Grundfakta

Media (179 st)

Originaltitel Kronans kavaljerer : Minspel och skälmstycken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1930-12-01

Medverkande

Fridolf Rhudin
Fridolf Svensson, menig flottist vid Kungl. Minregementet, barberare i det civila

Weyler Hildebrand
Göran Göransson, sergeant, plutonchef

Brita Appelgren
Mary (Elisabet) Björklund

Stina Berg
tant Julia

Helge Kihlberg
farbror Göran

Ragnar Arvedson
Dick Carter alias Ritz van der Aachen alias Svarta Vargen, ligaledare

Visa alla medverkande

Handling

Flottister med "Minregementet" på mössbanden står i hällregnet på två led och sjunger psalm 420 med första raden från vers 1 och de tre sista raderna från vers 2: Din klara sol går...

Visa hela handlingen

Press

AB (-tin): "Edgren-Rhudinfilmen Kronans kavaljerer, som i går hade premiär på Skandia visade sig vara en skapelse på gott och ont. Det goda var kanske mera sparsamt företrätt men det var...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Animation, sekvens
Förtexter

Medverkande

Fridolf Rhudin Fridolf Svensson, menig flottist vid Kungl. Minregementet, barberare i det civila
Weyler Hildebrand Göran Göransson, sergeant, plutonchef
Brita Appelgren Mary (Elisabet) Björklund
Stina Berg tant Julia
Helge Kihlberg farbror Göran
Ragnar Arvedson Dick Carter alias Ritz van der Aachen alias Svarta Vargen, ligaledare
Valdemar Dalquist konferenciern på vårcabareten
- Wiggerskvartetten:
Ivar Hallbäck Hallbäck, malaj i cabareten
Carl Winther Winther, malaj i cabareten
Folke Rydberg Rydberg, malaj i cabareten
Gösta Bergström Bergström, malaj i cabareten
Sune Engström Engström, pianist i cabareten
- samt
Nils Ericson löjtnant Ericson, gemenligen kallad Spiggen
Knut Broberg kabaretartist (ej identifierad)
- Ej krediterade:
Eddie Figge Marja Carter, Nick Carters fru
Ludde Juberg Andersson, flottist
Ernst Brunman advokaten
Carl Ström polischefen
Wictor Hagman löjtnant
Bror Berger Jack, ligamedlem
Herman Lantz Kvicka Jakob, ligamedlem
Bertil Ehrenmark Charlie, ligamedlem
Olle Hilding ligamedlem
Gustav Hjorth ligamedlem
Axel Lagerberg prästen
Thor Christiernsson kaptenen
Lisa Wirström ena kvinnan utanför tältet
Maja Jerlström andra kvinnan utanför tältet
Karl Jonsson ena poliskonstapeln som för in Göransson till polischefen
Carl-Harald andra poliskonstapeln som för in Göransson till polischefen
John Elfström en av poliserna som för ut Dick Carter från vigselrummet
Helge Andersson flottist, gruppledare vid uppställningen i regnet
Ernst Marcusson flottist
Werner Ohlson flottist
Paul Hagman officer i publiken på cabareten

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1930
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Flottister med "Minregementet" på mössbanden står i hällregnet på två led och sjunger psalm 420 med första raden från vers 1 och de tre sista raderna från vers 2: Din klara sol går åter upp/ för alla som för mig/ O må jag så i tålamod/Och kärlek likna dig.

Bland flottisterna i första ledet märks Fridolf Svensson, menig flottist, i det civila barberare.

Ett plakat varnar allmänheten för en kommande minövning 5--10 juni. Fridolf målar pyttesmå orienteringsmärken för flygspaningen. Stumtext: "Fridolf Svensson -- en herre i fält -- men inte precis någon fältherre". Denna första akt av filmen är stumfilm med militärmusik på ljudbandet.

Sergeant Göransson blir irriterad och lyssnar inte när Fridolf varnar honom för att den sten han sitter på är minerad. Göransson flyger i luften. I en animerad tecknad scen ser man Göransson komma till himlens port. Sankte Per motar bort honom och låser porten med hänglås.

Göransson faller ner i en dypöl och kravlar sig ut med trasiga kläder. För att inte exponera sig backar han in i ett tält med tre damer som upphäver vilda skri av fasa (vilka hörs på ljudbandet trots stumfilmstekniken).

Dags för regementets underhållningsafton. Över till ljudfilm: Fridolf flirtar med vackra Mary som skall leda flickbaletten. Göransson tränger sig på och övertar henne. Orkestern spelar upp och Valdemar Dalquist spelar sig själv som konferencier. Han skämtar om avrustning, att Per Albin Hansson slukar svenska försvaret: "Häromdan satt han på en restaurant och åt en gösfilé à la Soto Major" -- skratt.

Programmet börjar med löjtnant Eriksson sjungande "Det är ingen idé i da', Ida". Sergeant Göransson med egen gitarr levererar "Rosen i Nordanskog". Wiggerskvartetten presenteras med namn: Hallbäck, Winther, Rydberg och Bergström, plus pianisten Eriksson. Deras nummer är "En stackars fattig malaj".

