Grundfakta

Media (187 st)

Originaltitel För hennes skull
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1930-08-11

Medverkande

Gösta Ekman
Gunnar Lanner

Inga Tidblad
Isabella Löfgren, sekreterare på Revyteatrarnas agentur

Håkan Westergren
Sigvard Löfgrenö Isabellas make, resande

Stina Berg
fru Lanner, Gunnars mor, pälsvaruhandlare

Erik "Bullen" Berglund
C.W. Brown, amerikansk manager

Carl Hagman
Carl Hagman, komiker

Visa alla medverkande

Om filmen

Gösta Ekman kliver in i ett väntrum med notan för en päls och kliver ut med en roll i en revy. I den första svenska talfilmen packar Inga Tidblads fästman pistolen och Ekman ger...

Visa hela texten

Handling

Det är morgon och tidigt börjar "björnarna" ringa på hos det unga stockholmsparet Sigvard Löfgren och hustrun Isabella. Pälsmannen och grammofonmannen ringer. Sigvard är...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Siglon): "Det var en ivrigt efterlängtad och omsorgsfullt förberedd premiär, som på måndagskvällen gick av stapeln på Palladium, då Svensk Filmindustris första hundraprocentiga...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Gösta Ekman kliver in i ett väntrum med notan för en päls och kliver ut med en roll i en revy. I den första svenska talfilmen packar Inga Tidblads fästman pistolen och Ekman ger allt i "Åh, Isabell!".

Gösta Ekman och Håkan Westergren sitter på ett tak och röker. De är rivaler, och Westergren hade en helt annan plan. De säger till varandra att de inte vet om Inga Tidblad älskar dem. De sitter där och röker och ser ut över taken.

Det är en förbluffande modern scen i en spikrak historia där poängen är Ekman och det avslutande revynumret. Inga Tidblad, som liksom sin kollega spelade både Shakespeare och fars på teatern, har inte mycket att göra. Hon sitter i en lucka på Revyteatrarnas agentur och ska vara näpen och gift och falla för pälshandlaren som blir revystjärna av misstag. Den stora komikern Stina Berg, som inte skämtar den här gången, är gripande som Ekmans passionerat älskade mor. Den mördande tråkiga äkta mannen Håkan Westergren (som året efter premiären gifte sig med Tidblad) är lyckligtvis handelsresande. Erik "Bullen" Berglund är manager from Amerika and talar strange.

Det finns tillfällen då man hajar till. Scenen där Ekman dansar runt med sin gamla mamma och på skoj målar hennes läppar, den väntade man sig inte. Repliker som "Du kan väl inte bli svartis på en neger?" vänjer man sig aldrig vid.

Att svensk talfilm var något nytt ligger bakom en del underliga visuella lösningar. Här finns en lång bild av en telefon och nedre delen av den telefonerandes kavaj, en återkommande icke-komposition med en ytterdörr utan (!) den skrällande ringklockan och en upprepad avståndsbild av ett orkesterdike. Skådespelarna står nära mikrofonerna, och de enda som får släppa loss är revystjärnan och balettflickorna. Det gör de med besked. Ekman ger allt han har i "Isabell, vill du bli min modell ikväll" och armén av dansare kan aldrig ha sparkat högre. Dekormålningarna har Isaac Grünewald gjort.

Kritikerna var mycket nöjda med revynumren, men saknade drivet i stumfilmen:

"Visst finns det charmerande episoder, och nog är filmen både avväpnande älskvärd och stillsamt humoristisk. Men det räcker inte. Grundfelet är att det händer så litet. Vi höra replikerna uttalas och uppfatta dem mekaniskt, men under tiden se vi framför oss en stillastående och död bild. Vilket är felaktigt, ty stumfilmens hejarytm och eliminerande av alla longörer kunna mycket väl tillämpas på talfilmen. Sätta vederbörande sin heder i att vara immuna mot utländska impulser?" – Siglon (Lorens Marmstedt), Svenska Dagbladet

Den österikisk-tyske Paul Merzbach, Gustaf Molanders trogna medarbetare, hade skrivit svenska manus sedan stumfilmstiden. Bland hans egna filmer märks "Falska miljonären" med Zarah Leander.

I Nordisk tidskrift för fotografi (och Dædalus) skrev Einar Lauritzen 1944:

"[…] [Ljudsystemet Vitaphone hade] ljudet upptaget på skivor, vilka i maskinrummet spelades upp synkront med filmens körning. Det andra systemet, där ljudet upptagits direkt på filmen, Movietone, fick stockholmspubliken stifta bekantskap med [i] 'Fox Movietone Follies' som hade premiär den 29 juli [1929]. Den blev också den första helt talande långfilmen […] vilken framfördes i vårt land. […]

Movietonesystemet […] blev snart så bra, att det stod klart även för de mest tvivlande att talfilmen hade kommit för att stanna. Men att den på den korta tiden av 1 1/2 år helt skulle tränga ut all stumfilm, det var det nog inte många som trodde […].

