Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (160 st)

Originaltitel A.-B. Gifta Bort Baron Olson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1928-12-26

Medverkande

Erik A. Petschler
Baltzar Casimir von Gahl, "Baron Olson"

Bror Berger
Efraim Kahn

Anita Dorr
Märta Grooth

Nils Ekstam
Jönson, förvaltare

Gustaf Aronsson
Weller, godsägare

Julia Cederblad
Rose, Wellers dotter

Visa alla medverkande

Handling

Baron Baltzar Casimir von Gahl -- efter ett tidigare äventyr gemenligen kallad "Baron Olson" -- äger visserligen en gammal gård men är skuldsatt upp över öronen och hårt ansatt av...

Visa hela handlingen

Press

"Den goda viljan att åstadkomma ett rejält folklustspel har säkerligen funnits, men resurserna -- och förmågan -- har varit mindre betydande, och filmen har därför snarast blivit en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Söktitel

Filmteam

Medverkande

Erik A. Petschler Baltzar Casimir von Gahl, "Baron Olson"
Bror Berger Efraim Kahn
Anita Dorr Märta Grooth
Nils Ekstam Jönson, förvaltare
Gustaf Aronsson Weller, godsägare
Julia Cederblad Rose, Wellers dotter
Georg Blomstedt Grooth, stadsfiskal
Sonny von Kothen Käthie
Carlo Hultman Lindeberg, lantmätare
Selma Hellander Blenda, piga
Olof Ås Jakob, dräng
Bertil Loqvist betjänt
Agnes Ahlstedt ej identifierad roll
Helga Brofeldt ej identifierad roll
Ossian Brofeldt ej identifierad roll
Einar Eklund ej identifierad roll
Ebba Ekvall ej identifierad roll
Dagny Hagqvist ej identifierad roll
Ida Malmstedt ej identifierad roll
Margit Nyström ej identifierad roll
Maud Stenfeldt ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Petschler-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1928

Handling

Baron Baltzar Casimir von Gahl -- efter ett tidigare äventyr gemenligen kallad "Baron Olson" -- äger visserligen en gammal gård men är skuldsatt upp över öronen och hårt ansatt av björnar. Under ledning av den hänsynslöse juden Efraim Kahn bildar dessa A.-B. Gifta Bort Baron Olson med syftet att se till att baronen gifter sig rikt, dvs med den gräsligt fula dottern till godsägare Weller på Wellersnäs, som anses vara stormrik.

Baronen tvingas att tillsammans med Efraim Kahn bege sig till Wellersnäs för att fria, men för att få den anskrämliga Rose Weller till brud måste han först lära sig lantbruk. Under lärotiden pennaliseras baron Olson svårt av förvaltare Jönsson, undergår flera förödmjukande behandlingar och försätts i de mest löjeväckande situationer.

Slutligen anses emellertid baronen ha kvalificerat sig för Rose och det blir förlovningskalas. Mitt under detta blir godsägare Weller häktad för att ha förskingrat sin nièce Käthies förmögenhet. Aktiebolaget har alltså lurats på konfekten, baron Olson är fortfarande lika utfattig och någon förlovning blir inte av.

När baronen och Kahn slokörade återvänder hem får de veta, att den flicka som baronen egentligen älskar, nämligen Märta Grooth, vunnit högsta vinsten på lotteri. När baronen, åtföljd av aktiebolaget, kommer till Märta för att fria, upptäcker han att förvaltare Jönsson hunnit före och just fått förlovningskyssen av Märta. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 42047
Datum 1928-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1928 meter
Kommentar Provfilmen saknade huvudrubrik. Text 57 i II "Och i en prima baksmälla" bör formuleras något "rödare".


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1928 meter
Längd i minuter 70 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Den goda viljan att åstadkomma ett rejält folklustspel har säkerligen funnits, men resurserna -- och förmågan -- har varit mindre betydande, och filmen har därför snarast blivit en besynnerlig hybrid mellan amerikansk slapstick och svenskt herrgårdslustspel. Kombinationen är icke enbart lycklig, då det hela mest är baronen i olika penibla situationer: baronen i svinstian, baron med en ilsken hund i byxbenen, baron med dynggrepen osv. Detta blir stundom rätt prövande genom den alltför dominerande ställning, som den adlige fjanten intar, vilken i Erik Petschlers tolkning är en stereotyp och obarmhärtig spexkarikatyr. Det förefaller, som om regissören behövde en regissör." (Siglon i SvD)

