Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (49 st)

Originaltitel Med Sven Hedin i Österled
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1928-12-26

Handling

Med utgångspunkt från staden Paoto i Inre Mongoliet startar "den största vetenskapliga expedition, som någonsin tågat mot hjärtat av jordens största kontinent". 300 kameler har köpts in...

Visa hela handlingen

Press

Stor kritikersuccé. "Särskilt i denna tidning ha vi alltid sökt ge bildningsfilmer av denna art allt det stöd de äro förtjänta av, i förhoppningen att just bland N.D.A:s läsare...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
TV-titel i Sverige

Filmteam

Foto
Redigering

Medverkande

- Se kommentar.

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (se Kommentar)
Samproduktionsbolag Lufthansa AG
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1928

Handling

Med utgångspunkt från staden Paoto i Inre Mongoliet startar "den största vetenskapliga expedition, som någonsin tågat mot hjärtat av jordens största kontinent". 300 kameler har köpts in för att användas som lastdjur.

I lamaklostret Shonde-miao tas man emot av Johos Lama ("levande gud") och får bevittna hur ett barn av prästerna koras till hans efterträdare.

Färden går vidare genom Gobi-öknen, förbi ruinstaden Khara-khoto till oasen Etsin-gol, där Sven Hedin och den kinesiske professorn Sin Ping-chang dömer en kameltjuv att lämna lägret.

Under den fortsatta färden genom öknen drabbas expeditionen av en fruktansvärd sandstorm. Sven Hedin insjuknar i gallstensbesvär och måste bäras vidare. Sandstormen avlöses av snöstorm och häftig kyla, varvid många av kamelerna stupar.

Vid Sebisteis källa stannar den sjuke Sven Hedin tillsammans med kamraterna Erik Norin, David Hummel och Folke Bergman för att fira jul, medan den övriga större delen av expeditionen fortsätter färden västerut för att så småningom undsätta Hedin med en hjälpexpedition.

Via städerna Hami och Turfan når expeditionen Sinkiangs huvudstad Urumtsi, där generalguvernören Yang Tsen-sin tar emot med stor militär eskort.

Censur / granskning

Censurnummer 42066
Datum 1928-12-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2087 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2087 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stor kritikersuccé.

"Särskilt i denna tidning ha vi alltid sökt ge bildningsfilmer av denna art allt det stöd de äro förtjänta av, i förhoppningen att just bland N.D.A:s läsare finna en förstående publik. Den stora, breda publiken vill nu helst ha filmdramatik. Men vi skulle våga tro att inom en kulturellt vaken läsekrets bör finnas den filmpublik, som uppskattar kulturfilmer av det slag som Sven Hedin nu givit oss. (-) Det ges sällan som hos denna en film ur vilken man samtidigt kan ösa så mycken kunskap som den från början till slut är fängslande och underhållande." (P J E i NDA)

"Med Sven Hedin i österled är en utomordentlig, populärvetenskaplig film, gripande, lärorik, spännande och ställvis smått humoristisk -- lika väl tillrättalagd för vuxna åskådare som skolungdom. Blir ej denna 'äventyrsfilm' en succès, så blir väl ingen film det." (A Lbk i StD)

"En förtjusande film. Fotografen har haft öga och känsla för alla måleriska och mänskliga värden -- mörka ruggiga kameler mot en ljus solnedgångshimmel, tultiga mongolbarn lekande med lurviga åsnor, springet av tjänande bröder med tebrickor i den mäktiga generalguvernören Yangs trappor i Urumtji. Samt framförallt: den lilla antilopkalven, som adopterades av expeditionen, fin och nervös som ett asparagusgräs, ömsom diande en flaska med napp, ömsom en stångande gets stinna juver." (Robin Hood i StT)

