Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Vad kvinnan vill
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1927-10-03

Medverkande

Edvard Persson
Kalle Pettersson, ''Potatis-Kalle''

Jullan Kindahl
Amanda, Kalles hustru

Adolf Jahr
Harry Wills

Mim Ekelund
Maggi Wills, Harrys hustru

John Ekman
Emanuel Wills, bankir

Eric Sundström
målare

Visa alla medverkande

Handling

Harry Wills är en slarver som lever i ett olyckligt äktenskap med den rika fabrikörsdottern Maggi. Harry festar så hårt, att Maggi tröttnar på att bli försummad och lämnar sin make....

Visa hela handlingen

Press

Den här skåneprodukten fick genomgående en ganska bister kritik i Stockholm, där ordet "amatörmässig" återkom hos flera recensenter. "Vi hade väntat oss ett stänk trygg skånsk...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto

Medverkande

Edvard Persson Kalle Pettersson, ''Potatis-Kalle''
Jullan Kindahl Amanda, Kalles hustru
Adolf Jahr Harry Wills
Mim Ekelund Maggi Wills, Harrys hustru
John Ekman Emanuel Wills, bankir
Eric Sundström målare
Olga Hellquist sångerska
Victor Hallin ackompanjatör
Richard Svanström (ej bekräftad uppgift)
Astrid Lindgren (ej bekräftad uppgift)

Bolag

Produktionsbolag Wernerfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Continentalfilm 1928

Handling

Harry Wills är en slarver som lever i ett olyckligt äktenskap med den rika fabrikörsdottern Maggi. Harry festar så hårt, att Maggi tröttnar på att bli försummad och lämnar sin make. Harry beslutar sig för att börja arbeta och får plats som chaufför hos potatishandlaren och uppkomlingen Kalle Pettersson, som just vunnit 200 000 kronor på premieobligationer.

Potatis-Kalle och hans hustru försöker gifta bort sin dotter med Harry. Maggi blir emellertid bekant med fru Pettersson vilket dels leder till att Maggi och Harry försonas, dels till att Maggi, Potatis-Kalle och Harrys fader som är bankir bildar ett konsortium och övertar de fabriker som Maggi ärvt efter sin far. Harry blir chef för konsortiet som fortsättningsvis ägnar sig åt bilfabrikation. (Bearbetning av censurkort och knapphändig programresumé.)

Censur / granskning

Censurnummer 39521
Datum 1927-09-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2079 meter
Kommentar Akt I: en detalj av Maggis benvisning, slutet av hennes badförberedelser samt sista scenen i badkaret; klippt vidare /för borttagande av bedrägerimotiv/ scenen då den kålköpande frun betalar kålen första gången, samt en del av pokulerandet hos Wills. I akt II: revolvervisandet då Wills ger sig i väg. I text 29 i akt I: "Lilla _pappa_ sa mej..." utgår punkten: "När jag var så gammal som du hade jag redan slutat att supa". I text 121 i VI: "Såna jäkla kräftor" utgår "jäkla".


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2079 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den här skåneprodukten fick genomgående en ganska bister kritik i Stockholm, där ordet "amatörmässig" återkom hos flera recensenter.

"Vi hade väntat oss ett stänk trygg skånsk humor, som kunde försonat oss med såväl handlingen som spelets och uppsättningens blygsamma primitivitet. Men då denna uteblev, bröto vi missmodiga upp och lämnade den frågan obesvarad, vilka skäl en välskött och inarbetad stockholmsteater kan förebära, då den serverar sin publik en så illa anrättad, delvis rent oaptitlig grönsoppa." (A N i StT)

Inte heller i Skåne blev det någon pressuccé. Visserligen skrev den välvillige Doug i Sydsvenska Dagbladet, att filmen inte präglas "av någon överdriven originalitet i handlingen, men man överser gärna med bristerna i detta och andra avseenden för den goda viljans skull". Men Arbetets kritiker tog i på skarpen: "Det påstås ju att skåningen är humoristisk och då vill man gärna skåda åtminstone en skymt av denna gudomliga egenskap. (-) Texten är dålig. Det vimlar av billiga och gamla vitsar, som 100-åringarna -- om det finns några -- i salongen komma att känna igen från sin tidigaste barndom."

Kommentar Svensk filmografi

Officinen Wernerfilm förefaller ha varit identisk med distributionsfirman Continentalfilm, vars chef var dir Nils Werner, Malmö. I förhandspubliciteten kring filmen anges Aktuellfilm som producent.

Inspelningen ägde rum tidigt sommaren 1927 och leddes av Edvard Persson, Adolf Jahr och Carl O Hertzberg i kompanjonskap. Även om produktionerna nominellt sett utförts av olika officiner tycks denna film ha tillkommit med samma personal och finansiella bakgrund som Edvard Perssons andra film från denna sommar, På kryss med Blixten (1927/14).

Enligt uppgift ska Edvard Persson ha baserat sitt manus på en historia av Somerset Maugham.

Inspelning

(sommaren) 1927 1927
Hotell Mollberg Helsingborg Sverige
Limhamn Sverige
Ystad Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1928-05-21 Rialto Stockholm Sverige 76 min
Sverigepremiär 1927-10-03 Scala Helsingborg Sverige 76 min
1927-10-03 Metropol Malmö Sverige 76 min
Urpremiär 1927-10-03 Scala Helsingborg Sverige 76 min
1927-10-03 Metropol Malmö Sverige 76 min

Ämnesord

Alkoholkonsumtion
Bilfirma
Fabriker
Försoning
Hälsingborg
Kompanjonskap
Limhamn
Lotterivinst
Potatishandlare
Premieobligationer
Privatchaufför
Skilsmässor
Skåne
Slarver
Uppkomling
Ystad
Äktenskap

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?