Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (49 st)

Originaltitel En kvinnas morgondag
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-03-09

Handling

Huvudpersonen i filmen är en smart ung manikurist som arbetar på ett hotell där hon förtjänar grova pengar på att "fånga" affärsmän och sedan övertala dem att gå till olika affärer...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Det är roligt att se hur de svenska skådespelarna blommar upp i detta manuskript, som trots alla fel rymmer mänskliga möjligheter. Paul van der Osten och Ragnar Widestedt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1931

Handling

Huvudpersonen i filmen är en smart ung manikurist som arbetar på ett hotell där hon förtjänar grova pengar på att "fånga" affärsmän och sedan övertala dem att gå till olika affärer där hon själv har provision. Hon träffar en ung oerfaren man som förälskar sig i henne och friar. Till staden kommer den unge mannens broder som skall rädda den oerfarne och är brutal mot manikuristen, varför hon svär att hämnas, så hon accepterar frieriet. Hon flyttar till föräldrahemmet där hennes make bor med sin far och bror.

Fadern upptäcker att hon inte älskar sonen och betalar henne för att ge sig iväg. Det blir stormiga scener i hemmet med slagsmål mellan bröderna. Den unge mannen slår huvudet i ett trappsteg och blir allvarligt sjuk. Han tillfrisknar först när manikuristen återvänder till honom. Hon har nu ångrat sig och återbetalat pengarna till fadern. Bakom hennes handlande har legat att hon egentligen hatat hela manssläktet.

Censur / granskning

Censurnummer 45970
Datum 1931-02-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2344 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2344 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Det är roligt att se hur de svenska skådespelarna blommar upp i detta manuskript, som trots alla fel rymmer mänskliga möjligheter. Paul van der Osten och Ragnar Widestedt göra sina saker bra, mycket bättre än i tidigare Paris-filmer, och Artur Rolén i sin naturlighet verkar odelat sympatisk. Den enda som faller ur ramen är uppreklamerade Vera Schmiterlöw, agerande i stor tragedienne-stil: hon gjorde i går skrattsuccés för vilken hon knappast är tacksam."

DN (Jerome): "China avslutar säsongen med ett nytt svenskt filmpekoral från Paramount. En kvinnas morgondag är rena rama smörjan. Att officinen i hela denna produktion -- möjligen på ett eller annat undantag när -- åsidosatt alla konstnärliga synpunkter må vara en sak; det har tydligen endast gällt att slänga ut en fabriksvara på kortast möjliga tid utan varje spår av personligt snitt. Detta är beklämmande i och för sig, men blir än värre tack vare den brist på vad som med ett engelskt ord skulle kallas 'Showmanship', som hela systemet också blottat."

SocD (-rg): "Denna föga lyckade filmanrättning hade kanske lyckats bättre med en större tragedienne än Vera Schmiterlöw. Den rollen var för stor att bära och låg inte alls för hennes röst. Trots ett par goda tonfall både som vamp och uppriven ångerfull synderska, blev hela hennes framställningssätt i de dramatiska momenten bara en tom, högtravande innanläsning, utan mening, lidelse eller glöd."

Kommentar Svensk filmografi

Försvunnen film från Paramounts svenska produktion i Paris. Detta är en svensk upplaga av amerikanska The Devil's Holiday (Paramount, 1930) regi: Edmund Goulding med Nancy Carroll och Philip Holmes. Samtidigt även inspelad på tyska under titeln Sonntag des Lebens i regi av Leo Mittler.

Förlaga

Originaltitel The Devil's Holiday (Manus)
Författare Edmund Goulding


Inspelning

1931 1931
Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike Joinville utanför Paris

Visningar

Stockholmspremiär 1931-05-01 China Stockholm Sverige 86 min
Urpremiär 1931-03-09 Odéon Helsingborg Sverige 86 min
Sverigepremiär 1931-03-09 Odéon Helsingborg Sverige 86 min

Ämnesord

Affärsmän
Farm
Hotell
Manikurist
Provision
Skilsmässor
Slagsmål
Utpressning

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel en svensk film från Paramount EN KVINNAS MORGONDAG
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN KVINNAS MORGONDAG
Tryckeri J.E. Behrens boktr.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel en svensk film från Paramount EN KVINNAS MORGONDAG
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?