Den första svenska ljudfilmen var 'Säg det i toner' [1929. Den var delvis) utländsk, i det att ljud och tal (det senare förekom endast i ett par scener) var inspelat i Berlin […]. Två filmer strida om titeln 'den första svenska talfilmen', nämligen SF:s 'För hennes skull' med premiär […] 11 aug. 1930, och 'När rosorna slå ut', en i Frankrike inspelad Paramountfilm med premiär […] 30 juli samma år. Den senare […] brukar i allmänhet diskvalificeras på grund av sitt utländska ursprung. Även 'För hennes skull' var emellertid så till vida utländsk, att regissören […] kom från Tyskland liksom vissa ljudtekniska experter, som medverkade vid inspelningen. […]. För min del brukar jag därför icke tveka att ge den av Edvin Adophson i Paris inspelade filmen företräde."

Nina Widerberg (2017)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Dialog
Inspicient
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Förtexter

Medverkande

Gösta Ekman Gunnar Lanner
Inga Tidblad Isabella Löfgren, sekreterare på Revyteatrarnas agentur
Håkan Westergren Sigvard Löfgrenö Isabellas make, resande
Stina Berg fru Lanner, Gunnars mor, pälsvaruhandlare
Erik "Bullen" Berglund C.W. Brown, amerikansk manager
Carl Hagman Carl Hagman, komiker
Albert Ranft direktören för Nya Revyteatern
- Ej krediterade:
Ragnar Arvedson chefen för teateragenturen
Torsten Winge tankeläsaren
Ragnar Billberg Jocke, fotbollsspelare
Ernst Fastbom läkaren
Sven Jerring hallåmannen i radio
Nils Ericson revyartist
Tor Borong artist i teateragenturens väntrum
Disa Gillis flicka i teateragenturens väntrum
Erik Baumann pianisten på teateragenturen
Eric Bengtson orkesterledaren på Nya Revyteatern
Greta Strömberg flicka i teateragenturens väntrum/balettflicka
Maya Strömberg flicka i teateragenturens väntrum/balettflicka
Ester Andersson balettflicka
Martina Below balettflicka
Svea Bergstrand balettflicka
Lola Boij balettflicka
Anette Bratt balettflicka
Elin Gustafsson balettflicka
Margit Hanska balettflicka
Marit Haugom balettflicka
Margit Johnson balettflicka
Dagmar Olsson balettflicka
Birgit Sandberg balettflicka
Marianne Sohlgren balettflicka
Lilly Thore balettflicka
Iris Valerius balettflicka
- Troligen bortklippta:
Arthur Natorp artist
Per G. Kaufeldt Pära

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Övrigt bolag Mondial-Film GmbH (distributör i Tyskland)

Handling

Det är morgon och tidigt börjar "björnarna" ringa på hos det unga stockholmsparet Sigvard Löfgren och hustrun Isabella. Pälsmannen och grammofonmannen ringer. Sigvard är fotbollsfantast och kan sparka boll själv. Till yrket är han handelsresande. Isabella är sekreterare på en teateragentur som just skall hjälpa en direktör att skaffa artister till en revy.

En ung pälshandlare, Gunnar Lanner, samtalar med sin mor som är en äldre hjärtklen dam. De två enas om att Gunnar skall gå upp på teaterbyrån och försöka kräva sekreteraren Isabella på pengar för pälsen -- hon har inte gjort några avbetalningar på flera månader. När Lanner anländer tror man att han är platssökande, han får nr 13 och ropas in. Direktören ber honom sjunga och förvånad avlevererar han "Isabell" sedan kräver han pengar för pälsen. Direktören gör en sketch av det hela och Gunnar Lanner debuterar snart på scenen spelande sig själv.

Isabella finner Lanner betydligt mer intressant än sin pojkaktige make, som hon följer till tåget på Centralen när han skall fara till Berlin för sitt nya jobb. Utanför träffar hon Lanner och deras bekantskap mognar till vänskap eller mera, under en promenad på Skansen med 1930 års stockholmsutställning skymtande över vattnet. Isabella bjuds på premiären. Lanners mamma kan inte komma, i stället sitter hon hemma och hör det hela på radion inhallåat av Sven Jerring. Den kvällen får mamman en större hjärtattack. Sonen och Isabella sitter där hela natten och vakar över henne. Nästa dag kommer Isabellas make hem till en tom våning. Han listar ut att hon varit hos Lanner och rusar hem till honom med en revolver. Han går fönstervägen och håller på att förolyckas genom ett glastak. Lanner räddar livet på honom och herrarna samsas någorlunda.

