Grundfakta

Media (215 st)

Originaltitel Janssons frestelse : En sommarfilm
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1928-12-26

Medverkande

Oscar Byström
baron Casimir von Werne, ägare till godset Werneholm

Margita Alfvén
Inga, baronens dotter

Edvin Adolphson
Gunnar Jansson, storbonde på Ekelunda gård

Stina Berg
Bernhardina, von Wernes husföreståndarinna

Lars Egge
direktör Axel Hall

Lennart Wallén
Lennart Ek, stallpojke på Eklunda

Visa alla medverkande

Handling

Baron Casimir von Werne på Werneholm processar med den unge storbonden Gunnar Jansson på Eklunda gård om ett vattenfall på gränsen mellan ägorna, Lundaforsen. Ärendets utgång är av...

Visa hela handlingen

Press

"Egentligen hade Janssons frestelse, som ges på Skandia, sin urpremiär ombord på 'Kungsholm', när den stävade på sin första färd mot Amerika. Telegrafen meddelade då, att filmen gjorde...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Smink
Textdesign

Medverkande

Oscar Byström baron Casimir von Werne, ägare till godset Werneholm
Margita Alfvén Inga, baronens dotter
Edvin Adolphson Gunnar Jansson, storbonde på Ekelunda gård
Stina Berg Bernhardina, von Wernes husföreståndarinna
Lars Egge direktör Axel Hall
Lennart Wallén Lennart Ek, stallpojke på Eklunda
Jullan Kindahl mor Kerstin, Gunnars mor
Knut Frankman gubben Jan, Gunnars far
Axel Hultman gubben Jan, Gunnars far
Knut Frankman gubben Matts, Gunnars morbror
Axel Lagerberg Ernst Winkler, advokat
Sigurd Wallén herre i totalisatorkön
Oscar Åberg Johan, stallskötare på Werneholm
John Degerberg lantmätaren
Axel Fyhr A. Fhyr, von Wernes jockey
Atos Berg ej identifierad roll
Martin Karlson ej identifierad roll
Signe Törneqvist ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1928
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Baron Casimir von Werne på Werneholm processar med den unge storbonden Gunnar Jansson på Eklunda gård om ett vattenfall på gränsen mellan ägorna, Lundaforsen. Ärendets utgång är av yttersta vikt för den skuldsatte baronen, inte minst därför att han pressas av direktör Axel Hall.

Baronens dotter Inga kommer hem från en skolvistelse i Frankrike och blir föremål för direktörens ännu så länge gentlemannamässiga uppvaktning. Själv blir Inga alltmer nyfiken på den långt mindre gentlemannalike men virile travfantasten Gunnar Jansson. Hon inleder en rätt avancerad flirt med faderns ärkefiende.

Vid ett möte i Werneholms stall driver hon Gunnars känslor så långt att han tappar behärskningen och omfamnar henne. Hon svarar med att ge honom ett rapp med sin ridpiska. Han reagerar brutalt, sliter åt sig piskan och kastar henne med sårat förakt i höet.

Den fientliga stämningen mellan Werneholm och Eklunda blir något försonligare när Gunnars stallpojke Lennart erbjuder sig att rida en av von Wernes hästar i en kapplöpning och vinner. Strax därpå faller Inga av sin häst under ett jaktparti, svimmar och tas om hand av Gunnar, varvid relationerna ytterligare fördjupas under ömsesidiga ursäkter för tidigare förlöpningar.

I samma veva som Inga under en fiskeutflykt avvisar ett närmande från direktör Hall genom att kasta en lax i ansiktet på honom, kommer meddelandet att Gunnar vunnit målet om Lundaforsen i Högsta Domstolen. Hall försöker utpressa sig till ett kompanjonskap med Gunnar genom att hota med att annars tvinga släkten Werne bort från fädernegodset. Gunnar avvisar bryskt hans propåer, erbjuder i stället baronen kompanjonskap samt förenar sina öden med Ingas.

Censur / granskning

Censurnummer 45747
Datum 1930-12-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1799 meter
Kommentar Aktlängder: 477-285-314-316-407 = 1799 m.


Censurnummer 41982
Datum 1928-12-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2023 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 496-449-317-338-448 = 2023 m. Längsta visningskopians aktlängder: 482-449-319-337-448 = 2034 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 17
Längd i meter 2023 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Egentligen hade Janssons frestelse, som ges på Skandia, sin urpremiär ombord på 'Kungsholm', när den stävade på sin första färd mot Amerika. Telegrafen meddelade då, att filmen gjorde succé, och efter att nu med egna ögon ha beskådat filmaktiebolaget Minervas verk kan man oförbehållsamt instämma i de vackra lovorden. Det vilade en glad och god sommarfläkt över Sigurd Walléns och författaren Henning Ohlssons gemensamma produkt, som har stora utsikter att vinna första pris i säsongens svenska produktion." (AB)

Janssons frestelse fick i stort sett ett positivt mottagande i Stockholmspressen. Sigurd Wallén ansågs ha gjort ett hedervärt arbete, Margita Alfvén hälsades av de flesta välkommen åter till vita duken efter en tids sjukdom, och sommarnaturen var behaglig att återuppleva i vintermörkret. Robin Hood i StT var emellertid missnöjd. "Vi äga nämligen bara en filmregissör i Sverige, och det är inte han som har gjort Janssons frestelse."

