Grundfakta

Media (132 st)

Originaltitel Hjärtats triumf
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1929-09-16

Medverkande

Edvin Adolphson
Torsten Bergström, gruvförman

Carl Brisson
Lars Holm, gruvförman

Lissy Arna
Märta Tamm

Anna Lindahl
Eva Bergström, Torstens syster

Axel Hultman
Axel Tamm, handelsman, Märtas far

Waldemar Wohlström
lappen Heikka

Visa alla medverkande

Handling

I en liten gruvby norr om polcirkeln bor Torsten Bergström, förman för dagskiftet, tillsammans med systern Eva och kamraten Lars Holm, förman för nattskiftet. Lars och Eva är förlovade....

Visa hela handlingen

Press

"Svensk Filmindustris senaste vildmarksfilm Hjärtats triumf blev en större triumf för vildmarken än för hjärtat. Sin styrka har nämligen denna film avgjort i vildmarksskildringen och i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
B-foto

Medverkande

Edvin Adolphson Torsten Bergström, gruvförman
Carl Brisson Lars Holm, gruvförman
Lissy Arna Märta Tamm
Anna Lindahl Eva Bergström, Torstens syster
Axel Hultman Axel Tamm, handelsman, Märtas far
Waldemar Wohlström lappen Heikka
Weyler Hildebrand gruvarbetare
Harry Ahlin gruvarbetare
Bengt Djurberg gruvarbetare
Tor Weijden gruvarbetare
Lisskulla Jobs ej identifierad roll
Ludde Juberg ej identifierad roll
Harald Wehlnor ej identifierad roll
Mattias Andersson ej identifierad roll
Alli Halling ej identifierad roll (OBS! Ej Anna Halling)
Richard Lundin ej identifierad roll
Gustaf Stéhn ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Samproduktionsbolag British International Pictures, Ltd.
Wardour Films, Ltd.
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1929

Handling

I en liten gruvby norr om polcirkeln bor Torsten Bergström, förman för dagskiftet, tillsammans med systern Eva och kamraten Lars Holm, förman för nattskiftet. Lars och Eva är förlovade.
Byns handelsman och krogägare har en dotter, den vampiga Märta Tamm, som efter att en tid ha prövat på storstadslivet återkommit till byn. I motsats till Eva är hon lättsinnig med karlar och moral, och hon flirtar öppet med Torsten samtidigt som hon slår sina lovar också kring Lars. Hon får höra talas om en gammal guldskatt som ska ligga gömd någonstans i fjällen. I sin girighet blir hon fixerad vid tanken och lockar den hemlighetsfulle samen Heikka att mot ersättning i form av alkohol berätta om skattens belägenhet.
Märtas förföriska konster sätter så småningom både Torstens och Lars' lidelser i svallning, och hos båda underblåser hon tanken att söka reda på skatten. Ingen av kamraterna känner den andres planer eller kärleksförhoppningar, men Eva märker med förtvivlan hur Märta lockar Lars ifrån henne.
Torsten ger sig ensam ut på skidor i Sarekmassivets vildmark för att leta efter guldskatten. Under sina färder bland fjällen råkar han ut för en våldsam snöstorm som är nära att kosta honom livet. Hans räddning blir en enslig fjällstuga där han söker skydd. Till sin häpnad finner han att stugan inte är tom -- Lars har före honom tagit sin tillflykt dit. Mötet blir ansträngt hjärtligt och samvaron i stormen så småningom alltmer irriterad. När de genomskådar varandras syften flammar svartsjukan upp, de forna vännerna slåss på liv och död i ödemarken, och Torsten lämnar den svårt knivskurne Lars att begravas i snön.
När Torsten efter två veckors bortovaro återvänder till byn söker han upp Märta, rasande av svartsjuka. De har en handgriplig uppgörelse, Märta anklagar Torsten för att ha mördat Lars. Hon beslutar sig för att lämna gruvbyn för alltid. Torsten blir alltmer grubblande och dyster, och folket i byn ger upp hoppet om att Lars fortfarande är i livet.
I själva verket har nomadiserande samer funnit och tagit vård om Lars, som efter tillfrisknandet återvänder till byn, där han tas emot av den trogna Eva.
Mitt under deras vemodiga försoningssamtal ljuder alarmsignalen nerifrån gruvan. Ett ras har inträffat och Torsten har räddningslöst blivit kvar därnere. Lars erbjuder sig att ta den stora risken att gå ned i gruvschaktet för att försöka rädda sin kamrat. Han lyckas ta sig fram och frigöra Torsten som ligger begravd bland bjälkar och stenblock.
Med fara för eget liv bär Lars Torsten genom gruvgångarna, i hissen försonas de två, och uppe på marken väntar hurrande bybor och Eva som tar emot med en kram och en kyss. De tre kan åter börja leva tillsammans, lika lyckliga som förr.

