Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (37 st)

Originaltitel Kärlek måste vi ha
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-01-16

Medverkande

Margit Rosengren
Olivia Dangerfield

Nils Ericson
Charles, Olivias bror

Valborg Hansson
Mrs. Falkner, hyresgästen

Isa Bäckström
Cora, Mrs. Falkners dotter

Georg Funkquist
Burton Crane, fästmannen

Anna-Lisa Baude
Doris, hembiträdet

Visa alla medverkande

Handling

Syskonen Olivia och Charles Dangerfield tillhör en gammal sydstatssläkt från Virginia och tvingas hyra ut sitt vackra hem till en nyrik änka från New York, Mrs. Falkner, för att kunna...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Något storverk är inte Paramounts nya svenska Parisinspelning, men den utgör en angenäm och njutbar blandning av fars och operett och även något film. Det svenska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Margit Rosengren Olivia Dangerfield
Nils Ericson Charles, Olivias bror
Valborg Hansson Mrs. Falkner, hyresgästen
Isa Bäckström Cora, Mrs. Falkners dotter
Georg Funkquist Burton Crane, fästmannen
Anna-Lisa Baude Doris, hembiträdet
Albert Ståhl advokat
Josef Norman en detektiv
Vilma Persson en odygdig flicka

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1931

Handling

Syskonen Olivia och Charles Dangerfield tillhör en gammal sydstatssläkt från Virginia och tvingas hyra ut sitt vackra hem till en nyrik änka från New York, Mrs. Falkner, för att kunna betala inteckningarna. Men innan den nya hyresgästen kommer finner syskonen att om man undantar hembiträdet Doris så har ingen av deras nyanställda tjänare inställt sig. Så de måste själva agera tjänarstab. Olivia blir kokerskan och Charles betjänten. Mrs. Falkner anländer med sin dotter Cora och dennes fästman in spe, Burton Crane. Men Cora förälskar sig i Charles och om detta skvallrar Doris för Mrs. Falkner. Mrs. Falkner vill kasta ut syskonen, men det går inte och Mrs. Falkner får veta genom Doris att Olivia äger huset.

Mrs. Falkner vill fara sin väg men måste stanna, när Cora meddelar att hon tänker gifta sig med Charles och Olivia förlovar sig med Burton. Då kan Mrs. Falkner erkänna att hon själv blivit förälskad i en person i grannskapet varefter filmen slutar med hela tre nyförlovade par.

Censur / granskning

Censurnummer 45836
Datum 1931-01-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2234 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2234 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Något storverk är inte Paramounts nya svenska Parisinspelning, men den utgör en angenäm och njutbar blandning av fars och operett och även något film. Det svenska manuskriptet har utarbetats av redaktör Torsten Quensel; hur stor hans insats är i fråga om utformningen av den lilla förväxlingsintrigen är inte så lätt att avgöra. Faktum kvarstår dock, manuskriptet är denna gången mera omväxlande och livfullt än i de tidigare alstren från samma officin. Paramount har också lyckats få ihop en utmärkt svensk ensemble. Fruarna Margit Rosengren, Isa Bäckström, Anna-Lisa Baude och Valborg Hansson representerade framgångsrikt respektive det ungdomliga, det burleska och det resoluta. Allesammans var förträffliga, det var bara fru Hanssons rysliga frisyr som blev en malört i bägaren."

SvD (Eveo): "Medräknat de ursprungliga författarna till en roman och en pjäs, efter vilken filmen gjorts, upptog programmet en förteckning på tio kockar. Man kan dock inte säga att det var en sämre soppa. Resultatet av de tios förenade ansträngningar presenterade sig tvärtom som en angenäm och smånätt produkt av tämligen konventionell operettregi -- hr Gustaf Bergmans -- och välsjungande damer och herrar med gott humör i en intrig, som hade en smula svårt att komma igång och som icke ett ögonblick var ägnad att förbrylla publiken."

Kommentar Svensk filmografi

I denna försvunna av Paramount i Paris inspelade svenska film förekommer tydligen långa sång- och musikavsnitt som SFI och STIM har mycket bristfälliga upplysningar om.

Torsten Quensel baserade sitt manus på manuskriptet till den amerikanska filmen Honey (Paramount 1930, regi: Wesley Ruggles). Denna film hade i sin tur ett manus författat av Herman J. Mankiewicz, baserat på en roman och en pjäs, "Come Out of the Kitchen" av Alice Duer Miller (1874-1942) och Albert Ellsworth Thomas (1872-1947). Romanen hade publicerats 1916 och pjäsen hade haft premiär på Cohan Theatre i New York den 23.10.1916 och återuppfördes 1921. I den amerikanska filmen spelade Nancy Carroll Olivia och Skeets Gallagher brodern.

På Paramount gjorde man 1919 en stumfilmsversion, Come Out of the Kitchen i regi av John S. Robertson. I Paris på Joinville 1930 gjordes även en tysk version, Jede Frau hat etwas, regi: Leo Mittler med bl a Trude Berliner och Willi Clever.

Margit, Rosengrens (1901-1952) kompletta filmografi ser ut så här: Hans engelska fru (1927 -- stumfilm), Kärlek måste vi ha, Den farliga leken (1933/11) samt Våran pojke (1936/11).

Förlaga

Originaltitel Come Out of the Kitchen; a Comedy in Three Acts (Pjäs)
Författare A.E. Thomas


Originaltitel Come Out of the Kitchen! (Roman)
Författare Alice Duer Miller


Inspelning

Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1931-01-16 Imperial Stockholm 81 min
Urpremiär 1931-01-16 Imperial Stockholm 81 min
1931-01-16 Olympia Stockholm 81 min
Sverigepremiär 1931-01-16 Olympia Stockholm 81 min

Musikstycken

Originaltitel Pank
Kompositör Helan
Textförfattare Gösta Stevens


Ämnesord

Betjänter
Förställning
Hembiträden
Inteckning
Kokerska
New York
Svarta
Sydstatare
USA/Virginia
Änkor

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÄRLEK MÅSTE VI HA Paramounts första svenska sånglust-spel
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÄRLEK MÅSTE VI HA
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?