Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (161 st)

Originaltitel Norrlänningar : En historia om baggböleri och kärlek
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1930-02-03

Medverkande

Carl Barcklind
disponent Mauritz Berg, sågverksägare

Elisabeth Frisk
Annie, hans dotter

Georg Blomstedt
hemmansägare Carl Johan Edlund på Forsa

Hilda Borgström
hans hustru

Harry Ahlin
Gunnar, deras son

Stina Berg
mamsell Malin, Bergs hushållerska

Visa alla medverkande

Handling

Första texten i denna stumfilm är "En historia om baggböleri och kärlek". Andra texten: "I hjärtat av ett norrländskt trävarudistrikt låg disponent Bergs villa -- till det yttre...

Visa hela handlingen

Press

Ny Dag (osignerad): "Norrlänningar är historien om 'bondtjuven', som av baggbölaren mjukas upp för att till sist fyllas och bringas att skriva storskogen i pant. Tiden går och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Klippning
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Förtexter

Medverkande

Carl Barcklind disponent Mauritz Berg, sågverksägare
Elisabeth Frisk Annie, hans dotter
Georg Blomstedt hemmansägare Carl Johan Edlund på Forsa
Hilda Borgström hans hustru
Harry Ahlin Gunnar, deras son
Stina Berg mamsell Malin, Bergs hushållerska
Georg Skarstedt Bertil Fogelklou, Annies kusin
Weyler Hildebrand Langar-Simon
Joel Jansson Erik, disponent Bergs dräng
- Ej krediterade:
Theodor Berthels läkaren
Edla Rothgardt kokerskan hos Berg
Sickan Castegren telefonisten

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1930
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Första texten i denna stumfilm är "En historia om baggböleri och kärlek". Andra texten: "I hjärtat av ett norrländskt trävarudistrikt låg disponent Bergs villa -- till det yttre oansenlig men högkvarteret för mången rovriddarkampanj om storskogens begärliga byten". Därefter ser man ett stycke snölandskap, villan och en köksinteriör. I köket diskuterar personalen den pågående bjudningen. "Välsignat fjäsk för den där bondlurken där inne. Den här gången lurade honom patron på hans trän så han har inte skallen kvar ens".

Patron Berg, mäktig sågverksägare, slukar stora skogsområden med sina hårda affärsmetoder. Hemmansägare Carl Johan Edlund har tidigare lånat från Berg. När han nu kommer med en ny anhållan om lån, säger Berg att Edlund måste "öka säkerheten". Edlund får sätta sin skog i pant för det nya lånet på 5.000 kr. Under det gemytliga samspråket om detta kommer Annie in och spexar i en stor herrpäls.

När hemmansägare Edlund skall betala har han inga pengar och då måste hans skog säljas på auktion, men skogen täcker inte skulden så även hans hemman och hans bohag måste gå under klubban.

Detta får dottern Annie Berg veta. Hon har förälskat sig i sin barndomsvän, bondens son Gunnar. Annie skrapar samman ett icke föraktligt kapital och på auktionen sätter hon Bergs dräng att ropa in allting och betala med de pengar hon gett honom. Så sker och hon övervakar det hela på avstånd.

Det blir en paus i auktionerandet och folk äter ur sina matsäckar. Bland alla församlade laglydiga medborgare märks en skum figur, Langar-Simon, en ökänd smugglare och langare som vi sett patron huta åt när han hittat honom säljande sprit till patrons egna skogsarbetare. På Langar-Simons flaskor finns etiketten NORRLÄNDSK AKVAVIT, och det rör sig således om systemvara. Nu börjar han följa efter Annie som promenerar i pausen på auktionen. Han skall hämnas på fadern-patronen och griper tag i henne bakom några granar. Annie skriker på hjälp och Gunnar som hör hennes rop störtar dit. Langar-Simon drar kniv och stöter den i Gunnar, som sjunker till synes livlös till marken. Är han död? Annies förtvivlan vet inga gränser. Men så kommer läkaren och konstaterar att det fortfarande finns liv i Gunnar.

Patron Berg som tidigare varit helt emot förbindelsen mellan dottern och den fattige bondsonen blir nu helt omvänd. De unga tu får varandra. Föräldrarna Edlund får vara kvar på gården.

Censur / granskning

Censurnummer 44236
Datum 1930-01-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2456 meter
Längd efter klipp 2409 meter
Kommentar I akt 5 utgår text 135: "Bara Simon håller sej lugn, så har ja' ingenting sett" (2 meter). I akt 6: själva brottningen mellan Simon och Annie utom när Gunnar kommer henne till hjälp. Klippt vidare en del av slagsmålet mellan Simon och Gunnar, särskilt strypningsgreppen och en del knivvisning (45 meter).