I efterhandsperspektiv är det av ett visst förbryllande intresse att se hur Edvin Adolphson vid denna tid kunde betygsättas som förste älskare. I SocD skrev Moje: "Han är inte så ung och skön längre, och så har han spelat bovens roll så många gånger förut, att man inte tror honom mer än jämt." Allra mest kuriöst är att uppfattningen delades av den person som så småningom mer än kanske någon annan skulle exploatera hans utförsgåvor i detta rollfack, den blivande producenten Lorens Marmstedt, signaturen Siglon i Svenska Dagbladet:

"Höga vederbörande ha liksom svensk filmpublik i allmänhet insett, att Edvin Adolphsons filmbegåvning bör tillvaratagas i större uppgifter, och därav får väl hans placering som förste älskare i Janssons frestelse förklaras. Det är likväl tvivelaktigt, att en så framstående karaktärsskådespelare som Adolphson lämpar sig för detta fack, och denna film visar åtminstone inga förutsättningar härför."

Siglon var även i övrigt högst kritisk mot Janssons Frestelse: "Scenariot har Sigurd Wallén utarbetat i samråd med Henning Ohlsson; den senare förmår knappast prestera en acceptabel filmintrig, och den förre är teaterman ut i fingerspetsarna. Eller med andra ord: han är inte filmman. Samarbetet blir under sådana förhållanden föga givande, och iscensättarens uppgift består huvudsakligen i att koka soppa på smånubb, vilket är ganska svårt, då otillräcklig kännedom om bildkomposition, klippning och andra filmtekniska finesser föreligger. Takten måste därför bli släpig och gäspig, handlingen blir bortplottrad, bagateller få dominera och en så tacksam scen som hästkapplöpningen måste klicka i rytmiskt hänseende. Bristande sinne för proportioner! Tyvärr sällar sig till detta även brist på smak: man sitter mållös inför något så tarvligt som den scen, där den annars älskliga Margita Alfvén slänger en nyss uppdragen, halvmeterlång fisk i ansiktet på en närgången beundrare."

Kommentar Svensk filmografi

Janssons frestelse spelades in sommaren 1928.

Sigurd Walléns pjäs uruppfördes på Folkteatern i Stockholm i författarens regi 1914, och spelades därefter på åtskilliga scener. I Stockholm hade den senast framförts 1923 på Folkets Hus.

Filmen är präglad av det vid denna tid gångbara filmmotivet "the battle of the sexes", och det är möjligen också signifikativt för tiden, att filmversionens intrig på ett avgörande sätt skiljer sig från det fjorton år gamla pjäsunderlaget.

Vari den frestelse skulle bestå som Jansson är utsatt för, förblir i filmen dunkelt - i originalet frestas bonden att överge en kvinna av sin egen klass för herrgårdsfrökens skull!

I minnesboken "Revydags", (s. 81-82) beskriver Sigurd Wallén detta sitt dramatiska förstlingsverk.

Som framgår av recensionscitatet ur Aftonbladet ingick urpremiären på Janssons frestelse bland evenemangen ombord på Kungsholms första Amerika-resa, som anträddes från Göteborg den 24 november 1928.

Förlaga

Originaltitel Janssons frestelse (Pjäs)
Författare Sigurd Wallén


Inspelning

(sommaren) 1928 1928
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Karseforsen Laholm Sverige (exteriör)
Fröllinge slott Halmstad Sverige (exteriör)
Skottorps gård, Halland Sverige (exteriör)
Jägersro Malmö Sverige (exteriör)

Visningar

Sverigepremiär 1928-12-26 Röda Kvarn Gävle Sverige 104 min
1928-12-26 Victoria Göteborg Sverige 104 min
1928-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 104 min
1928-12-26 Skandia Norrköping Sverige 104 min
1928-12-26 Skandia Stockholm Sverige 104 min
1928-12-26 Svea Sundsvall Sverige 104 min
1928-12-26 Skandia Uppsala Sverige 104 min
Urpremiär 1928-12-26 Röda Kvarn Gävle Sverige 104 min
1928-12-26 Victoria Göteborg Sverige 104 min
1928-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 104 min
1928-12-26 Skandia Norrköping Sverige 104 min
1928-12-26 Skandia Stockholm Sverige 104 min
1928-12-26 Svea Sundsvall Sverige 104 min
1928-12-26 Skandia Uppsala Sverige 104 min

Ämnesord

Adel
Bonde
Direktörer
Ekonomiskt obestånd
Fiske
Fordringsägare
Hästar
Högsta Domstolen
Jakt
Jägersro
Kapplöpningar
Kompanjonskap
Laxfiske
Marktvist
Olyckstillbud
Ridolycka
Ridpiska
Rivaler
Stallpojke
Svimning
Trav
Utpressning
Vattenfall

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1954


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1954


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Janssons frestelse.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Janssons Versuchung. Nach der Comödie von Sigurd Wallén.
Omfång 27 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Janssons frestelse.
Omfång 19 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janssons frestelse. Efter Sigurd Walléns pjäs. Till filmen av författaren och Henning Ohlson.
Omfång 77 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janssons frestelse.
Omfång 82 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janssons frestelse.
Omfång 78 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janssons frestelse. Efter Sigurd Walléns pjäs med samma namn. Till filmen av författaren och Henning Ohlson.
Omfång 77 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?