Texten reviderad 2011-01-21

Censur / granskning

Censurnummer 43351
Datum 1929-09-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2583 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2583 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Svensk Filmindustris senaste vildmarksfilm Hjärtats triumf blev en större triumf för vildmarken än för hjärtat. Sin styrka har nämligen denna film avgjort i vildmarksskildringen och i skildringen av livet i nybyggarsamhällena i övre Norrbotten -- instängdheten, ensamheten, 'tråkigheten på landet' har utmärkt fångats på duken. Här ha regissör och fotograf tillsammans utfört ett förträffligt arbete, som kulminerar i skildringen av gruvraset, en briljant scen, som gjordes fullständigt illusoriskt. Filmens svaghet tycks främst ligga i manuskriptet, vars falskromantiska kärlekshistoria det inte bör ha varit alltför lätt att krama must och mening ur." (B i NDA)

Någon nämnvärd kritikerframgång blev inte Hjärtats triumf, därtill befanns historien och personerna alltför krystade. Arbetarens recensent fällde det hårdaste omdömet: "Vi måste därför anse det vara slöseri med pengar och arbetskraft, för att ej tala om publikens tid, som måste ägnas åt beskådandet av denna tråkiga historia."

Robin Hood i StT menade att manusförfattaren Paul Merzbach var en dålig människokännare, "hans personer bli aldrig annat än abstraktioner -- och ganska ledsamma sådana -- vilka handla utan inre tvång, drivna bara av författarens tyska godtycke." Robin Hood tyckte över huvud taget att filmen verkade tysk i dålig mening: "Vilhelm Bryde skulle visserligen gå in för en s v e n s k filmproduktion, hette det vid regimskiftet, men det är så lätt att säga tulipanaros. Paul Merzbach lämnades i orubbat bo, och han är så äppeltysk en schweizare kan vara. Därmed blev allt tal om en svensk renässans för Sveriges film bara nonsens. Herr Bryde har heller icke kunnat reda sig med svenska skådespelare: Lissi Arna är nästan lika äppeltysk som herr Merzbach."

AB var vänligare mot gästförfattaren. "Dr. Paul Merzbach, som författat scenariot, har här skapat ett stycke nordlandshistoria, som griper och river. Publiken vred sig och våndades, när de realistiska scenerna från gruvexplosionen upprullades. Snöstormarna på fjället gåvo också en levande bild av hur det går till vid de katastrofer, vilka så gott som varje år kräva människoliv."

Av skådespelarna blev Anna Lindahl hyllad över hela linjen, Edvin Adolphson fick rätt gott betyg, Carl Brisson ansågs överlag alltför operettcharmig och Lissi Arna möttes av flera starka reservationer.

Kommentar Svensk filmografi

Den danskfödde boxaren, kabaréartisten, operettcharmören och filmstjärnan Carl Brisson (1893--1958) var vid denna tid mycket populär, fr a i England, där han nyligen framträtt i bl a Alfred Hitchcocks Cirkusboxaren (The Ring). Han hörde till de högst betalda stjärnorna i Europa, och för rollen i Hjärtats triumf fick han närmare 51 000 kronor (Edvin Adolphson fick 12 200:--).

Filmens andra importförvärv, österrikiskan Lissi Arna, hade några tyska filmroller bakom sig.

Inspelningen ägde rum vårvintern 1929. Vid starten var Axel Lindblom engagerad som fotograf men överfördes därefter till London och den svensk-engelska produktionen Fången 53 (1930/1). Fotoarbetet övertogs av Julius Jaenzon. Hjärtats triumf innehåller påfallande mycket kamerarörelser, främst i djupled, och i slagsmålsscenen har t o m handkamera kommit till användning.

Valsen "Hjärtats triumf" specialkomponerades för filmen av Harald Mortensen till text av Herr Dardanell (Tor Bergström) och utgavs på grammofonskiva. Planer att förse filmen med ljud förelåg men blev aldrig förverkligade.

Detta var film nr 2 i Vilhelm Brydes svensk-engelska samarbetsprogram men mindre lyckosam än den föregående samproduktionen Synd (1928/8). Hjärtats triumf kostade enligt SF:s bokföring ca 310 000 kronor att framställa, gick med en samlad förlust på ca 110 000 och tog in ca 56 000 i filmhyror på den svenska biografmarknaden.

Inspelning

(vårvintern) 1929 1929
Filmstaden Råsunda Sverige
Bispbergs gruva Säter, Dalarna Sverige
Åre, Jämtland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Gävle Sverige 94 min
Urpremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Gävle Sverige 94 min
Sverigepremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 94 min
Urpremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 94 min
Sverigepremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min
Sverigepremiär 1929-09-16 Svea Sundsvall Sverige 94 min
Urpremiär 1929-09-16 Svea Sundsvall Sverige 94 min
Sverigepremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Örebro Sverige 94 min
Urpremiär 1929-09-16 Röda Kvarn Örebro Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Hjärtats triumf
Kompositör Harald Mortensen (1929)
Textförfattare Herr Dardanell (1929)


Ämnesord

Alkoholkonsumtion
Bergslagen
Bispberg
Fjäll
Försoning
Gruvolyckor
Handelsmän
Kamratskap/manligt
Knivskärning
Krogar
Nationella minoriteter, samer
Norrland
Olyckstillbud
Rivaler
Räddningsbragd
Samer
Sarek
Skattgömma
Skidor
Slagsmål
Stormar
Svartsjuka
Vård av sjuk
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2494


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Hjärtats triumf. Svensk synopsis. Av Paul Merzbach.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Hjärtats triumf. English synopsis.
Omfång 8 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Hjärtats triumf. Deutsches Exposé.
Omfång 10 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Hjärtats triumf.
Omfång 4 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?