Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (20 st)

Originaltitel Ådalens poesi
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1928-10-22

Medverkande

Mathias Taube
Markus på Ortorp

Hilda Borgström
Markus hustru

Jessie Wessel
Gunnel Björklid, lagårdspiga på Ortorpsgården

Einar Axelsson
kandidat Greger Annér, ung geolog

Eric Laurent
Ingvar, Markus son

Alf Sjöberg
Gunvard, Gunnels och Gregers son som vuxen

Visa alla medverkande

Handling

Uppsalastudenten Greger Annér kommer till Ådalen för att idka geologiska studier. Han träffar den vackra och fantasifulla fäbodstintan Sago-Gunnel från Ortorpsgården och upplever en...

Visa hela handlingen

Press

En film i den gamla goda stilen med reminiscenser från Sjöström och Stiller -- det var en tanke som gick igen i några recensioner, vars upphovsmän börjat tröttna på den senaste tidens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Mathias Taube Markus på Ortorp
Hilda Borgström Markus hustru
Jessie Wessel Gunnel Björklid, lagårdspiga på Ortorpsgården
Einar Axelsson kandidat Greger Annér, ung geolog
Eric Laurent Ingvar, Markus son
Alf Sjöberg Gunvard, Gunnels och Gregers son som vuxen
Solveig Hedengran Ingjerd, Ingvars dotter som vuxen
Allan Egnell Sigge Alm, skald
Joel Jansson dräng på Ortorpsgården
Theodor Berthels präst
Mats Sjödin Ingjerd som treåring

Bolag

Produktionsbolag Industri- & Reklamfilm
Finansiär Maja Engelbrektson
Distributör i Sverige (35 mm) AB Biörnstads Filmkompani 1928

Handling

Uppsalastudenten Greger Annér kommer till Ådalen för att idka geologiska studier. Han träffar den vackra och fantasifulla fäbodstintan Sago-Gunnel från Ortorpsgården och upplever en kärlekssommar med henne. När hösten kommer bär hon hans barn under sitt hjärta. Greger måste återvända till Uppsala men lovar att komma tillbaka.

Senvintern kommer till Ådalen utan att Greger hör av sig. Ingvar, sonen på Ortorpsgården, hittar en afton på vårkanten den förtvivlade Gunnel liggande i en snödriva, nära att föda. Han ilar iväg för att hämta hjälp men blir på vägen anfallen av en väldig björn som han måste kämpa med i en vild ringdans kring en fura i skogen. Han nedlägger björnen och lyckas skaffa vård åt Gunnel som föder sitt barn.

I Uppsala gifter sig Greger.

Åren går. Sago-Gunnel blir alltmer försjunken i drömmerier. En dag sitter hon utanför stugan och berättar sin egen saga om vallpigan och prinsen för sonen Gunvard och Ingvars dotter Ingjerd. Då kommer ett skuldmedvetet brev från Greger med pengar till sonens underhåll. I den stunden brister Gunnels hjärta, och hon begraves kort tid därefter.

Ännu några år passerar. Gunvard och Ingjerd älskar varandra, och banden dem emellan knyts än starkare när Ingjerd med fara för eget liv räddar Gunvard, när han håller på att drunkna i älvens virvlande forsar.

En sommardag återkommer den åldrade Greger Annér till Ådalen och söker skydd i fäbodstugan undan ett oväder. Där möter han sin son och ett hatiskt utbrott från Gunvard leder så småningom till försoning, innan far och son går skilda vägar. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 41626
Datum 1928-10-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1760 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 383-280-386-318-393 = 1760 m. Längsta visningskopians aktlängder: 387-278-395-328-410 = 1798 m. Visningskopiornas längder varierade mellan 1765 m och 1798 meter.