När Sigvard Löfgren kommer hem uppsöks han av ledaren för svenska landslaget. Han erbjuds vikariera för en justerad spelare och följa med till Barcelona. Han skriver ett kort avskedsbrev till hustrun som egentligen är ett förslag till skilsmässa. Isabella rusar till revyn och trasslar in sig bland dekoren, medan Gunnar Lanner sjunger ett Isabell-nummer med dekor bakom sig signerad av Isaac Gròewald. Lanner räddar Isabella från att störta ner från teaterns tågvind, de läser makens brev samt ett kontraktsförslag där Lanner inte skall få gifta sig på fem år. Dessa två papper river de sönder och sänder ut dem som snöflingor över det balett- och sångnummer, som sker på scenen och som handlar om sommar och badflickor.

Censur / granskning

Censurnummer 45037
Datum 1930-08-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2814 meter
Kommentar Visningskopiornas längd varierar mellan 2772 m och 2669 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2772 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 10 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Siglon): "Det var en ivrigt efterlängtad och omsorgsfullt förberedd premiär, som på måndagskvällen gick av stapeln på Palladium, då Svensk Filmindustris första hundraprocentiga talfilm upplevde sina första föreställningar.

Gör man ett överslag över de skilda intryck, som För hennes skull skänker, befinnes det, att kabaretnumren kvarlämna det varaktigaste minnet. Det är inte rekommenderande för filmen, men granskar man dess övriga egenskaper, faller detta sig tämligen självklart. Intrigen är tunn; endast ett par bilder från utställningen och Centralen ge oss Stockholmsstämningar, och för övrigt är historien av helt internationellt snitt. Vi kunna sålunda inte ens som lokalpatrioter få tillfälle att stämmas särskilt välvilligt. Visst finns det charmerande episoder, och nog är filmen både avväpnande älskvärd och stillsamt humoristisk. Men det räcker inte. Grundfelet är att det händer så litet. Vi höra replikerna uttalas och uppfatta dem mekaniskt, men under tiden se vi framför oss en stillastående och död bild. Vilket är felaktigt, ty stumfilmens hejarytm och eliminerande av alla longörer kunna mycket väl tillämpas på talfilmen. Sätta vederbörande sin heder i att vara immuna mot utländska impulser?

Samtidigt skall det dock gärna erkännas att det är filmkunnigt folk med huvudet på skaft som svarat för tillkomsten av För hennes skull. De sakna bara rätta greppet på ljudfilmen, och komedien får därför närmast karaktären av ett första experiment. Och då blir det kanske orättvist att jämföra det med utlandets fullfjädrade saker.

Paul Merzbach har stått för scenarioförfattandet och regien. Hans insats i svensk film har hittills varit ojämn; nu har han åtminstone förstått att hålla sig till något lättförståeligt, ett ur publiksynpunkt tacksamt ämne. Som tidigare antytts har han bäst lyckats med revyinlägget."

DN (Jerome): "Dialogerna äro bra och roligt utformade (av hrr Ragnar Allberg och B. Idestam-Almquist) och iscensättningen habil men hr Merzbach har ändå inte lyckats få den riktiga farten, den entusiasmerande takten och rytmen över det hela. Berättelsen ryckte en aldrig med oemotståndligt, man hann tänka och fråga medan bilderna gledo förbi, och det är alltid riskabelt. Så t. ex. föreföll den psykologiska utgångspunkten för intrigen en smula dunkel. Isabellas man var visserligen sportfåne och försedd med små inkomster och många björnar, men sådana fel ha vi nog litet till mans. Och i alla händelser var inte Sigvard alls så osympatisk att det motiverade den snabba förälskelsen i den andre. I anslutning till detta borde upplösningen ha kunnat bli en annan, mindre amerikanskt happyend-artad. Slutet hade verkat starkare ifall Isabella gått tillbaka till mannen och hr charmören givit sig ut på femårstrippen med sin manager. Hr Gösta Ekmans insats i detta opus har redan antytts. För honom är filmen i sin helhet en god framgång. Det garçonaktiga, på en gång spralliga och godhjärtade ligger ju ypperligt till för denne aktör och att han nu även får tala och sjunga på duken endast ökar hans möjligheter att göra sig gällande."

