Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Skånekrönika
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1928-12-09

Handling

Filmen utgjorde en sammanställning av journalbilder från Skåne åren 1914--1928, omfattande bl a Trekungamötet i Malmö 1914, de första krigsbarnens ankomst, Malmö frihamns invigning...

Visa hela handlingen

Press

Sydsvenska Dagbladet som stod för "värdskapet" vid filmens premiär vittnar om det utomordentliga publikintresset i Malmö och skriver vidare: "Malmöborna ha förvisso kärlek till...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (jfr Kommentar)
Distributör i Sverige (35 mm) Malmö Biograf AB 1928

Handling

Filmen utgjorde en sammanställning av journalbilder från Skåne åren 1914--1928, omfattande bl a Trekungamötet i Malmö 1914, de första krigsbarnens ankomst, Malmö frihamns invigning 1922, kronprinsparets besök 1924, 250-årsminnet av slaget vid Lund, karnevalståget i Lund 1928. (Sammandrag av Sydsvenska Dagbladets presentation av filmen.)

Censur / granskning

Censurnummer 41901
Datum 1928-11-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2229 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2229 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sydsvenska Dagbladet som stod för "värdskapet" vid filmens premiär vittnar om det utomordentliga publikintresset i Malmö och skriver vidare:

"Malmöborna ha förvisso kärlek till sitt eget -- visste man det inte tidigare, så fick man en stark förnimmelse därav under denna filmförevisning. Med ett levande intresse följdes de olika situationerna, allteftersom de rullades upp. Många av dem, vilka förekommo på bilden, sutto själva i salongen och igenkände småmysande sina egna drag. (-) Mest populär, om ordet nu är riktigt, tycktes Värner Rydén vara. När hans gemytliga helskägg stack fram i den fina Sorgenfriskolans entré, togs spontant en applåd upp. Och Värner nickade belåtet, nästan som hade han kunnat höra sympatierna."

Kommentar Svensk filmografi

Det är tveksamt om filmen visats offentligt annat än vid premiären på Scania i Malmö. Denna föreställning arrangerades till förmån för Sydsvenska Dagbladet Snällpostens julinsamling och gavs som söndagsmatiné den 9 december 1928.

Uppgiften ovan om produktionsbolag är hämtad från filmens censurkort men är något osäker -- i Sydsvenska Dagbladet betecknas filmen som "Malmö biografbolags krönika".

Inspelning

Skåne, företrädesvis Malmö

Visningar

Sverigepremiär 1928-12-09 Scania Malmö 81 min
Urpremiär 1928-12-09 Scania Malmö 81 min

Ämnesord

Malmö
Skåne

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?