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2435 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ny Dag (osignerad): "Norrlänningar är historien om 'bondtjuven', som av baggbölaren mjukas upp för att till sist fyllas och bringas att skriva storskogen i pant. Tiden går och baggbölarpatronen, som hänt med hundraden av norrlandsbönder, ställer bonden på bar backe. Det hela klarar dock ut sig genom en kärlekshistoria mellan bondens son och baggbölardirektörens dotter.

Spelet över lag gott. Sorgfälligt har dock undvikits att få någon realism över det hela. En historia om baggböleriet, skildrande bondens kamp för sin självständighet under värsta baggbölartiderna i Norrland skulle vara välkommen och skulle kunna göras glänsande på filmen. Nu blev det endast en liten skymt av baggbölarpatronernas framfart. De naturscenerier som fångats av filmkameran är storslagna och fotograf som regissör har väl utnyttjat dessa möjligheten.

Filmen kommer säkert att dra folk till Skandia-Göta Lejon och Flamman. Låt oss dock få en film som realistiskt skildrar baggböleriet!"

StT (Robin Hood): "Norrlänningar går medvetet i Värmlänningars, Hälsingars, Närkingars och andra publikälsklingars spår. Man kunde i detta fall tala om skidspår, ty liksom föregångarna spelar Norrlänningar för det mesta ute i fria naturen, och denna är här för det mesta snötäckt. Liksom företrädarna har Norrlänningar en enkel och lättfattlig historia med kärlek mellan de unga och hat och förbittring mellan de gamla, skuldsatta gårdar, knivhugg och ett gott slut. Brännvinet spelar dock en underordnad roll. Originellt nog.

Vi betona från början Norrlänningars anor -- och betona att föräldrarna äro valda i en viss avsikt och äro fullt erkända av barnet. Vi tro nämligen att landskapsfilmerna -- väl gjorda -- ha en stor och förstående publik, även om långt ifrån alla moderna människor finna ett gott behag i dem. Själva höra vi knappast till dem, som av ödet predestinerats till någon större kärlek för 'bondefilm'. Men ändå hade vi aldrig tråkigt i går och ofta hade vi roligt. Vilket bevisar att regissör Berthels gjort ett gott arbete, och lyckligen glömt Arnljots norrländska Frösö- och katederblommor."

Kommentar Svensk filmografi

Trots filmens allmänna troskyldighet blev den klippt av censuren. Främst i slagsmålet mellan langaren och Annie "utom där Gunnar kommer henne till hjälp". Vidare klipptes en del av slagsmålet mellan langaren och Gunnar "särskilt strypningsgreppen och en del knivvisning".

Inspelning

1929 1929
Filmstaden Råsunda Sverige
Sollefteåtrakten Sverige (troligen i Gårdnäs ca 1 mil utanför Sollefteå)

Visningar

Sverigepremiär 1930-02-03 Olympia Gävle Sverige 89 min
Urpremiär 1930-02-03 Olympia Gävle Sverige 89 min
Sverigepremiär 1930-02-03 Regina Gävle Sverige 89 min
Urpremiär 1930-02-03 Regina Gävle Sverige 89 min
Sverigepremiär 1930-02-03 Skandia Norrköping Sverige 89 min
Urpremiär 1930-02-03 Skandia Norrköping Sverige 89 min
Sverigepremiär 1930-02-03 Flamman Stockholm Sverige 89 min (invigningsprogram)
Urpremiär 1930-02-03 Flamman Stockholm Sverige 89 min (invigningsprogram)
Sverigepremiär 1930-02-03 Göta Lejon Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1930-02-03 Göta Lejon Stockholm Sverige 89 min
Sverigepremiär 1930-02-03 Skandia Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1930-02-03 Skandia Stockholm Sverige 89 min
Sverigepremiär 1930-02-03 Svea Sundsvall Sverige 89 min
Urpremiär 1930-02-03 Svea Sundsvall Sverige 89 min

Ämnesord

Auktion
Baggböleri
Bönder
Knivskärning
Langare
Norrland
Patroner
Skogsavverkning
Växel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2343


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2343


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NORRLÄNNINGAR
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NORRLÄNNINGAR
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Nils Hårde


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel NORRLÄNNINGAR En film från Svensk Filmindustri
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NORRLÄNNINGAR
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Scenario: Herbert Gran.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Berättelse för filmen av Herbert Gran.
Omfång 89 s. Miljölista och spelplan (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?