Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (76 st)

Originaltitel Ville Andesons äventyr : En serie upptåg och befängda hyss av Svarta Masken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1929-09-21

Medverkande

Sune Holmqvist
Vilhelm "Ville" Andeson

Carl Hagman
Andeson, Villes far

Mona Geijer-Falkner
Hjohanna Andeson, Villes mor

Gustaf Lövås
Lövberg, Andesons granne

Dagmar Ebbesen
Lövbergskan

Anna-Lisa Baude
Kalssonskan, Andesons granne, ackuschörska

Visa alla medverkande

Handling

Andeson kommer hem med Henrixon just som fru Hjohanna bonat golvet. Alla halkar omkring medan grannkärringarna kikar på förödelsen genom brevlådsöppningen. Barnen på Breda Gatan...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmskritikerna var uppenbarligen ganska roade av tjuvpojkstricken och situationskomiken, även om ett par av recensenterna tog avstånd från de mest hjärtlösa upptågen. Man påtalade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Arkitekt
Scenario
Förtexter

Medverkande

Sune Holmqvist Vilhelm "Ville" Andeson
Carl Hagman Andeson, Villes far
Mona Geijer-Falkner Hjohanna Andeson, Villes mor
Gustaf Lövås Lövberg, Andesons granne
Dagmar Ebbesen Lövbergskan
Anna-Lisa Baude Kalssonskan, Andesons granne, ackuschörska
Eric Gustafson Henrixon, stensättare
Inez Lundgren Hjenni Glaksman, tvätterska
John Wilhelm Hagberg Klasse, Villes bror
Kurt Welin Enberg, slaktare
Artur Rolén Klasses rival
Britt Hagman Villes lillasyster
Disa Gillis Henrixons partner på dansbanan
Nils "Banjo-Lasse" Larson banjospelaren i trion på dansbanan
Einar Groth violinisten i trion på dansbanan
Tore Svensson dragspelaren i trion på dansbanan
Alf Östlund man på dansbanan/man på Djurgårdsfärjan
Axel Lagerberg man på dansbanan
Åke Uppström man på dansbanan

Bolag

Produktionsbolag Filmfred Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fredrik Andersons Filmbyrå 1929

Handling

Andeson kommer hem med Henrixon just som fru Hjohanna bonat golvet. Alla halkar omkring medan grannkärringarna kikar på förödelsen genom brevlådsöppningen.

Barnen på Breda Gatan spelar fotboll. Ville Andeson får stryk av slaktarn. Efteråt tjärar Ville fast skorna i gatan för Lövbergskan och Karlssonskan som står och skvallrar. Ville får en örfil av sin pappa. Går gråtande hem till sin mamma, som även hon sitter och gråter för att maken super. De tröstar varandra. I våningen under sitter Lövbergskan och sjunger till gitarr i fönstret. Ville häller vatten på henne så att hon faller ut på gatan. Får en hurring av Lövberg.

Villes bror Klasse flirtar med den vackra Hjenni som arbetar i kvarterets tvätteri. Ville fäster ihop Klasses byxben med en säkerhetsnål så att han faller omkull i famnen på Hjenni.

Villes föräldrar grälar vid matbordet, men vänder sedan sin ilska mot Lövbergskan som för oljud genom att fortsätta att spela och sjunga utanför på gården. Lövberg och Klasse hjälps åt att bära in Lövbergskan med våld.

På lördagen ska Andeson raka sig. Ville har bytt ut rakspegeln mot en buktad spegel, så att Andeson blir vettskrämd när han ser sitt förvrängda ansikte. Han bestämmer sig för att sluta dricka och slänger motboken i vasken. Så småningom genomskådar han sonens hyss och klår upp honom.

Under helgen far familjen Andeson på utflykt med Lövbergs lastbil. Man försöker sätta upp tält för att campa, vilket slutar i fullt kaos. Om natten släpper Ville in en igelkott i tältet. Alldeles i närheten har Henrixon satt upp ett eget tält, och på morgonen bjuder han Andeson och Lövberg på brännvin. Ville raserar Henrixons tält. Hjohanna blir skrämd från vettet av en ko, ytterligare ett upptåg från Villes sida.

Till utedansbanan i närheten kommer Klasse och Hjenni. Efter att ha svärmat en stund nere vid sjön bestämmer de sig för att förlova sig. Föräldrarna Andeson tror av egen erfarenhet att de gör sig evigt olyckliga men gratulerar ändå. Hemfärden från campingutflykten sker i hällande regn.

Ville får jobb som hoppilandkalle vid en djurgårdsfärja. Trillar i vattnet och ställer till annat elände: båten tar med sig bryggan ut till sjöss. Ville rymmer simmande från jobbet.

Samtidigt pågår bröllopsmiddag hemma på Söder för Klasse och Hjenni. Grannarna är gäster. Andeson, Henrixon och Lövberg försöker hålla tal men misslyckas, varför festen håller på att ända i storgräl. För att göra stämningen högtidligare sjunger Klasse en vacker sång om Stockholm och Söder. Han sjunger delvis vänd från kameran, och sången illustreras med vyer från huvudstaden. Plötsligt kommer Ville hem, dyblöt. Han får smörj av pappan.

