Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (43 st)

Originaltitel Lika inför lagen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-03-05

Medverkande

Lillebil Ibsen
Sonja, miljonärsdotter

Karin Swanström
Sonjas släkting

Uno Henning
åklagare

Lasse Krantz
miljonärsson

Signhild Björkman
Sonjas kammarjungfru

Visa alla medverkande

Handling

Sonja, dotter till en förmögen fader, är en bortskämd ung dam som tror att man kan få allt för pengar. Hon lever ett innehållslöst lyxliv tillsammans med en äldre kvinnlig släkting...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Möjligen hade ett mindre teatraliskt och falskt spel kunnat släta över den undermåligt utformade dialogen och den vaga skildringen av människorna. I hela den stora ensemblen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Lillebil Ibsen Sonja, miljonärsdotter
Karin Swanström Sonjas släkting
Uno Henning åklagare
Ragnar Widestedt advokat
Lasse Krantz miljonärsson
Signhild Björkman Sonjas kammarjungfru
Margita Alfvén Sonjas rival
Hilda Fredriksen överfångvakterska
Mary Gräber en fångvaktare
Gustaf Juter en bov i keps
Gustaf Bergman en man vid rättegången
Albert Ståhl
Torben Meyer
Artur Rolén
Weyler Hildebrand

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1931

Handling

Sonja, dotter till en förmögen fader, är en bortskämd ung dam som tror att man kan få allt för pengar. Hon lever ett innehållslöst lyxliv tillsammans med en äldre kvinnlig släkting (Karin Swanström). En dag träffar hon en jurist som är allmän åklagare och han förälskar sig i henne. Idyllen störs av att Sonja är en vårdslös bilförare som gärna överskrider alla hastighetsgränser. Hon hejdas av en trafikpolis men mutar honom. Men vid ett senare tillfälle när han jagar henne för fortkörning, kolliderar han med hennes bil och avlider av skadorna.

Hon ställs inför rätta och hennes vän juristen fungerar som åklagare och måste yrka på ett fängelsestraff, vilket leder till att Sonja döms till fyra års straffarbete. I fängelset träffar hon en flicka som åkt in för snatteri och som tidigare varit hennes kammarjungfru. Åklagaren älskar emellertid Sonja och medverkar till att hon benådas efter två år. Själv blir han deprimerad och slutar sin anställning som åklagare. Han håller på att deka ner sig, men rycker upp sig och får en ny anställning. Sonja tror att han hatade henne när han stod emot henne i rätten och vill hämnas när hon blir frigiven. Hon söker upp hans nye arbetsgivare och försöker få honom avskedad. Men efter en tid förstår hon att han verkligen älskar henne och det hela slutar lyckligt. (Synopsis sammanställd efter censurbeskrivning, programnotis och innehållsbeskrivning av Manslaughter, 1930 i AFIC.)

Censur / granskning

Censurnummer 46079
Datum 1931-02-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2442 meter
Kommentar Kopiornas längd 2440 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2442 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Möjligen hade ett mindre teatraliskt och falskt spel kunnat släta över den undermåligt utformade dialogen och den vaga skildringen av människorna. I hela den stora ensemblen var det bara Ragnar Widestedt som lyckats hålla ett naturligt tonläge. De övriga offrade mer eller mindre åt onatur och förkonstling, inte ens Karin Swanström gick alldeles fri från detta. Ansvaret härför får väl läggas på regissörens konto. Det tycks inte ha gått upp för hr Gustaf Bergman att talfilm fordrar annan teknik än teatern. Därför lämnade man också biografen med det intryck att man sett en beklämmande dålig film."

Arbetaren (F R): "Talet hördes klart och tydligt i denna svenska film, som förtjänar ses för sin tendens, det goda spelet och den ofta dramatiska handlingen. Men det torde vara sällan en fattig fånge efter utståndet straff får åka bil hem och där mottaga ett hav av blommor från minnesgoda vänner. Så långt ha vi gunås ej kommit ifråga om 'likheten inför lagen' i ett samhälle, där de ekonomiska tillgångarna trots allt spela viktigaste rollen."