"Erik Petschler har försökt att göra en lustspelsfilm, Aktiebolaget Gifta Bort Baron Olson, men misslyckats alldeles ohjälpligt kapitalt. Både som regissör, filmförfattare och huvudrollsinnehavare gör han en lika slät figur som den dummerjöns till baron, han själv framställer i filmen. Låt oss för övrigt breda tystnadens och glömskans slöja över hopkoket så förledas vi inte att säga elakheter." (Arbetaren)

"Herr Erik Petschler är förtjänt av uppmuntran både som regissör och filmskådespelare. Det är något redbart och svenskt över hans arbete. Han förefaller att känna begränsningens konst. Han tar sig med andra ord ej vatten över huvudet. Man har en känsla av att han arbetar sig fram film efter film enligt den förnuftiga devisen: bra -- bättre --bäst. Han har varit bra, t ex i Hin och Smålänningen, och nu är han bättre. Nästa gång eller någon gång senare blir han förmodligen bäst. Den här gången har han vårdslösat intrigen. Uppslag och uppränning äro utmärkta, men upplösningen smakar i all sin plötsliga enkelhet sällskapsteater. Så är rollbesättningen på en viktig punkt olämplig. Den fattige baronens tilltänkta herrgårdsbrud är inte måttligt överdriven. I ålder och fulhet, komiken slår slint till trots av aktrisens (Julia Cederblad) goda mimik. Slutligen lider filmen här och var av en de komiska idéernas upprepning. Ingen torde t ex länge här i landet sväva i okunnighet om att hr Petschler, alias baron Olson, om somrarna begagnar långa kalsonger.

Som helhet är filmen emellertid lyckad och småtrevlig. Tempot är lugnt, en smula väl lugn kanske. Lite amerikansk fart skulle inte skada. Ibland. De humoristiska situationerna äro många och välfunna. Longörerna lysa med sin frånvaro. Handlingen utspelas i en hederlig och trovärdigt skildrad svensk miljö. Spelet är gott utan att vara överlägset. Det vill säga, hr Petschler är verkligt bra som baronen och Anita Dorr mycket till sin fördel i en ung flickas skepnad, som regissör har hr Petschler ett gott grepp om material och miljö. Ung och gammal kan med nöje följa baron Olsons dråpligt, knaggliga väg till penningen och flickan på M e t r o p o l - P a l a i s eller S i b y l l a n. (L-m i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Fristående fortsättning på den film som Petschler 1920 regisserat under titeln Baron Olson (1920/7) och som i sin tur baserades på Sigge Strömbergs figur och bok. Inspelad sensommaren 1928.

Inspelning

(sensommaren) 1928 1928
Filmstaden Råsunda Sverige
Älvvik Lidingö Sverige
Ekholmsnäs Lidingö Sverige
Fredriksberg Lidingö Sverige
Trosa Sverige
Torshälla Eskilstuna kommun Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1928-12-26 Odéon Göteborg Sverige 70 min
Urpremiär 1928-12-26 Odéon Göteborg Sverige 70 min
Sverigepremiär 1928-12-26 Röda Kvarn Norrköping Sverige 70 min
Urpremiär 1928-12-26 Röda Kvarn Norrköping Sverige 70 min
Sverigepremiär 1928-12-26 Metropol-Palais Stockholm Sverige 70 min
Urpremiär 1928-12-26 Metropol-Palais Stockholm Sverige 70 min
Sverigepremiär 1928-12-26 Sibyllan Stockholm Sverige 70 min
Urpremiär 1928-12-26 Sibyllan Stockholm Sverige 70 min
Sverigepremiär 1928-12-26 Slottsbiografen Uppsala Sverige 70 min
Urpremiär 1928-12-26 Slottsbiografen Uppsala Sverige 70 min
Sverigepremiär 1928-12-26 Skandia Örebro Sverige 70 min
Urpremiär 1928-12-26 Skandia Örebro Sverige 70 min

Ämnesord

Adel
Ekonomiskt obestånd
Fester
Fordringsägare
Frierier
Förlovningar
Förvaltare
Godsägare
Häktning
Judar
Lidingö
Lotterivinst
Långkalsonger
Nationella minoriteter, judar
Rivaler
Torshälla
Trosa

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Lito Svensk Konstindustri
Affischdesign Bror Berger


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?