Censur / granskning

Censurnummer 43353
Datum 1929-09-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2146 meter
Kommentar Texterna nr 6, 107, 155 och 166 ändras till en avfattning, mera lämplig för barn. Granskningskopians aktlängder: 310-263-390-418-300-465 = 2146 m. Längsta visningskopians aktlängder: 316-267-401-426-306-487 = 2203 m., kortaste visningskopians aktlängder: 315-265-393-423-303-481 = 2180 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2203 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmskritikerna var uppenbarligen ganska roade av tjuvpojkstricken och situationskomiken, även om ett par av recensenterna tog avstånd från de mest hjärtlösa upptågen. Man påtalade brister i uppbyggnad, sammanhang och hopfogning men fann på det hela taget anrättningen behändig, livlig och svensk.

Unge Sune Holmqvist ansågs allmänt vara ett fynd i titelrollen, den långa raden av revyartister omkring honom fick beröm för sin dråplighet, och filmen spåddes betydande livslängd, inte minst pga den yngsta publikens intresse.

"Käringarna, som av Ville beckas fast i gatan så att de måste krypa ur skorna för att komma loss, älskaren, som finner byxbenen hopsydda då han skall resa sig, ångbåts-Kalle, som glömmer kasta loss så att den fullpackade bryggan drages i sjön, se där några prov på filmens burleska humor." (AB)

"Av Villes äventyr fick man ej se så värst mycket och en del av de puts han satte i scen voro mindre roliga än simpla. Det är en egendomlig inkonsekvens att låta denna historia vara barntillåten, medan man ängsligt barnförbjuder många filmer med långt bättre tendens." (Arbetaren)

"Man störs ej av osmakligheter. Visserligen gnistrar manuskriptet inte av geniala infall, men författarna ha heller ej sökt krysta till handlingen. Filmen flyter lugnt och hemtrevligt, och många personer i långsmala Sverige komma att ha nöje av den. Det skrattades friskt på premiären. (-) Bland skådespelarna tycks herr Calle Hagman utgöra ett fynd för svensk film. Han arbetar med små fina medel, men förstår trots detta att göra sig underhållande. Med större träning och bättre manuskript kunde han bli en internationell stjärna. Redan nu når han upp till många berömda amerikaner." (Robin Hood i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Anna Myrberg (1878-1931) medarbetade under pseudonymen Svarta Masken i skämttidningen Kasper, där hon bl a skrev sina humoresker om Ville Andeson, avfattade på utomordentligt folklig stockholmska. Några av berättelserna publicerades i bokform, bl.a. i "Ville Andeson blir pracktisk" 1929.

Filmen producerades av Fredrik Anderson som 1922 stått bakom en annan publikt mycket framgångsrik buspojkshistoria, nämligen den första filmversionen av Anderssonskans Kalle (1922/4).

Som Ville Andeson filmdebuterade en hotellpojke på Anglais i Stockholm, Sune Holmqvist. Klasses, dvs John Wilhelm Hagbergs sång till Stockholm och Söder i den avslutande bröllopssekvensen är uppenbart avsedd som ett ljudfilmsinslag. Så vitt bekant har emellertid filmen aldrig framförts med ljud.

(Tillägg till kommentaren 2013-06-14 samt reviderat 2016-09-06)
Tidigare trodde man att filmen aldrig framförts med ljud, men 2007 påvisade Thommy Gustafsson i sin doktorsavhandling att filmen visst hade visats med ljudfilmsinslag. Recensionen i Svenska Dagbladet dagen efter premiären beskriver John Wilhelm Hagbergs sångnummer på följande sätt: "Den sistnämndes insjungning av en sång till Stockholm var för övrigt inlagd på Sibyllan, så lite ljudfilm blev det även om det var klent med synkroniseringen." Emellertid verkar det inte ha varit rätt insjungning som spelats under premiären. I en notis i Svenska Dagbladet den 26 oktober står att man till nypremiären dagen dessförinnan "fått hit den synkroniserade upplagan från Berlin, som man förgäves väntade på till den första premiären." Eftersom Ville Andesons äventyr premiärvisades tre veckor innan Konstgjorda Svensson hade den kunnat räknas som den första kända svenska långfilmen med inslag av synkroniserat ljud, om än bara under en scen i slutet av filmen. Att ljudet vid premiärtillfället verkar ha varit en felaktig inspelning gör frågan om vilken film som får anses vara den första svenska långfilmen med synkrona ljudinslag ytterst komplicerad.

Förlaga

Originaltitel Ville Andeson (Fiktiva personer)
Författare Svarta Masken


Inspelning

1929-06 1929-09
Drottningholm Ekerö Sverige
Filmstaden Råsunda, Solna Sverige
Södermalm Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Djurgårdsstaden Stockholm Sverige
Djurgårdsfärjan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1929-09-21 Imperial Stockholm 80 min
1929-09-21 Röda Lyktan Stockholm 80 min
1929-09-21 Sibyllan Stockholm 80 min
Urpremiär 1929-09-21 Imperial Stockholm 80 min
1929-09-21 Röda Lyktan Stockholm 80 min
1929-09-21 Sibyllan Stockholm 80 min

Ämnesord

Barn
Bröllop
Familj
Käringar
Rackartyg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1980


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 102 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 101 s. (miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Textlista.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 19
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?