Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Östersund och östersundare : En snurrig biodirektörs sommardröm
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1928-11-16

Handling

Enligt annons "Ett lokalt filmkåseri i 6 filmrullar med aktuella ut- och inslag om Östersunds gatu- och nöjesliv, marknadsgyckel och andra vällovliga näringar och små trevligheter."

Press

Östersunds-Postens recension, signerad Floretten, löd i sin helhet: "Sveasalongens sedan länge emotsedda filmrevy Östersund och östersundare, varmed direktör Hagberg och fotograf...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik

Bolag

Produktionsbolag Sveasalongen
Distributör i Sverige (35 mm) Sveasalongen 1928

Handling

Enligt annons "Ett lokalt filmkåseri i 6 filmrullar med aktuella ut- och inslag om Östersunds gatu- och nöjesliv, marknadsgyckel och andra vällovliga näringar och små trevligheter."

Censur / granskning

Censurnummer 41532
Datum 1928-10-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2000 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2000 meter
Längd i minuter 73 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Östersunds-Postens recension, signerad Floretten, löd i sin helhet:

"Sveasalongens sedan länge emotsedda filmrevy Östersund och östersundare, varmed direktör Hagberg och fotograf Sundbäck under sommaren varit ivrigt sysselsatta fick i går sin premiär inför en talrik och intresserad publik, som syn- och hörbarligen hade mycket roligt åt de scener och figurer som gingo över den vita duken. Det var en brokig samling kända östersundare, som fingo passera förbi beledsagade med målande inpassningar och godmodiga klatchar, varjämte en hel del av sommarens händelser drogos fram i rampljuset och ett flertal muntrande situationer dessutom inlagts. Revyn kallades ju också för 'en snurrig biografdirektörs sommardröm'. Det finns för all del saker att anmärka på, men med hänsyn tagen till de svårigheter man haft att kämpa med och de begränsade möjligheter man förfogar över måste man säga att filmen var utmärkt.

Fotograferingen var förtjänstfull och mången gång verkligt lyckad och länder herr Sundbäck till all heder.

Musiken, som delvis komponerats och delvis arrangerats av hr G. Fastborg, förtjänar denna gång ett särskilt kapitel för intelligent och ovanligt bra gjort urval och inpassande.

Slutligen bör hr Hudberg (Hudo) nämnas som med fart och kläm sjöng några välgjorda och glada kupletter. Premiären var sålunda med ett ord lyckad och herr Hagberg torde nog inte behöva se många folktomma platser under de dagar, revyn ges å Sveasalongen."

Kommentar Svensk filmografi

Östersund och östersundare betecknades som en filmrevy och tycks ha innehållit dels dokumentära, dels spelade avsnitt som anspelade på aktuella händelser i stadens offentliga liv.

Initiativtagaren och regissören John Hagberg var ägare till filmens premiärbiograf, Sveasalongen i Östersund, där filmen visades till "något förhöjda priser". Filmen har sannolikt inte visats utanför jämtlandsprovinsen.

Inspelning

1928 1928
Östersund Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1928-11-16 Sveasalongen Östersund 73 min
Urpremiär 1928-11-16 Sveasalongen Östersund 73 min

Ämnesord

Dokumentärfilm
Östersund

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 359


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 359


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?