Censurnummer 41623
Datum 1928-10-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 34 meter
Kommentar Trailer. Smalfilm


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1798 meter
Längd i minuter 66 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En film i den gamla goda stilen med reminiscenser från Sjöström och Stiller -- det var en tanke som gick igen i några recensioner, vars upphovsmän börjat tröttna på den senaste tidens mondäna samproduktioner. Den äktsvenska, skönhetsdruckna naturen och den trolska stämningen från Pelle Molins berättelser gjorde sitt till för ett ganska positivt mottagande som dock var fyllt av reservationer.

"Regissören Theodor Berthels har ju hållit på länge och knåpat med film och ofta misslyckats. Ådalens poesi hör till hans bättre saker även om man här och där märker en viss dilettantmässighet. Drömscenerna till exempel borde ju kunnat göras betydligt mer av och tekniken brast nog också här och var. Eller har de ekonomiska resurserna vid inspelningen inte varit de bästa?" (FDP)

"Man får se dessa människor i halvbild stående utanför sin stuga, sittande kring matbord, sittande och kyssande varann, stående och sittande, stående och sittande. Svensk film av denna skola har sin egen traditionella stil, som berättar med tillhjälp av landskapsbilder, texter och stående och sittande människor i halvbild. En förträfflig stil som bara har två fel: för det första att den inte är film -- 'levande bilder' -- och för det andra att den är femton år efter sin tid." (Robin Hood i StT)

Skådespelaren Alf Sjöberg, som nästa år skulle göra sin regidebut på film fick en hänförd hyllning av Robin Hood för sin rollprestation. "Nu kan man ej med bästa älskvärdhet berömma annat än Alf Sjöberg, som kommer likt en frisk hälsning från en ny tid. Vi veta ej om denna unga skådespelare filmat förr. I varje fall är han ett filmfynd. Hans schåsfria realism visar sig lika verkningsfull på vita duken som på scenen, hans intensitet rycker åskådaren med sig och hans huvud, knöligt och buckligt och snett, kan bli vackert om det fotograferas riktigt."

Kommentar Svensk filmografi

Novellsamlingen "Ådalens poesi" av Pelle Molin (1864--1896) utkom 1897.

Indexuppgiften att Industri- & Reklamfilm producerat filmen har hämtats från censurkortet men är något osäker och avser möjligen endast den rent tekniska produktionen. Klart är emellertid, att filmens huvudfinansiär var en privatperson, fru Maja Engelbrektson, Göteborg, som tidigare samma år stått bakom Stormens barn (1928/1) och som följande år skulle bekosta inspelningen av Rågens rike (1929/5). Ådalens poesi tillkom sommaren 1928.

År 1947 regisserade Ivar Johansson en ljudfilm med titeln Ådalens poesi, baserad på novellen "Kärnfolk" i Pelle Molins bok (1948/11).

Förlaga

Originaltitel Historien om Gunnel (Novell)
Författare Pelle Molin


Originaltitel En ringdans medan mor väntar ... (Novell)
Författare Pelle Molin


Originaltitel Kärnfolk (Novell)
Författare Pelle Molin


Inspelning

(sommaren) 1928 1928
Irefilms ateljé Stockholm Sverige
Vallsjön, Ångermanland Sverige
Resele, Ångermanland Sverige
Näsåker, Ångermanland Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1928-10-27 Metropol-Palais Stockholm Sverige 66 min
1928-10-27 Sibyllan Stockholm Sverige 66 min
Sverigepremiär 1928-10-22 Palladium Göteborg Sverige 66 min
1928-10-22 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 66 min
Urpremiär 1928-10-22 Palladium Göteborg Sverige 66 min
1928-10-22 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 66 min
Ådalens poesi [trailer] (1928) Trailer till Ådalens poesi (1928)

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Barnafödsel
Begravning
Björn
Brev
Drunkningstillbud
Fäbod
Försoning
Konflikt/far-son
Näsåker
Räddningsbragd
Sinnessjukdom
Stormar
Student
Trolöshet i kärlek
Vallsjön
Ådalen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1596


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1596


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 600


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?