Sedan ett "dressyrnummer". Fridolf kommer in på hästen Garibaldi, d v s två män i hästförklädnad. Fridolf sjunger "Jag är ingen näktergal". I visan påstås att försvaret består av "tvenne pråmar och två rostiga kanoner". Mary och flicktruppen inställer sig i skämtuniformer och sjunger:"Då kommer det en basse och blåser i trumpet".

Fridolf hälsas välkommen efter föreställningen till Marys rum med en handskriven brevlapp från Mary där hon berättar i ett PS att hon inte sover på sitt vanliga rum -- för där ligger för kvällen hennes tant och farbror. Fridolf smusslar lappen till Göransson sedan han rivit bort PS, vadan Göransson tar sig in i Marys gamla sovrum i mörkret och överraskas avklädd.

Ett testamente omnämns där en släkting testamenterar Mary en massa pengar om hon gifter sig med en viss Charley Paterson, d v s om han inte går att hitta får hon pengarna ändå. Här följer en vitsdialog mellan Göransson och Fridolf. Över till stumfilm: Fridolf och de andra bassarna skall bada. Fridolf kastas i vattnet av Göransson och låtsas ha drunknat genom att via undersidan av en brygga ta sig fram till en vassrugg och hålla sig dold.

Över till ljudfilm: Mary ber Göransson posta ett viktigt brev om arvet. Han lägger det med ett konvolut, där han som det visar sig efteråt har en halv miljon kronor -- regementskassan. Göransson går in på en frisersalong för rakning och upptäcker för sent att hans dödsfiende Fridolf är barberaren som låter sin rakkniv farligt glida över hans hals. Därifrån går Göransson till en restaurant där en dam vampar honom att komma med till hennes rum, varefter Göransson knockas sanslös, blir av med sina pengar samt Marys brev och inspärras i källaren hos en viss Mr. Carter, som även är den efterspanade gangstern "Vargen", med en varg tatuerad på ena vristen.

Fridolf råkar träffa Mr. Carter i sin frisersalong och får veta hans namn och adress genom ett tappat brev. Carter går till Mary och låtsas vara Charley Paterson och föreslår att de skall gifta sig så hon kan få pengarna. Samtidigt kidnappar Mr. Carter Fridolf som skulle kunna avslöja honom och spärrar in honom i samma källare som Göransson. Fridolf tar sig ut genom en hemlig gång, ramlar nerför en brant, ner i ett godståg hos en tjur, hoppar av vagnen, hamnar på spåret, tar sig över till en bil och når fram till den plats där Mr. Carter just skall vigas vid Mary. Fridolf avslöjar Vargen och beställer sedan vigsel med Mary en månad fram i tiden. Göransson leds in av polisen och Fridolf meddelar Göransson att han skall få nöjet att vara brudnäbb vid Fridolfs sammanvigande med Mary.

Censur / granskning

Censurnummer 45626
Datum 1930-11-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2286 meter
Kommentar Aktlängder optisk kopia: 257-2296-289-222-293-226-340-363 = 2286 meter; aktlängder kopia med ljud på skivor (9 akter): 262-300-293-227-297-230-249-270-200 = 2328 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2328 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (-tin): "Edgren-Rhudinfilmen Kronans kavaljerer, som i går hade premiär på Skandia visade sig vara en skapelse på gott och ont. Det goda var kanske mera sparsamt företrätt men det var så pass anmärkningsvärt, att man ger sig. Herregud, svenskarna kunna ju spela fars! Det var detta som var det goda. En smula mera djärvhet bara, och hrr Edgren, Rhudin et consortes komma att göra succé. Det kan bli en ny kombination , som skänker ny kulör åt den svenska filmen, som med förlov sagt börjat att bli tråkig. För övrigt visade sig handlingen i premiärdramat icke vidare originell, men det behövs inte heller i den verkligt burleska farsen. Där är det nästan ett fel. Man skall endast förstora människans svagheter, så att även svagsynta exemplar av Homo sapiens få nytta av förstoringen. Då kan det hela till och med vara nyttigt och njutbart.

Om detta enligt gängse mening är vanvördigt och ouppfostrat talat inför den sanna biokonsten må det ursäktas oss. Men det är nog så i alla fall. Brita Appelgren var tjusigt täck och de övriga som de borde vara. Valdemar Dalquist kunde kanske lägga om växeln lite oftare. Inte samma spår jämt."

StT (Robin Hood): "Gustaf Edgren har med varje ny film blivit allt mera Svenskt Skämtlynne. Han var skämtsam och skälmsk på ett ursvenskt sätt redan i sin första film Närkingar. Då hade han ännu ej funnit den utmärkta kristidspublikationen Svenskt Skämtlynne, som serverade gamla goda svenska historier för 25 öre kilot, men redan då hade han funnit den glade skräddaren Fridolf Rhudin, som gjorde skäl för det adjektiv, vilket skalder och kritiker pläga tillskriva allting äkta svenskt: 'blond'. Man talar om våra blonda sommarnätter, vår blonda lyrik, våra blonda björkar. Man kan även tala om vår blonde Fridolf Rhudin, Sveriges favorit, populärare än både sommarnätter, lyrik och björkar.