"Några högtidsdagar firas med underliga mongoliska danser och idrottslekar, vilka göra filmen till ett värdefullt etnografiskt dokument. För resten är det vardag, tung, mödosam och emellanåt rätt så hopplös vardag. Människor och djur fara illa -- de senare mest. Det är ingen film för s k mopstanter, denna. Det är ont om djurskyddsföreningar i Mongoliet, vilket man understundom beklagar, ty det förefaller som om man där ute hanterar sina djur en smula väl vårdslöst. Men det kanske är livets hårda lag, och för den får man väl böja sig. Och just därför att man gör det tycker man att en liten scen som endast visat ett litet mongoliskt busfrö sparkande en hund är fullkomligt onödig. Där är det inte nödvändigheten som tvingar till brutalitet, men det är förstås så innerligt näpet och rart allt vad de små oskyldiga barnen ta sig till. Ack ja!" (-n i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Sven Hedins sista stora expedition till det inre av Asien försiggick med flera avbrott från 1926 till 1935.

Filmen hänför sig enbart till dess första period och närmare bestämt till den karavanfärd som anträddes våren 1927 från Paoto och som nådde målet Urumtsi i Sinkiang (Östturkestan) ett år senare.

Med på denna del av expeditionen var bl a chefsgeologen och kartografen Erik Norin, arkeologen Folke Bergman, den danske officeren och musikforskaren Henning Haslund, botanikern och livläkaren David Hummel, karavanföraren "Hertig" F.A. Larson, trosschefen Georg Söderbom samt den kinesiske professorn Sin Ping-chang.

Resan finaniserades av det tyska Lufthansa som önskade få möjligheterna till flygförbindelse mellan Kina och västerlandet utrönta. Bland de resurser som Lufthansa ställde till expeditionens förfogande fanns bl.a. fotografen Paul Lieberenz. Några planer på att exploatera filmupptagningarna kommersiellt tycks inte ha föresvävat Lufthansa.

Det är oklart vilken omfattning SF:s producentskap sedan haft. En god gissning torde vara att det inskränkt sig till redigering och kopiering av biograffilmen. Det är likaså en öppen fråga om Sven Hedins insats i redigeringsarbetet sträckt sig längre än till allmänna anvisningar och gallringsprinciper: det inspelade dokumentmaterialet ska enligt uppgift ha omfattat avsevärt mycket mer än vad som behölls i biograffilmen. I Tyskland gick filmen under titeln Mit Sven Hedin durch Asiens Wüsten och uppgavs vara både producerad och distribuerad av Lieberenz.

Expeditionen kom till stånd under omständigheter som var åtskilligt bekymmersammare än vad som framgår av filmen, bl.a. beroende på det ytterst labila inrikespolitiska läget i Kina. Med en fermitet som var kännetecknande för Sven Hedin hann han få ut en bok om expeditionen redan innan filmen låg färdig, "Åter till Asien" (1928). Filmen använder f.ö. bokens illustrationer för att åskådliggöra expeditionens färdväg. En kortfattad beskrivning av karavanfärden och de omständigheter som utifrån påverkade den ges i Eric Wennerholms biografi "Sven Hedin" (1978), ss 200 ff.

I samband med filmens lansering i Sverige uppgavs att den samtidigt hade premiär på Sture i Stockholm och på en biograf i Peking. Uppgiften har inte kunnat bekräftas.

I augusti 1929 återkom Sven Hedin som filmperson i en kortfilm från det amerikanska bolaget Paramount, där han berättade om sina Kina-äventyr i vad som förefaller ha varit den första biografvisade talfilmen med svenskt tal. Filmen visades i Stockholm på Olympia som förspel till den amerikanska ljudfilmen En fallen ängel.

Med Sven Hedin i österled finns bevarad hos Sveriges Television och har visats i TV under titeln Mot Urumtsi.

Inspelning

Se innehållsreferat.

Visningar

Sverigepremiär 1928-12-26 Sture Stockholm Sverige 76 min
Urpremiär 1928-12-26 Sture Stockholm Sverige 76 min
TV-visning 1962-11-24 Sverige 73 min
1963-01-21 Sverige 73 min

Ämnesord

Dokumentärfilm
Expedition/vetenskaplig
Kineser
Ostasien
Snöstormar
Stormar

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Med Sven Hedin i österled.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?