25 Rex Stockholm Sverige 79 min (ljudlagd version)
1942-07-25 Sibyllan Stockholm Sverige 79 min (ljudlagd version)
Glada paraden (1948) Citat ingår från På kryss med Blixten (1927)

Ämnesord

Adel
Alkoholkonsumtion
Arild
Bröllop med förhinder
Dans
Fiskare
Fosterbarn
Herrgårdar
Hittebarn
Midsommar
Räddningsbragd
Skåne
Slagsmål
Slott
Smugglare
Smuggling
Tattare
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 880


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2168


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Storljugaren Calle Möller berättar en skepparhistoria med Edvard Persson i huvudrollen


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?