Regissör Edgren har småningom funnit sitt mål och sin stil. Detta mål och denna stil äro ej så mycket film, fast filmen brukas som medel. Regissör Edgren älskar främst historieberättarens kall. Han vill berätta anekdoter tillsammans med Fridolf Rhudin."

SvD (Eveo): "Som totalomdöme kan man om denna film uttala att den varslar om döden åt en fördom, som länge behärskat vår filmproduktion (låt vara kanske mest i hemliga och rannsakande stunder): att svenskar icke kunna göra bra filmfarser med full speed. Med ett verkligt gott manuskript i ena handen skulle regissör Edgren bestämt vara mannen att göra det. Men då bör absolut beväringshumorn få permission och skämttidningsanekdoterna brukas med största måttfullhet."

Kommentar Svensk filmografi

Detta är en intressant blandning av stumfilm och ljudfilm, d v s det finns hela tiden en ljudspalt, men under ca 30 procent av filmen ges replikerna i stumfilmstexter med bakgrundsmusik. Det innebär att stumscenerna troligen är inspelade med 18 r/sek och sedan reproducerade med 24 r/sek. Revyhistoriskt intressant är även Valdemar Dalquists svada som konferencier som är mycket tidstypisk samt ett par avrustningsskämt. Själva den dramatiska handlingen ligger mycket nära den som förekom i samtida Fyrtorns- och Släpvagnsfilmer med flera inslag av stunt-trick, t ex Fridolfs fallande från tallen och Göranssons luftfärd.

Inspelning

1930-05-19 1930-07-15
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1930-12-01 Skandia Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1979-01-20 TV2 Sverige 80 min
1988-09-18 TV2 Sverige 80 min
1992-09-29 TV2 Sverige 80 min
1997-03-11 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1930-12-01 Skandia Stockholm Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Kronans kavaljerer
Kompositör John Kåhrman (1930)
Textförfattare Sverker Ahde (1930)
Sångare kör


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare kör (flottister)


Originaltitel Tramp! Tramp! Tramp! (the Boys Are Coming)
Kompositör George Frederick Root (1865)
Textförfattare George Frederick Root (1865 - "Jesus Loves the Little Children"))
Joe Hill (1913)


Originaltitel Alte Kameraden
Kompositör Carl Teike (1894)


Originaltitel Det är ingen idé i da', Ida
Kompositör Einar Björke (1930)
Textförfattare Gösta Stevens (1930)
Sångare Nils Ericson


Originaltitel Rosen i Nordanskog
Kompositör Jules Sylvain (1930)
Textförfattare Valdemar Dalquist (1930)
Sångare Weyler Hildebrand


Originaltitel En stackars fattig malaj
Kompositör Jack Johnsson (1930)
Textförfattare Valdemar Dalquist (1930)
Sångare Ivar Hallbäck
Carl Winther
Folke Rydberg
Gösta Bergström
Instrumentalist Sune Engström (pianoackompanjatör)


Originaltitel Jag är ingen näktergal
Textförfattare Valdemar Dalquist (1930)
Nils Ferlin (1930)
Bearbetning Jules Sylvain (den traditionella "Väfvarevisan" 1930)
Sångare Fridolf Rhudin


Originaltitel Karlsborgsvisan
Sångare Brita Appelgren
kör (Marys Muntra Militärer)


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)
Dansare Brita Appelgren
kör (Marys Muntra Militärer)


Originaltitel Sex låtar för klaver. Nr 6 Nachspiel
Kompositör Wilhelm Peterson-Berger (1897)


Originaltitel Linnéa eller En titt i sjömanskistan
Kompositör Evert Taube (1923)
Textförfattare Evert Taube (1923)
Sångare Weyler Hildebrand


Originaltitel Akvareller. Nr 2, Humoresk
Kompositör Tor Aulin (1899)


Ämnesord

Avrustning/skämt
Balett/revy
Explosioner
Flottist
Gangster
Hansson, Per Albin (1885-1946)
Kidnappning
Konferencier
Minregemente
Stuntscen
Testamenten
Vigsel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2231


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 10


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ......ansvara för humöret i KRONANS KAVALJERER
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel Gustaf Edgren-filmen KRONANS KAVALJERER med Fridolf Rhudin
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel .....ansvara för humöret i KRONANS KAVALJERER
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel .....ansvara för humöret i KRONANS KAVALJERER
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KRONANS KAVALJERER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin KRONANS KAVALJERER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KRONANS KAVALJERER
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Glädjespridaren Fridolf Rhudin i KRONANS KAVALJERER
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin - Kronans kavaljerer


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kronans kavaljerer. Filmkomedi av Gustaf Edgren och Sölve Cederstrand.
Omfång 52 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?