SDS (-rl): "Det behövdes att filmen var rik på utsökta detaljer och små finesser av stilla situationskomik, att den ägde ett utsökt skådespelarmaterial och konsekvent uppbyggd handling, ty vad den yttre apparaten angår kunde den givetsvis inte tävla med utlandets bättre talfilmer. Först och främst var ljudet varken så distinkt eller samstämmigt som önskligt vore och viskningarna t. ex. voro ofta till den grad viskningar att de förblevo hemligheter för de flesta i salongen. För det andra förfogade man för filmens ingalunda oävna schlagers 'Isabell' och 'För hennes skull' icke över något betydande röstmaterial och för det tredje och sista lämnade fotograferingen emellanåt en hel del övrigt att önska. Däremot betecknade det raska tempot en avgjord framgång från föregående svenska film När rosorna slå ut.

Och så var det Gösta Ekman förstås, som utgör ett avgjort plus gentemot alla amerikanska konkurrenter. Den ende filmcharmör, som kan överglänsa honom är väl Maurice Chevalier, men han är som bekant också fransman."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades samtidigt i tysk version med titeln Mach' mir die Welt zum Paradies. Om inget annat anges avser namnuppgifterna i hårdfaktadelen båda versionerna.

I den kopia som framställts av SFI finns inga fotbollsavsnitt trots att det talas mycket om fotboll i filmen och trots att "Pära" Kaufeldt står upptagen på den längre rollistan. Förmodligen är detta en nedkortad version.

Memoarboken "Den tänkande August" av Gösta Ekman (1890-1938) utkom 1928.

Förlaga

Originaltitel Den tänkande August (Memoarer)
Författare Gösta Ekman


Inspelning

1930-04-22 1930-06-10
Filmstaden Råsunda Sverige
Centralstationen Stockholm Sverige
Skansen Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1930-08-11 Palladium Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1984-08-23 TV1 Sverige
1992-09-18 Kanal 1 Sverige
1997-02-18 SVT1 Sverige
2001-02-12 SVT1 Sverige
Urpremiär 1930-08-11 Palladium Stockholm Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Åh, Isabell
Kompositör Jules Sylvain (1930)
Textförfattare Karl-Ewert (1930)
Sångare Gösta Ekman


Originaltitel För hennes skull
Kompositör Jules Sylvain (1930)
Textförfattare Gösta Stevens (1930)
Sångare Gösta Ekman


Originaltitel Gubben Noak
Textförfattare Carl Michael Bellman (1766)


Originaltitel Ljusterövalsen
Kompositör Ernfrid Ahlin (1929)
Sverker Ahde (1929)
Textförfattare Ernfrid Ahlin (1929)
Sverker Ahde (1929)


Originaltitel Are You Listening To-Night
Kompositör Jules Sylvain (1930)
Textförfattare Karl-Ewert (1930)
Sångare kör (balettflickor)


Originaltitel Björneborgarnas marsch
Kompositör Christian Fredric Kress (osäker uppgift)
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (svensk text 1860)
Exekutör Carl Hagman (munspel och kastanjett)


Originaltitel Là ci darem la mano. Ur Don Giovanni
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)
Textförfattare Herbert Sandberg (svensk text 19--?)
Lorenzo Da Ponte (1787)
Carl Gustaf Nordforss (svensk text 1813)
Erik Lindegren (svensk text 1961)
Wilhelm Bauck (svensk text 1856)
Sångare Gösta Ekman


Originaltitel Stäppens vilda sång
Exekutör Carl Hagman (munspel och kastanjett)


Originaltitel Då reser jag med Klara till Sahara
Kompositör Tom Wilson (1929)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1929)
Sångare Carl Hagman


Originaltitel Zeppelin-valsen
Kompositör Jules Sylvain (1929)
Fred Winter (1929)
Textförfattare Valdemar Dalquist (1929)


Originaltitel Låt oss göra livet till en sommardag
Kompositör Jules Sylvain (1930)
Textförfattare Karl-Ewert (1930)


Från spex till sex (1971) Citat ingår från För hennes skull (1930)
Till Gösta Ekmans minne (1938) Citat ingår från För hennes skull (1930)

Ämnesord

Artistagenturer
Avbetalning
Balett/revy
Fotboll
Hjärtfel
Läkare
Pälshandlare
Radioutsändning
Revyer
Stockholm/Skansen
Stockholms Central
Stockholmsutställningen 1930

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2763


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2763


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SF:s första talfilm Gösta Ekman i FÖR HENNES SKULL
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Sigvard Bernadotte


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Gösta Ekman i FÖR HENNES SKULL
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Gösta Ekman filmen FÖR HENNES SKULL
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign EST.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Den tänkande August.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt ljud


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?