Ny Dag (osignerad): "Som väntat sökte filmen bevisa att det 'sanna och rätta' till sist skulle triumfera och att det trots allt fanns en likhet inför lagen. Vi visste ju bättre, ty vi var uppe i rådhusrätten i förgår. Trots sin tendens gav filmen emellertid en bra belysning av hur borgarklassen betraktar sin ställning gentemot lagen. Genom flera oftast lyckade repliker -- filmen var svensk talfilm från Paramount -- belystes den naiva förundran borgarna hyste då även de stod inför utsikten att drabbas av lagen. För att fylla sitt syfte lät filmen den unga borgarflickan bli straffad."

SvD (Siglon): "Paramounts Parisfilmer ha hittills bestått av salongskonversation i schaggsoffor och plyschstolar. Till en början höjdes ramaskrin mot denna sterila form av fotograferad teater, men så småningom tröttnade man på att upprepa samma sak: orörligheten tycktes bli det mest pregnanta och genomgående draget hos de svenska inspelningarna i Joinville. Därför måste vi hälsa premiären på Lika inför lagen som en synnerligen glädjande händelse och måhända som ett varsel om att bättre tider stunda. Schaggsofforna och plyschstolarna ha plockats undan i skräpkammaren, det har blivit luft och rymd i bilderna. Kameran fångar rymliga våningar och rättegångssalar i stora mäktiga svep, den klistrar sig inte längre fast vid en enstaka person eller möbel.

Även de dramatiska förvecklingarna äro av mera kraftfull natur än vad vi äro vana vid.

Signaturen hade för några dagar sedan tillfälle att se samma film i dess franska version, iscensatt av den kunnige Dmitri Buchowetski. Det är frestande att göra jämförelser, och de utfalla ej enbart fördelaktiga för den svenska upplagan. Den franska aktris, som spelade styckets centralfigur, dominerade fullkomligt varje scen med sitt kultiverade spelsätt och sin strålande apparation. Lillebil Ibsen har inte samma förutsättningar att koncentrera intresset kring sig. Hennes första framträdande är miserabelt, men hon växer med rollen och gör en vacker slutspurt. Uno Henning, Ragnar Widestedt och Karin Swanström är skickliga aktörer, vilkas spel bereder enbart nöje. Men på annat håll syndas det svårt, och här och var tangeras rena amatörspektaklet. Skulden härför faller till stor del på regissören, som i detta slags inspelningar endast har att bemästra människomaterialet."

Kommentar Svensk filmografi

Det föreligger olika uppgifter om såväl filmens fotograf som dess manusförfattare. Vissa källor gör gällande att René Guissart var fotograf och att Torsten Quensel skrivit svenskt manus.

Filmen baseras på ett amerikanskt filmmanus tillhörande Paramount. Detta bygger i sin tur främst på en roman av Alice Duer Miller (1874-1942), "Manslaughter", publicerad 1921. I filmen med samma titel, gjord 1922, spelade Beatrice Joy huvudrollen mot Thomas Meighan som åklagaren och Louise Wilson som kammarjungfrun. Cecil B. DeMille regisserade. Manus var av Jeanie Macpherson. Officin: Famous Players-Lasky Corp. Distr.: Paramount.

1930 kom en ljudfilmsversion regisserad av George Abbott, som själv svarade för manusbearbetningen. Som den rika flickan såg man Claudette Colbert och som åklagaren Fredric March.

Samtidigt med denna svenska version inspelades bl a en tysk version, Leichtsinnige Jugend i regi av Leo Mittler med Camilla Horn och Walter Rilla i huvudrollerna. Likaså en fransk version i regi av Dmitri Buchowetski.

Förlaga

Originaltitel Manslaughter (Roman)
Författare Alice Duer Miller


Inspelning

Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1931-03-05 China Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1931-03-05 China Stockholm Sverige 89 min

Ämnesord

Advokater
Bilolyckor
Fortkörning
Fängelse
Paris (Frankrike)
Polis
Rättegångar
Straffarbete
Åklagare

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LIKA INFÖR LAGEN
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LIKA INFÖR LAGEN
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LIKA INFÖR LAGEN
Tryckeri J.E. Behrens boktr.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?